Benzinle motorin fiyatını eşitlemek

A -
A +

Türkiye'deki her 100 araçtan 70'i dizel. Bu oran 8-10 sene önce yüzde 25 civarındaydı.

Benim merakım şu: Devlette bu oranları takip eden, ilgilenen, böyle giderse şuraya varır, şöyle giderse burada durur diyen bir birim var mı?

Kimin ilgi alanına giriyor?

Yıllar önce akaryakıta ne kadar vergi konulacağı tartışılırken neden motorinin vergileri düşük tutulmuş olabilir? Makul bir sebebi var, nakliyedir, iş makinalarıdır, çiftçidir, köylüdür vs.

Bugün bu oranlardan sonra, dizel araçların oranı yüzde 70'e dayandıktan sonra bir anlamı var mı?

Akaryakıttan alınan vergi bu ülkenin en büyük gelir kalemlerinden biri. Artık herkes kabullendi. Böyle bir imkânı tepmenin anlamı yok. Herkes öğrendi ki, petrolün varil fiyatı 20 dolara değil, 2 dolara da düşse biz litresini 3 liraya alacağız.

Motorini daha çok tüketiyoruz, benzinimiz artıyor, onu dışarıya satıyoruz yerine motorin alıyoruz.

Bunun yerine benzindeki vergiyi düşürüp pompa fiyatını motorinle eşitlesek kaybımız ne olur? Hatta teşvik etmek için biraz altında tutsak..

Bunlar dert etmeyecek dert edilmemesi gereken konular mı, bilmiyorum. Yani çok rahat mıyız, amaaan, kimin canı ne istiyorsa, onu alsın onu tüketsin rahatlığı içinde miyiz?

...

Ben kendimi bildim bileli, hep kilitlendiğimiz, bizi kilitledikleri önemli konular eksik olmadı. Hele şu tepeyi bir aşalım sonrası kolay diye diye diye 3.5 nesil gitti.

Bu bir asra yakın zaman demektir.

Devletin böyle önemsiz işlerine bakan birimleri de olmalı ve en önemli işleri bu olmalı.

Pavlov'un asistanı bir gün laboratuvara geç kalmış. 

Haberiniz yok mu devrim (17 Ekim) oldu, dışarısı çok karışık, demiş.

Pavlov;

Bize ne demiş; biz işimize bakalım.

Sadece kendi işine bakan birimlere ihtiyaç var. 

...

Yıllar önce KPSS kaldırılsın, hiçbir anlamı yok, işe alımda adaleti sağlamaz, demiştim. Gelen maillerden bazıları şöyleydi:

-Hayırdır bir yakınınız KPSS mağduru mu oldu?

Şimdi de aynı insanlar muhtemelen benzinli araç kullandığımı düşünecektir.

Peşinen söyleyeyim dizel araç kullanıyorum.

......

Not: Birkaç gündür Charles Ponzi üzerine yazılmış yazıları okuyorum. Çok eğlenceli tespitler var. Ponzi planı, Ponzi usulü, Ponzi formülü.. Bu abi hakkında yazılanlara, abinin metotlarından mülhem planlara, teorilere siz de bakın.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.