Bloom Box'tan yeni haber var mı?

A -
A +
Bloom Energy firmasının CEO'su K.R. Sridhar, bu modellerin büyüklüğünü azaltmak ve fiyatlarını birkaç bin dolar seviyesine çekmek için uğraştıklarını, buzdolabı büyüklüğünde modeller ile evlere girmeyi hedeflediklerini söylemişti.. Yıl 2011 idi.

Aradan geçen dört yıl içinde ilerleme kaydedip etmediklerine dair bir bilgi yok. Şirketin web sitesi uzun zamandır "güncelleniyor" daha sonra deneyin ikazı
veriyor.

Bizim emekli askerlerin asrın buluşu olarak açıkladıkları "Erke Dönergeci" işine mi döndü, yol alındı mı bilmiyorum.

O tarihlerde bu sistemle kendi enerji ihtiyacını karşılayan şirketler vardı.

Bilgileri de şöyleydi:

Bloom enerji şirketinin ürettiği kutu şeklindeki enerji santrali var.

Elinize sığacak büyüklükteki bir santral, bir evin ihtiyacını karşılayacak kadar elektrik üretiyor.

Projenin sahibi olan Hintli (KR Sridhar), daha önce NASA adına, Mars'ta yaşayabilmek için oksijen üretimi yapacak bir cihaz üzerinde çalışıyormuş. Proje iptal
edilince KR, sistemi tersine çevirmiş ve oksijen emerek enerji üreten bir cihaz üzerinde çalışmış.

Amerikalı bir şirket bu projeye sahip çıkmış.

Bugüne kadar 400 milyon dolar harcamış.

Cihazın çalışma düzeneği konusunda CBS'de ve (http://enerjienstitusu.com/2011/02/27/yeni-bir-enerji-turu-hemde-yanma-olmadan-bloom-enerji/) yeterli bilgi var.

Haberde bu kutulardan bir tanesi ortalama iki Asyalı evinin, bir Avrupalı evinin.. İki tanesi bir Amerikalı evinin elektrik ihtiyacını karşılayabiliyor, diyor.

Şu anda maliyetler yüksek. Şirketin hedefi bu cihazı evlere 3000 dolara satılabilecek hale getirmekmiş.

Bazıları bu teknolojiyi masaüstü bilgisayardan dizüstü bilgisayara, hatta ihtiyaç duyulan ev telefonlarından cep telefonlarına geçişe benzetiyor.

..................

Okyanus sahillerindeki kumdan seramik bir tabaka yapılıyor bu tabaka yapımı sır gibi saklanan yeşil ve siyah mürekkeplere boyanıyor disket boyutlarında ve şeklinde olan bu tabaka 1 ampulü çalıştırmaya yetecek enerji üretiyor. Bu disklerden üst üste koyularak kutular elde ediliyor.

Bu kutu aslında bir yakıt hücresi.. Ya da yakıt pili. Bir tarafından oksijen alırken diğer taraftan yakıt alıyor, kutunun içindeki tabakalar arasında kimyasal tepkime oluşuyor ve enerji üretiyor. Diğer sistemlerin aksine enerji üretilmesi için yakıtın yanmasına ihtiyaç yok. Dış kaynaktan herhangi bir bağlantıya ihtiyaç duyulmadan kablosuz olarak üretebiliyor.
  Yakıt hücreleri daha önce de varmış. Fakat bunlar çalışmak için saf hidrojene ihtiyaç duyduğundan çok pahalıya maloluyormuş. Bloom Box ise doğalgaz ya da biyogazla çalışıyor, ucuza maloluyormuş.

Şirketin ilk müşterileri A.B.D'deki Fedex, Wallmart, Staples, Google ve Ebay gibi şirketlerin de aralarında bulunduğu 20 büyük şirket.

A.B.D'nin California eyaletinde bu kutunun kurulum ücretinin %20'si devlet tarafından karşılanıyor. Ayrıca yeşil enerji olduğu için %30 da vergi indirimi yapılıyor. E-bay 6 ayda bu kutularla 100.000 dolar tasarruf yapmış.

Eski dışişleri bakanı ve general Colin Powell da Bloom Enerji şirketinin yönetim kurulunda yer alıyor.

Projenin arkasındaki ekip bu kutunun elektrik santrallerinin ve elektrik şebekelerinin yerini almasını bekliyor.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.