Davutoğlu'nun gidecek olması ne kadar önemli

A -
A +

Biz neye şaşırıyoruz?

Teknik olarak bir isim o göreve hangi usulle gelmişse aynı usulle gider. Atamada da böyledir.
Şaşırmak için şöyle bir şey olması lazımdı: Partinin genel başkanlığı boşaldıktan sonra kıran kırana mücadele olur, adaylardan biri şu kadar oy alır, öbürü bu kadar oy alır, çok oy alan genel başkan olur. Hükmettiği delege sayısı kadar parti içinde, aldığı oy ve kazandığı milletvekili sayısı kadar da parlamentoda ağırlığı olur.
Böyle bir şey yok. İşaretle seçilmiş, partide ağırlığı olan başka birisi adına usulen seçilmiş -ki teknik olarak tam karşılığı tayin edilmiş- şu sebeble bu sebeble uyum sağlayamamış veya tayin edenin iradesine uymamış, gidiyor.
Bakan değişikliği gibi.. Güç dengesi ile bir ilgisi yok. 
Tıpkı 923-950 döneminde olduğu gibi. O dönemde başbakanların geliş gidişinin bir önemi var mıydı?
Mehmet Barlas yıllar önce bir anekdot anlatmıştı.
Bayar, Başbakan olarak atanınca cumhurbaşkanına çıkıp sormuş:
-Benim yetkilerim ne?
Cumhurbaşkanı;
-Büyükelçileri ben atarım. Dış politika benim işim. Valileri, emniyet müdürlerini ben atarım. Geri kalanlara sen bak, demiş. O dönemde de milletvekillerinin bir önemi yoktu.
Bu sağlıklı bir yol mudur, değildir.
Ama itiraz ederken tutarlı olmak lazım. Bugünkü fiili yapıda Başbakanın kim olacağının önemi yoktur. Varsa da tayin edenin sorumluluğundadır.
Bu şartlarda parti içinde taraflardan da sözedilemez.
...
Ne kadar yürür? Beklenti veya hedef veya arzu belli.. Anayasa değişikliği ile bu göstermelik külfetlerden (kongre, delege, seçim, MKYK, MYK, Başbakan atama ihtiyacı vs) kurtulma hesabı yapılıyor.
Olur mu? 
Bana göre çok zor.
Yok denilse de erken seçim denenecektir.
HDP'nin baraj altında kalma, MHP'nin baraj sınırında kalma, 400'ün üstünde milletvekili çıkarma hesapları yapılacaktır.
Bana göre bunlar detay..
Bu iş biraz kentsel dönüşüm projesine benziyor. 90 yıllık yapının dönüştürülmesi ihalesini alanlar.. Hafriyat çalışmasını yapanlar inşa işine de talip. Yeni bir düzen kurulacak.. Yeni düzenin kurulmasına talipler. Bu arzu memleketi hep gergin hâlde tutma ihtiyacı doğuruyor. Bu gerginlik ilanihaye devam edemeyeceğine göre bir şekilde bitecek.
Genelde yıkım ekibi ile yapım ekibi farklı olur.
Uluslararası dengeler içerideki hesaplardan daha önemli.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.