Milletin yüzde 98'i ve 65'i

A -
A +

Mecliste temsil oranı seneler sonra ilk defa yüzde 98'e ulaştı.

Bu hakikaten büyük bir oran.
2002 seçimlerinden sonra, seçmenin yüzde 35'i dışarıda kaldı, temsil edilemiyor, deniyordu.
İçeride olunca ne oluyor?
Ne olduğunu görmeden teorisi üzerinden kafa yoracak olsaydık şöyle derdik: Toplumun her kesimi orada temsil edilmiş olur.
Toplum kesimleri temsilcileri üzerinden mutabakat arar. Dertlerini konuşur, tartışır, karara bağlar. Hiç kimse dışlanmamış olur vs.
Şimdi teorik olarak her kesimin temsilcileri olduğuna göre bu konular niye mecliste konuşulup tartışılamıyor?
Son senelerde meclisin el atıp, tartışıp karara bağladığı önemli bir olayı hatırlayanınız var mı?
Son seneler deyince buna 28 Şubat süreci de dahil, 3-5 sene önce gündeme gelen sonra bozulan çözüm süreci de..
Paralel yapılanma ile mücadele de.. Temmuzda hortlayan terör de.. Meclis buralarda yok. Sanki işlerin usul kısmını tamamlamak için var.
Mesela meclis neden terör olaylarını enine boyuna tartışma ihtiyacı duymuyor?
Neden önemli olduğu söylenen konular.. MİT TIR’ları, Sulh Ceza Hakimlikleri meclisin gündeminde yok. Tartışmıyor mu, tartışamıyor mu?
Tartışamıyorsa sebebi ne?
Tartışamıyorsa temsil oranının yüksekliği ile azlığı arasında ne fark var? Kanunlar her hâlükârda çıkarılıyor. Karar yeter sayısı belli, teknik konu. Toplanma yeter sayısı belli, teknik konu.
Temsil oranının yüksekliğinin önemli olduğunu gösteren bir örnek var mı?
Bugünü geçtim meclisin tarihinde var mı?


             NATO'nun da işi zor

Rusya'nın misillemesi ne olabilir, sorusuyla ilgili anlayan anlamayan herkes tahmin yürütüyor.
Biri şöyle bir şey söyledi: Rusya, IŞİD karargâhını bombalıyorum bahanesi ile sınırımızın (0) noktasında bir yerleri bombalayabilir. Mukabele için havalanan uçaklarımıza füze ile müdahale edebilir.
O olur bu olur veya olmaz kısmından daha önemlisi o aşamadan sonra NATO ne yapar? Arkasını dönse NATO'luğu kalmaz, dağılma sürecine girer. Müdahale etse iki kutuplu dünyaya tekrar merhaba demiş oluruz.
Tabii zayıf da olsa bir ihtimal daha var. Rusya'nın Türkiye ile barışıp el sıkışması.. Bu zayıf ihtimal Ortadoğu'da kimi dara düşürür?

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.