Ahmaklık ihanetle aynı kapıya çıkar

A -
A +
İnşallah devlet aklı bazı gazete manşetlerine akseden zihniyetten, muhakeme kabiliyetinden ibaret değildir.

Bildik gazetelerden birinin başlığına göre Ankara'daki katliam için Esad talimat vermiş, El Muhaberat'ın bu işte parmağı varmış, bombayı da PKK koymuş.

Yine dilerim bu mutabık kalınmış bir teşhis değildir. İşgüzar meczupların işidir.

Böyle bir ihtimal ve bakış açısı teşhiste isabet oranından önce kendimizi inkâr anlamına gelir.

Biz, Ortadoğu'da yaprak kıpırdasa haberimiz olur iddiasındayken, perişan hâldeki El Muhaberat'ın faaliyetlerinden haberdar olup operasyonlarını önleme ve mukabele etme imkânına sahip değil miyiz?

Bir tek ben mi kaldım böyle haber ve yorumları okuyunca utanan, eli ayağı titreyen.

...

Cevat Öneş, katliam günü şöyle bir değerlendirme yaptı:
*İstihbarat zafiyetinin olduğu açık ve tartışmasız.
*Diyarbakır ve Suruç'taki patlamayla benzerliği olan bir hadise olması da dikkat çekici.
*Mesele bir güvenlik zafiyetinin ötesinde sistem, demokrasi, hukuk devleti ve toplumsal uzlaşı sağlama sorunu.
*Ben, bunu ortaya çıkaran siyasi şartları sorguluyorum.
*Saldırı bölgesel gelişmeler çerçevesinde Türkiye ile savaş hâlinde olan bir yapıyla bağlantılı.
*Doğrudan Suriye rejimi diyemem. Ama bununla bağlantılı olsun olmasın Ortadoğu'daki radikal selefi bir hareketle ilişkili olabilir.

...

Kırmadan incitmeden başka türlü nasıl söylenir?

"Güvenlik zafiyetinin ötesinde sistem, demokrasi, hukuk devleti ve toplumsal mutabakat sağlama meselesi"

İki senedir toplum çok kesin hatlarla ikiye ayrıldı. O taraf ve bu taraf var. İki tarafın da sözüne itibar ettiği isim kalmadı. Öneş bu bölünmede hangi tarafa düşmüş sayılıyor bilmiyorum. Böyle günlerde böyle insanlara da ihtiyaç var. Hep bir ağızdan aynı şeyleri tekrarlayınca ne olacak.
Daha önemlisi toplumun belli bir kesimini tahkim etmek için kullanılan propaganda metotları insanların çoğunda zihinsel travmaya sebeb oldu. Devletin veya devlet adına düşünenlerin de yanlış yapmış olabileceklerine, hataları olabileceğine, ihmalleri olabileceğine ihtimal vermiyorlar. Her adımı, her yapılanı eksiksiz doğru kabul edip kusur kabahat veya başarısızlık varsa düşmana ve haine bağlıyorlar. Az hasar görenleri, canım ihmal kusur olabilir ama şimdi seslendirmenin sırası mı, harp hâlindeyiz havasında.. Yiyip içip internet üzerinden savaşıyor.
Hataları kutsala bulamak tahribatı büyütüyor.

Normal düzene geçtiğimiz zaman.. Şartlar değişip gerilim bittikten sonra.. Herkes işine gücüne dönüp gülümsemeye başladıktan sonra her olayı dost-düşman, o taraf-bu taraf olarak açıklamaya alışmış bu insanlar normal hayata nasıl adapte olacak?

...

Çember daraldıkça dünyaya Gazze'de yaşayan Filistinliler gibi bakmaya başladık. Açımız iyice daraldı. Tek farkımız biz biraz rahatımıza düşkünüz. Taşla, sopayla, sapanla savaşmaya hazır değiliz. Başkaları savaşacak biz ahkam keseceğiz.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.