Biz Amerika'ya dedik ki.. Amerika bize dedi ki..

A -
A +
Dış politika dedikleri şey ne?
Bir ülkeyi idare eden insanların yüksek dirayet sahibi olması ile korkak olması arasında ne fark var.
Kötü bir dış politika ne demek, sonuçlarını sıradan insanlar nasıl hisseder, iyi bir dış politikanın sonuçları içeride yaşayan insanlara ne şekilde akseder?
...
"İnternete yaz çıkar" muhabbeti var ya.. Kastettikleri Google arama motoru.. Bunları da yazsanız çıkar mı? Zeki Müren de bizi görecek mi? Afedersiniz, kastım başka: Seattle'da yaşayan insan kaynakları danışmanı Lewis Lin, Google ile iş görüşmesi yapmaya gidenlerle ilgili bir çalışma yapmış. Herkes Google'a soruyor. Google acaba işe alacağı insanlara ne soruyor? Onlarca soru derlemiş.. İnternette 'Google soruları' başlığı altında sıralanan, elden ele dolaşan soruların büyük kısmı bu abinin derlemesi. Bu soruları ilk günlerde ben de heyecanla çözmüş yanımdaki yöremdeki insanlarla paylaşmıştım. En beğendiğim, "Yahu hakikaten nasıl anlatılır" dediğim sorulardan biri şuydu:
"Veritabanı" kavramını 8 yaşındaki yeğeninize 3 cümleyle anlatın."
Buradan ilham alarak soruyu şöyle değiştiriyorum:
"Dış politika" kavramını babaannenize, anneannenize, köydeki dedenize, şehirdeki emekli amcaya nasıl anlatırsınız. Veya anlatmanın yolu nedir?
Mesela bizim mahallede Karadenizli emekli bir amca var.. Ne zaman işler nasıl gidiyor desem ağzı kulaklarında.. Şükrederek, hamdederek, "Bu günleri de gördük ya" diyerek söze başlar.
En çok da Amerika'ya, Rusya'ya kafa tutmamıza seviniyor. Uçak düşürmemize seviniyor.
Eskiden nerdeee, diyor.
Amca senin koyunlara faydası var mı, deme imkanı yok, lafı ağzınıza tıkar. İşin o kısmı ile ilgili değil.
Mesela bu amcaya dış politika nasıl anlatılır?
Ben kafa tutma işini, devletleri partilere benzeterek anlatmayı denedim.. Sorulu cevaplı gittim.. He, he, he dedi; yarıdan sonra tövbe estağfurullah, deyip kalktı.
Dediğim de neydi..
Amca devletleri şirket gibi, yahut ülkemizdeki partiler gibi düşün, demiştim.. CHP sözcüleri, HDP sözcüleri sabah akşam AKP'ye çok ağır laflar ediyor, kafa tutuyor, bu kafa tutmanın partilerine bir faydası var mı? AKP'ye bir zararı var mı?
Kafa tutarak dediklerini yaptırabilirler mi, tarzında sorular..
...
Bir de siz deneyin.. Önce amcalara anlatıyormuş gibi yapın.. Sonra yeğene..
...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.