Vatan haini üreten sistemin vebali kimin?

A -
A +

923-50 arasında vatana ihanetle suçlananların isimlerini alt alta yazıp bakmanızı tavsiye ederim. Daha enteresanı Hitler ortalığı kasıp kavururken itibar görüp devrildiği anda hain ilan edilenler var. Almanya nereee Türkiye nere? Ama rüzgâr ters dönünce şartlar buradaki bir kesimin hain ilan edilmesine sebeb oluyor. Demek ki hainlik biraz da konjonktürel.

50'de hain edebiyatı biter gibi oluyor. 

57'den sonra hinlik başka bir şekle bürünüyor. O dönem hain ilan edilenler farklı.

60 ihtilali.. Yeni hainler. 

Sonra soluklanma.. 971 yepyeni hainler. Hem de ne hain.. Anayasayı tebdil, tağyir ve ilga etmek isteyen hainler.

Sonra iç karışıklık.. Yaşı 50'yi geçenlerin bildiği kamplaşmalar.. Sağcılar, solcular, akıncılar.. Memleket ne hale gelmiş abi. Öyle denir ya.. Yeni hainler..

12 Eylül: Eski hainleri temizlerken yenilerini türetti. Ne yapmıştı o hainler.. Yurt dışına kaçmıştı. Sonra ne oldu? Bir kısmı Özal zamanında döndü, bir kısmı daha sonra. Ne oldu, adamlar mı hainlikten vazgeçti, biz mi onlara hain demekten vazgeçtik?

Sonra efendim 28 Şubat döneminin hainleri.. En sembol isimlerinden biri Refah Partili Hasan Mezarcı idi. Adam ya sıyırdı, ya sıyırmış gibi yaptı.. Hayatta mı öldü mü bilen yok.

Sonra? Vesayetten kurtuluyoruz döneminin hainleri.. Ergenekoncular.. Hani şu sağa sola silah gömenler.. Nereyi eşsen silahların çıktığı devirler.

O hainler nerede? İçeride olanı var mı?

Sonra? 

Yeni dönemin hainleri.. Hain aşağı hain yukarı..

Şerif Mardin, “Türkiye’de düzene itiraz eden bir kesimi ötekileştirmek ve onu uluslararası bir gücün maşası, hain olarak göstermek; idare etmenin temel mekanizmasıdır.” demiş, seneler önce.

Bu bir idare tarzı.

Neden bu süfli metotlara ihtiyaç duyuluyor sorusuna cevap aranabilir.

Daha çok hangi dönemlerde ihtiyaç duyulduğuna dair bir çalışma da yapılabilir.

Üstünkörü bakınca öncesini es geçip 938 sonrasında haini bol dönemlere işaret koyarsanız o dönemlerin ortak yönlerini bulabilirsiniz. Karın ağrısına sebeb olan konular vatan millet konuları değil. Neticede bir iktidar mücadelesi.

Mücadele her yerde olur. Neden mertçe olmuyor, onu soruyorum.

Bizden öncekilerin bu metotları tepe tepe kullanmış olması bize de vicdanen bu hakkı verir mi? 

1789'dan 2015 kadar Fransa'nın 226 yıllık hainlerini toplasanız Filistin, Mısır, Suriye ve Irak'ta bir yılda hain ilan edilen sayısına erişemezsiniz. Bu mukayeseden bir yere varılabilir mi? Daha doğrusu böyle bir derdi olan var mı?

Yalan olmadan hain olmaz. Habire hain üreten sistemden kime hayır gelir?

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.