İstikrarın 65 yıllık yolculuğu…

A -
A +

950'de çok partili hayata geçmişiz. Gülenler, oynayanlar, çalanlar eğlenenler.. Yeni ufuklara yelken açtık diye sevinenler.. Hakikaten o tarihten sonra memleketin çehresi değişmiş..
Gele gele 960'a gelmişiz.. Darbe, askerî yönetim, koalisyon..
Sonra AP iktidarı.. Sene 965.. Nereye kadar gitmiş? 971'e kadar. Bu arada önemli bir şey daha var. 969'ta "millî bakiye" sistemine geçilmiş. İktidar olmak için yüzde 50'nin üzerinde oy lazım. Millet yüzde 52 oyla AP'yi tekrar iktidar yapmış. Ama yüzde 52 oya rağmen istikrar bozulmuş.. Muhtıralar, koalisyonlar, MC'ler, azınlık hükümetleri, derken 12 Eylül...
Sonra büyük laf edenler bu duraklardan bir istatistik çıkarıp şöyle derlerdi:
Aziz vatandaşlarım, bu memleket ne zaman ki istikrara kavuşmuş, kalkınmış ilerlemiş, millî geliri artmış, yol yapmış köprü yapmış.. Ne zaman ki istikrarı bozulmuş..
Örnekleri de şöyle olurdu: 950-60
965-71
Sonraki yıllarda gelenler için: 983-991,
2002-  ...
Peki bu iş nasıl oluyor? Hangi şartlarda istikrar sağlanıyor, sonra ne oluyor da yine bozuluyor.
Hep seçmene dedikleri gibi ne zaman belimizi doğrultacak olsak siperdeki düşman kalkıp eteğimizden mi çekiyor. Öyle ise neden 950'de, 65'te düşman tekrar siperine dönmüş.. 83'te geri çekilmiş, 2002'de kaybolmuş.. Sonra tekrar ortaya çıkmış?
Bu iş düşman işi mi?
.....
Galiba biz istikrara başka anlamlar yüklüyoruz. Her şeyin kaynağı olsa Mısır 980'den 2010'a 30 sene istikrar içinde yaşadı. Onlar azıcık toparlardı.
Sistemleri gereği istikrar derdi olmayan Amerika'da da grafik iki dönem aşağı iki dönem yukarı gidiyor. Cumhuriyetçiler gelip asıp kesiyor, sıkıntı başlayınca Demokratlar gelip ortalığı biraz rahatlatıyor..
Benim anladığım şu: İstikrarı bir yere kapatıp üstüne kırk kapı da kapatsanız istikrarsız dönemlerin külfetinden kurtulamıyorsunuz. Bahane her zaman bulunur. Geçmiş yıllarda da vardı.
Bundan seneler sonra yine istikrar çetelesi tutup grafiğini çizenler 2002'de başlayan istikrar dönemini nerede bitirecekler?
Kesintisiz iktidar kesintisiz istikrar anlamına gelmiyor.
Ben 2011'de bitiriyorum. Bu aslında iyi bir haber. Yalpalama ve sarsıntı döneminin ilk 4 yılı geçmiş gibi oluyor. Grafikçi abilere göre her istikrar arasında mola dönemler yok muydu.. İşte o dönemin ilk dört yılı geçmiş gibi oluyor.
Ne kadar daha sürer? Belli bir periyodu yok. 6 sürmüş, 9 sürmüş, 11 sürmüş.. Sallantı döneminin yarısını geçmişiz yani. Öbür yarı nasıl geçer bilemiyoruz. Dönemin sonunda düşmanlar yine siperlerine çekilirler. Biz yine kalkınırız, heyecanlanırız, yeni paradigmamız, yeni kızıl elmamız olur.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.