Ne işiniz var sanayi ile.. O abi gibi altını çıkarın keyfinize bakın

A -
A +

Geçen gün altın-maden işlerinden anlayan birisine sordum:    İyi hoş da bu adam 7 milyar dolarlık altın çıkarmış, memlekete hizmet etmiş.. Bu abinin düzenini neden bozdular?
Anlattı:
Türkiye’de altın üretimi siyanürle yapılabiliyor. Biz de altın gümüşe yapışık, bakıra yapışık.. Cürufun içinde..
Bunu da ancak siyanür havuzlarında ayrıştırabiliyorsun. Başka yolu yok. Dedikleri kadar altın çıkarmaları için Türkiye’nin siyanür ithalatının 4-5 katına çıkması lazım.
Ne kadar siyanür ithal edildiği belli. İthalatı izne tabi.. Tehlikeli madde. İthal edilenin önemli bir kısmını devlet kullanıyor, piyasaya verilen miktar belli.
O kadar altını çıkarabilmek için ithalatın 4 kat, piyasaya verilen miktarın da 15-20 kat artmış olması lazım.
Altın falan çıkarıldığı yok. En azından beyan edilen kadar yok.
Peki nasıl oluyor bu iş.
Kapalıçarşı kayıt dışı paranın girip çıktığı, gayriresmi ödemelerin yapıldığı bir merkez. Milyarlar girip çıkıyor. İran’la ticaret oradan dönüyordu. Ortadoğu parayı oraya getiriyordu... Ekonominin nefes alma borusu gibi. Göz yumulan, mali denetime tabi tutulmayan bir yer..
Bunlar o piyasadan aldıkları altını eritip külçe haline getirip biz çıkardık diyerek beyan etmişler. Toplanan paraları legalize etmişler. 40-50 tonu çevirip durmuşlar.
İşin bir başka yönü daha var. 7 milyar dolarlık altın çıkarmak varken diğer insanlar niye sanayicilikle boğuşsun.. Otomotiv desin, plastik desin.. Bu abi kabiliyetli 7 milyar dolarlık çıkarmış.. Öbürü de bir başka yerde 700 milyon dolarlık çıkarır.. Bir başkası 70 milyon dolarlık çıkarır. Üstelik bu hesaba göre devlet de teşvik eder. Herkes enayi o akıllı mı? Burası petrolü doğalgazı olan bir ülke değil. 7 milyar dolar devletin burun kıvıracağı bir rakam değil.
Böyle bir hizmeti olan adam neden yurt dışına gitsin. Mesela mobilyacı gitmedi. Neden? Adamın işi hayali değil, baktığın zaman reel bir şey var. Kârlıdır, değildir, az kârlıdır o ayrı.. Ortada bir şey var. Süngeri, demiri, ahşabı alıp mobilya yapıyor. Satıyor.
...
Benim bu anlatılanlardan anladığım ortada çıkarılan böyle bir altın yok. Toplanan paraların legalize edildiği bir düzenek var.
İkinci anladığım aslında devlet olup biten her şeyden haberdarmış. Temizlik için vakit saat beklenmiş. Belki de hepsinin bir torbaya dolmasını beklediler. Biz eyvah istihbarat ağları var, yargı elden gitti.. Polis ne olacak derken devlet sabırla beklemiş. Şimdi de temizliyor. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.