Umut şu dağın ardında

A -
A +
Biz hep böyle tedirgin, gergin yaşayacak değiliz. Öyle ya da böyle bu günler geçecek. Peki nasıl geçecek? Şimdiki reçetenin ne olduğunu bilmiyorum. 7 Haziran'dan önce bize söylenen şuydu:  

Anayasamız değişirse, güzel günler sizi bekliyor.

Garip ama bu denklemden şöyle bir sonuç da çıkıyor. Hesap tutmazsa, "Ee ne yapalım, demek ki milletin ekseriyetinin güzel günler talebi yok."

Ben güzel günler beklentimi milletvekili sayısına bağlamıyorum. Bu memlekette işler ilk defa sarpa sarmıyor. Bugün yaşı 60-70 olan insanlar geçmişte en az 10 defa benzeri tıkanmaları yaşamıştır. Hepsi öyle böyle aşılmış. Yine aşılacak ama nasıl olacak, şartlar ne getirecek bilmiyorum. Tahminlerim var hiçbiri sizin hoşunuza gitmez. Seçim sonuçları üzerine bir tahmin yürüterek böyle düşünüyor da değilim. Benim tahminlerim seçim sonuçlarından bağımsız. 

Sonuçlar ancak işleri hızlandırır veya biraz erteler.

Güzel günler deyince ne anladığımız da önemli. Yatacağız kalkacağız filan günün filan sabahında her şey düzelmiş olacak gibi anlaşılmıyordur herhâlde. Tedrici olacak. 

Önce gerilim bitecek.. Terör duracak.. Mutabakat olacak, kamuoyu yeni düzene hazırlanacak.. Yine biraz heyecan pompalanacak.. Peki o arada siyasi olarak neler olacak.. Zinhar konuşulacak gibi değil.

Ekonomi konusunda şöyle bir takıntım var, daha önce söylemiştim.

Bu memlekette ama teğet geçen ama yakıp yıkan bütün krizlerin arasında 7 yıl var. Periyodu 7 yıl. 

973 OPEC krizi, 7 yıl sonra 980 24 Ocak kararları.. 987 devalüasyon.. 7 yıl sonra 994 devalüasyonu.. 7 yıl sonra 2001 krizi.. 7 yıl sonra 2008 krizi.. Bizi teğet geçen kriz.. 7 yıl sonrası 2015 ediyor. Senenin sonunda olur.. 16'ya sarkar, hafif olur, ağır olur bilemem.. Ama taa 973'ten, hatta daha geriye götürünce Menderes dönemindeki büyük devalüasyona kadar giden periyot hâlâ geçerli ise yine sarsılıp toparlanacağız. Sebebi şu olur, bu olur.. Mağdurları hangi kesim olur  bilemem.

Böyle her büyük sarsıntıdan sonra siyaset de alabora oluyor. O dönemin zenginleri tersyüz oluyor. 

Vitrindeki isimler değişiyor.. Sloganlar değişiyor. Bu yeni Türkiye ise o zaman yepyeni olur.. Ne yenisi falan diyen varsa Yeni Türkiye olur. Bırakın şu eski yeni işini diyen olursa adı yeni bir dönem olur.

Suriye de hep sürüncemede kalacak değil ya.. O arada orada da bir düzen kurulursa iki yıllık sarsıntı, kriz, gerilim, heyecan ve beklentiden sonra yeni bir on yıllık döneme gireriz.

Seçim sonuçları ne olursa olsun 4 yıl gitme imkânı yok gibi görünüyor. Bu tekrar seçimdi o da erken seçim olur.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.