Barzani ve bizim Kürtler

A -
A +
KDP, resmi internet sitesi üzerinden KCK'ya vermiş veriştirmiş. O açıklamada şöyle bir paragraf da var:
"Sizin bu yanlış siyasetiniz yüzünden o bölgedeki halkın huzuru kalmadı ve göç yollarına düştüler. Kürdistan halkının sizi tanımasının vakti gelmiştir."
İş nereye doğru gidiyor kısmını bilmiyorum. Bu açıklama vesilesi ile bölgeyi bilen, Barzanileri tanıyan biri sohbet ederken mevzu dönüp dolaşıp şehirli köylü meselesine gelince şunu öğrendim:
O bölgedeki Kürtlerin (K.Irak) konuştukları Kürtçe ve kültürel yapıları bizimkilerden çok farklı. Onlar Sorani tabir edilen güney lehçesini konuşuyor.. Bu lehçe Farsçadan, Arapçadan beslenmiş bir dil.
O bölge insanı uzun zamandır mukim.. Şehirli Kürtler.. Dağ Kürtleri değil. Ticaret yolları içinde, diplomasi içinde büyük çatışmaların içinde bulunmuş bir toplum. Önemli adamlar çıkarabiliyorlar. Ciddi Batı eğitimleri var. Saddam döneminde ABD, içlerinden 5000 kişilik bir kadroyu alıp götürmüş, eğitime tabi tutmuş, geri göndermiş. Devlet idaresini az çok biliyorlar.
Bu sadece aldım götürdüm iyi okullarda eğittim güzel giydirdim işi değil. En az üç nesilden beri bu anlamda kaliteliler.
Türkiye'dekilerin sürtüşme sebebi Kürt milliyetçiliğinin içinde değil. Şehirli köylü çatışması gibi. KCK ve PKK içinde böyle eğitimli adamlar yok.
PKK'nın önde gelen kadroları cahil insanlar.. Profesyonel asker.. Ötesini hesap edemiyor. Şahsi gelecekleri davalarının üstünde.
PKK, sulh sükun döneminde bu işlerin kendilerine kalmayacağı korkusunu yaşıyor. Jargon olarak bu işin altını özgürlükler, feodal yapı vs ile doldurmalarının bir anlamı yok.
Dağ kadrosu şehre inmiş direniyor.. Düşünceleri neydi? Halkı tutuşturacağız, halk isyanına gideceğiz, Diyarbakır'ı ayağa kaldıracağız.. Halkın umurunda mı, halk ekmeğine, pirincine, bulguruna bakıyor.
Diyarbakır'daki AVM'ler, lüks konutlar.. Konfora alışan bir kesim var. Sen oradaki insanlara hadi elinize Keleşleri alın Türkiye'yi Kürdistan toprağından kovacağız diyorsun.. Adamlar gelmiyor peşinden. Sonrasını meçhul görüyor.
...
Barzani kendi bölgesinde müreffeh bir düzen kurma yolunda hızla ilerliyordu. İyi bir ekonomi üretmişti. Fakat şimdi IŞİD meselesinde herkesin korkusu tavan yaptı. ABD o bölgeyi vurmasaydı IŞİD onları da duman ederdi. Ciddi baskı altındalar. Ürettikleri zenginlikleri harcıyorlar. Sıkıntıları var. Onun için ciddi ittifak arayışlarına girdiler.
Geçmişte Türkiye'nin hataları oldu.. Onların daha büyük oldu. Gaza geldiler. Heyecanlandılar.. Şimdi ilişkiler rayına girdi. KCK kaprisi çekecek halleri yok.
...
Büyük devletler böyle aşiretvari yapıları, lokal hanedanlıkları her zaman ameliyat edebilir. Mesele ondan sonra bölgenin ne olacağı. Sonrası dert edilmese Suudi ailesini bertaraf etmek de  zor değil. Kaldırıp yerine ne koyacaksın? Esad'ı yerinden oynattılar Suriye ne hale geldi.
Böyle yapıların kendi içlerindeki dikta veya yanlış hareketleri bir yana bir de gerçeklikleri var. Bulundukları bölgede istikrar üretiyorlar. Bugün Barzani ailesini duman edersen o bölge IŞİD'in kontrolüne girer veya kontrolsüzlüğe gider.
...
Bizim milletin refleksi basit. Herkes işine gücüne ticaretine bakmak istiyor.. Aşırı milliyetçiliği kendi içinde bile törpülemiş bir millet.
Türkler yani kendini Türk kabul edenler milliyetçilik gibi meselenin kasaba kafası ile höt zötle yürümeyeceğini bu işin hayat kalitesi olduğunu iyi öğrendiler. Acı bir tecrübe ama öğrendiler. Kürtlerin de önemli bir kısmı öğrendi. Arıza çıkaran tarafın derdi başka. Barzani onlarla sürtüşüyor.
Türkiye'de 13 senedir mevcut AKP iktidarından başka bir şey görmemiş bir nesil var..10 yaşındakiler oldu 25..
Bunlar polis oluyor, memur oluyor.. Ticaret yapıyor.. Bu jenerasyon onlardan daha büyük.. Kürtler içinde de AKP ekolüne yakın ciddi bir kesim var.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.