Celal Şengör'ün necasetle imtihanı

A -
A +

Gaza getirdiler adamı. Kıvrak zekâ da yok. Anadolu köylüsünün zekâsını küçümsedi. Punduna getirip rezil ettiler.

Bir programda, insanlara dışkı yedirmek işkence değildir, bal gibi yenir dedi. Dün öğrenciler odasının kapısına afiyet olsun notuyla birlikte fast food kovası ile dışkı koymuşlar.
Bir başka programda özür diledi ama artık kurtuluşu yok. Her adımı ve demeci necasetle hatırlanacak.
...
Zengin bir ailenin çocuğu.. gidip eğitim meğitim de yapmış.. kendisini aristokrat zannediyor.
Bütün argümanı: "Bir aristokrasi oluşturulmalıdır, bunlar toplum adına düşünmelidir. Karar verilmelidir. Toplum hödüktür; oklokrasi yapıyor. Oy kullandırılmamalıdır."
Adam diyor ki ben hayatta en çok askeri severim. Asker elittir. Peki asker nasıl elit oluyor.. Çoğu taşralı aile çocuğu.. Ona göre şöyle oluyormuş:
Elitizm doğruyu bilmek değil bulma çabasıymış.
İlber Hoca bile bu kadarı fazla kaçtı, demiş.
35 senedir alışveriş yapmadığını, ekmek dahi almadığını iftiharla söylüyor.
Amerika'dan geldikten sonra bir kere bile otobüse binmemiş.. Bir kere bile halkın arasına karışmamış.
...
Diyarbakır cezaevinde yapılanları savunmanın, sağcı ol, solcu ol, ateist ol.. ne olursan ol tevili mümkün değil. Orada zulmün sınırları aşılmış..
Avrupa folkuna bayılırmış.. Müzik dinlemezmiş. Dinlemek istediği zaman Viyana'ya gider operasını dinler gelirmiş. Almanya'daki madenci kültürünün ürettiği şarkıları dinlermiş ama bizim türküler ona hitap etmiyormuş.
Biz bu haltı niye yedik aşamasına gelmiştir muhtemelen.
..
Türkiye’de aristokrasi var mı? Kendini aristokrat zannedenler var. Bizde aristokrasinin muadili olan sınıf devri Osmani'den sonra  kazındı.
Babadan dededen iyi harçlıklarla cici okullara gidip sonra gelip papyonu takmış, alakasız mevzuda akademisyen olmuş. Neresi aristokrat?.
Aristokrasideki kültürün oluşması için en az iki jenerasyonun toplumun genel ekonomik değerlerinin çok üstündeki bir iklimde izole bir şekilde yetişmesi gerekir. Çocuğun gözünü açtığı malikânede üç beş tane uşak.. halktan kopuk.. Halk onun düşmanı gibi görünüyor. Sonra kendini üstün bir varlık gibi görüyor.. Papaz mektepleri, mürebbiyeler.. Yalnız kalmaktan korkunca kapalı devre cemiyetler kuruyorlar.
Aristokrasi doğuştan ayrıcalık tanıma, bir aileye bir kana mensubiyetin ona birtakım haklar getirdiğine inanılan bir sınıf mı? Yoksa genel anlamda insanların çok üstünde maddi iklimde yetişmiş sınıf mı?
Sürdürülebilirliği de önemli.

Vaktiyle aristokrat olan bir aileye mensup olmak başka şey.. aristokrat sınıfının mensubu olmak başka şey.. sistemin içinde fiilen bulunmak belli bir zenginliği tahakkümü altında tutmak, bununla hüküm sürmek.. etrafındaki olayları şekillendirmek tavır koymak başka bir şey..
...
Şengör yanlış bir meslek seçmiş gitmiş jeolog olmuş. Babadan da biraz mal mülk kalmış. Aykırı davranarak dikkat çekmek istiyor.. Kendisini koruyabilecek maddi imkânlara ve networke sahip olmadığı için korunma ve yaslanma ihtiyacını silahlı kuvvetlerin gücüne öykünerek tamamlamaya çalışıyor.. (Çalışıyordu) demek daha doğru olur.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.