Küçüklerin saltanat merakı

A -
A +

Parasını kendisi kazanan bir adam istediği kadar şatafat içinde yaşasın.. Matematik olarak beni çok ilgilendirmiyor.

Evinde 5 tane yardımcı olur, üç tane bahçıvanı olur, yedekli şoförleri olur, uşakları olur.. Kendi bileceği iştir.
Burası başkanlık sistemi olsa, bir vatandaş olarak devlet başkanıma da aynı ihtişamı layık görürüm.
Bizde parlamenter sistem var. Başbakanlık da önemli. Onun da günlük hayatının akla gelebilecek her türlü imkânla donatılması beni rahatsız etmez.
Yedek uçağının olması beni rahatsız etmez.
Her konutunda üç kişi, beş kişi, on kişi istihdam edilmesi beni rahatsız etmez. Nihayetinde bir tane cumhurbaşkanı, bir tane başbakan var.
Beni ne rahatsız ediyor? Minyatür krallıklar.. Adamın rütbesi, statüsü, pozisyonu ne olursa olsun nihayetinde kamu görevlisi.. Aynı durumda olan yüzlerce insan var. Bakıyorsunuz bu kamu görevlisinin özel hizmetinde 10 kişi var.
Konuta tahsis edilmiş araçlar..
Kamu bütçesinden saltanat.. Açıklaması nasıl yapılıyor. Bu görevlerde bulunanların başka ülkelerde muadilleri var.
Hepsi kendi işini kendi yapıyor.
Aracını kendi kullanıyor.
Servisle gidip geliyor.
Çoğunun evinde yardımcısı bile yok.
Bizde bu saltanat merakı nereden geliyor.
...
Askerliğimi 90 senesinde bir kolordu karargâhında yaptım. O tarihte bile hem resmî plakalı makam aracı, hem sivil plakalı özel hizmetler aracı, hem özel hizmetlere koşturan personel, aile efradına yardımcı olan personel vardı.
Ama işleri yapan insanların listesine baktığınız zaman hiçbiri o işlerle görevli gözükmüyordu.
Resmen tahsis edilmiş kadrolar değildi.
Belediyelerde de aynı. Yakın hizmette bulunanların çoğu kâğıt üzerinde başka kadrolarda görünür.
 "Yahu zaten çok az maaş alıyorlar"la izah edilebilecek bir şey mi?
....
Yıllar önce bir kaymakam, makam aracı için arayış içindeydi. Tahsis edilen aracı beğenmiyordu. Kiralama şartlarını araştırıyordu. Yeni bir araç arama gerekçesi de şuydu:
Toplantılara gidiyoruz, ilçe belediye başkanları 6 silindirli, 8 silindirli, lüks araçlarla geliyor. Devletin bize tahsis ettiği araç onların yanında biraz şey gibi...kalıyor. (Büyük şehirlerde kaymakam araçlarını belediye temin ediyor)
Bir ilçe belediye başkanı acaba neden 100 bin euroluk araç kiralama ya da satın alma ihtiyacı duyar. Bununla hangi eksiğini giderir. Neden bu görevlerdeki insanlar kamu parasıyla birbiriyle şey yarıştırır.
         
        
         BANKAMATİK BÜROKRATLARI

Ankara'da her bakanlıkta yüzlerce yüksek bürokrat, merkezde oyalanıyor. Mesai mecburiyeti de yok. Mecburiyet olsa yapabileceği bir şey de yok.

Sebebi şu: Adam genel müdürmüş görevden alınmış, danışman olmuş.. Müsteşarmış.. Danışman olmuş.. Daire başkanıymış danışman olmuş.. Valiymiş, merkez valisi olmuş. Kimi yaşının 65 olmasını bekliyor kimi bir ümit bir kapı aralanır mı, tekrar bir yere kapağı atabilir miyim hesabı yapıyor.

Merkez valilerinden birinin şöyle bir önerisi var:

Bu insanları merkezde heba etmeyelim, iki kat maaş verip yurt dışına gönderelim. Canının istediği yerlere değil, Afrika, Asya, Latin Amerika, Balkanlara gitsin. Memur muamelesi de yapmayalım. İsteyen kendi adına ticaret yapsın, isteyen bizim oralardaki kuruluşlarımızla irtibatlı olarak hizmet etsin, gönül elçisi olsun.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.