Tarafsız ne demek yahu?

A -
A +
Ben tarafsızlığa inanmam. Ne demek tarafsız?
Meziyet, vasıf, kabiliyet, iyi ahlak vesaire mi?
Tarafsız adam, tarafsız kamu görevlisi, tarafsız bakan, tarafsız başkan olmaz. Ama istese de bir grubun yararına taraf olamayacağı düzenleme olur. O ülkenin geleneği olur. Güçler dengesi olur. Taraflardan biri lehine bir iş yapıldığı zaman bir taraf kayırıldığı zaman hesap soran mekanizmalar olur. Menfaat çatışması olur. Menfaati çatışanlardan mağdur olanın hakkını arayacağı kanallar olur. Bunlar olmadan tarafsız nasıl olur, nasıl olunur. Anayasaya yazmakla olmaz.
Ganimet dağıtmanın bile kuralları var. Geçmişte vardı yani. Ganimeti çok tarafsız dağıttı denmez, adil dağıttı denir.
Belki şöyle bir soru sorulabilir:
Tarafsızlık neden en çok bizim gibi olan ülkelerde gündeme geliyor?
Yeni geliyor değil ki.. Bizim aklımızın erdiği tarihten beri konuşulur. Öncesi de vardır. Mesela Fahri Korutürk'ün taraf tuttuğu söylenirdi. TRT'nin taraf tuttuğu hep söylendi.
Ama Obama taraf tutuyor, Reagan taraf tutmuştu, denmez, denilmezdi.
Merkel'in taraf tuttuğunu duyan da olmamıştır. Öyle bir itham da olmaz.
Ama Sisi taraf tutar.
Hüsnü Mübarek tutar.
İlham Aliyev tutar.
Tutarı tutmazı şu: Tutmakla itham edilir.
Aynı ne gibi? Bağımsız Türk mahkemeleri gibi. Yeni dert değil ki.. Bu ülkede ben kendimi bildim bileli "Bağımsız Türk Mahkemeleri" vurgusu yapılır. Paralelden önce de yapılırdı, Ergenekondan önce de, 12 Eylül'den önce de, 28 Şubat'tan önce de.. Niye? Bir yarası olmayan bu kadar altını çizme ihtiyacı duyar mı?
Bağımsız Alman mahkemeleri kalıbını kaç defa duydunuz? Bağımsız Fransız mahkemeleri? Amerikan mahkemeleri?
Ama Bağımsız Sudan veya Arabistan mahkemeleri olur. Bağımsız mahkemelerin âlâsı Azerbaycan'da olur.
...
Parlamentoya yüce vurgusu da benzer bir derdin yansıması.. Yüce parlamento.. Niye yüce? Efendim halk iradesi.. Nasıl yani? Dünyada bir tek bizim parlamento mu halkın iradesini yansıtıyor? O da bir yara..
Hani bazıları ikide bir, "Talimat verdim, talimat verdim, talimat verdim" diyor ya.. Ben şöyle anlıyorum: Bakın talimat da verebiliyorum. Yoksa niye vurgulansın?
...
Atıyorum tutuyorum ama çok karamsar değilim. Karamsarlığım kısa vadeli. Yeni dönemde yeni şartlar ve dengeler bu hastalıklarımızın çoğunu ortadan kaldıracak. Akşamdan sabaha olmayacak belki ama en azından bir yola girilmiş olacak.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.