Kanunlar mı bu derde derman olacak?

A -
A +
Yerel yönetimlere verilen yetkilerin valilere devri için hazırlık varmış.
Daha önce yerel yönetimlere inisiyatif veren düzenlemeler dönemin Cumhurbaşkanı A. Necdet Sezer tarafından veto edilmişti. 2012'de başka bir başlık altında, büyükşehir kanunu ile yeni düzenlemeler yapıldı. Şimdi o düzenlemeyle verilen yetkilerin valilere devri düşünülüyormuş.
Türkiye'nin yakın tarihinde kanuni düzenleme ile bu tarz problemlerini hallettiği bir dönemi bileniniz var mı?
Diyebilir miyiz ki, geçmiş yıllarda, 60'larda 70'lerde, 80'lerde şöyle bir derdimiz vardı, parlamento toplandı, bir kanun çıkardı ve dertler bitti veya çözüm yoluna girdi.
Demirel'in meşhur laflarından biridir. Bu anayasa ile memleket idare edilemez diyordu. 60 Anayasası'nı kastediyordu. Memleketin bir kesimi başımıza gelen her felaketi 60 Anayası'na bağlıyordu.
Fiilen 80'de, yazılı olarak 82'de değişti. Problemler bitmedi. 80 öncesinde akla gelen ne kadar aksama, pürüz, problem, baş ağrısı olan konu varsa madde anayasaya yazdırılmış, bundan sonra başımız ağrımayacak denilmişti.
Hangi madde hangi yaramıza merhem oldu.
28 Şubatçıların düzenlemelerinden yaramıza merhem olan bir madde var mı? Bırakın bizi, kendileri ve hedefleri açısından işe yarayan bir düzenleme oldu mu?
Bu senenin başında çıkardığımız güvenlik paketi işe yaradı mı?
90'ların terminolojisi ile Güneydoğu problemi merkeze oturdu.
....
Böyle hallerde kim, kime soru soracak?
Terörle mücadele programının, stratejisinin beyni kim? Başbakan veya Cumhurbaşkanı Genelkurmay Başkanını, İçişleri Bakanını, MİT Müsteşarını çağırıp, beyler şu işi baştan bir daha anlatın, demişse..
1- Ne yapmak istiyoruz?
2- Bu işi çözmek için öngördüğümüz vade ne?
3- Ters giden bir şeyler var mı, işe başlarken öngöremediğiniz şeyler oldu mu?
4- Daha da uzarsa yedek plan var mı, sorularının cevabı kayıtlarda vardır.
Bu konular hiç tartışılmıyor. Sessizlik korkutucu. Tek ses sessizlik demektir.
Herkes olmuş Ertürk Yöndem.. Youtube'da Yöndem'in programından örnekler var. O örneklerden seyretmenizi tavsiye ederim. O dönemde o yayınlar kimin kararıyla kimin için yapılmış?
....
HDP ile ilişkileri de anlayamıyorum. Doğu Perinçek bile hemen kapatın, diyorsa bir kere daha düşünelim diyen biri çıkmadı mı?
Kaç defa kapattığımızı sayanınız var mı? Belki şöyle bir faydası olur: 7 defa kapattık faydasını görmedik, 8. defa kapatınca ne olacak diyen biri çıkar.
Filan tarihte alkışlayarak ve sıra kapaklarına vurarak meclisten ihraç ettik, bir kere daha edince ne olacak diyen biri çıkar.
Böyle sesler  tek tük çıkar. Yaygın sesler şöyle olur: Ne yani bu hainleri mecliste mi tutalım?
Üç beş tane sivil mağdur oluyor diye o bölgeyi terk mi edelim..
...
Türkmenleri bombalayan uçağı düşürdük, sevinmedin mi diyen zihniyet ağır basıyor. (Sonra paralel pilotların memlekete ihaneti diyenleri de türedi)
...
Ne yaptığımızı ve nereye varacağımızı biliyorsak problem yok.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.