Organik ekmek Organik kafa

A -
A +

Türk, oturduğu yerden akıl yürütür. Araştırmaya, bilgi toplamaya, topladığı bilgiyi teyit etmeye ihtiyacı yoktur. Ben de Türküm, İHE'nin organik tam buğday ekmeğinin üzerinde yazanları okuyup akıl yürüttüm.


Ekşi mayalı diyor.. Ekşi maya kullanmanın külfeti ve maliyeti var. Hamurun mayasını kattıktan sonra 7-8 saat bekleteceksiniz.

Organik tam buğday kullanılmıştır, diyor.

"Bu ürün organiktir" diyebilmek için bir dizi şart var.. Biri de tohumun genetiği ile oynanmamış olacak. Yani ıslah edilmiş buğday olmayacak. Başkası şu kadar dönümden 100 birim buğday alırken siz 45 birime razı olacaksınız. Sonra o ekmeği 2.5 liraya satacaksınız. Özel sektör böyle bir ekmeği 5 liraya, bazı yerlerde 10 liraya satıyor. Belediye 2.5 liraya satıyor. Belediyenin 2.5 lirası özel sektörün 5 lirasına denktir. Fiyattan yola çıkarak şüphelenmeye gerek yok. Ama bir problem daha var. İHE, sattığı ürünlerden bazılarını taşeron firmalara yaptırıyor. Bu ürün de taşeron firmalara yaptırılıyorsa ne kadar denetlenirse denetlensin Türkün alışkanlıkları hesaba katıldığı zaman bu işle oynamadan olmaz. Unu ile oynarsın, azıcık katınca bir şey olmaz dersin.. Arayan soran olmazsa biraz daha katarsın.. ekşi maya ile oyalanmaya gerek yok, bugün de böyle olsun dersin.. Arayan soran olmazsa adı ekşi maya kalır vs.

Eğer  tedarik zincirinde hile hurda yoksa, organik undan ekşi maya ile üzerinde yazılan şartlara uygun olarak üretiliyorsa İHE'nin bu ekmeğini mutfağa bir para kasası koyup onun içinde muhafaza etmek lazım. Bu devirde o kadar kıymetli. 

Tüketici bu işin önemini fark etse sıraya girer.

....

Organik ürün muhabbeti başlayalı şu kadar yıl oldu. Artık marketlerde bu tarz ürünlerin özel reyonu var. İlk yıllarda bayağı ilgimi çekiyordu. Şimdi organik işareti görünce oralardan uzaklaşıyorum. Bende bir takıntı var. Bu işi suistimal etmeden, abartmadan, sulandırmadan götürebileceğimize inanmıyorum. İHE bir istisna olabilir. BİT de olsa nihayetinde bir kamu kurumu ve önceliği kâr etmek değil. Öyle olduğuna inanıyoruz.

....

Biz Müslüman bir ülkeyiz. Yıllardır cevabını aradığım ve her önüme gelene sorduğum bir soru var. Normal şartlarda bizde Batı'ya göre daha az hile, hurda, sahtekârlık, suistimal olması lazım. Neden daha fazla.. Neden insanlar yaptıkları her işe hile karıştırır, yalan söylüyor, söylediği gibi, beyan ettiği gibi yapmıyor? Balından nar ekşisine kadar.. sahtesini nasıl yapacağına kafa yoruyor ve hiç vicdan azabı çekmiyor.

Beş yıl önce Almanya'dan gelen Türkün otomobili memleketinde arızalanmış. Tamirci, probleminin bakımını yapan servisin ihmalinden kaynaklandığını söylemiş. 

Almanya'dan gelen Türk, "Bunu yazıp altına kaşeni basarsan ben gidince o servisten paramı alırım" demiş. 

O ülkede suistimal yaygın olmadığı için yadırganmayacağını, itiraz edilmeyeceğini biliyor. Ama 300-500, 3000-5000 Türk sıraya girip böyle bir kapı varmış değerlendirelim, demişse o kapı da kapanmıştır.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.