Cin şişeden çıkarsa

A -
A +
Masallarda, masal kahramanı sihirli bir lamba bulurdu.. Lamba yere düşünce içinden bir cin çıkardı. Cin, dile benden ne dilersen derdi.. Kahramanlar da genelde ufak tefek şeyler isterdi.
Bazen düşünürüm: Onu istiyoruz, bunu istiyoruz.. Ülkemizden şikâyet ediyoruz.. Sihirli lambadan masallardaki gibi bir cin çıkıp, benden bir şey dile ama kendin için değil, ülken için.. Nasıl bir ülke hayal ediyorsan sen gözünü açıp kapatınca öyle bir ülken olacak dese.. Bir ülke hayaliniz var mı?
Nasıl bir ülke olsun?
Nasıl yönetilsin. Adalet sistemi nasıl olsun. İmarı nasıl olsun. Amerika gibi mi olsun, Rusya gibi mi.. İsviçre gibi mi.. İran gibi mi.. Malezya gibi mi.. Suudi Arabistan gibi mi.. Yunanistan gibi mi?
Yoksa, canım ne gerek var şunun gibi bunun gibi olmaya kendimiz gibi olalım mı diyoruz.. Biz tam olarak neye benziyoruz.
Sırtüstü yatarak mı geçinelim, azıcık terleyelim mi?
....
Tutturmuşlar bağımsız ülke.. Bağımsız ülke nasıl olur? Karar verince ele geçecek bir şey mi? Kurtuluş Harbi masalları bile yarı yarıya bağımsızlık üzerinedir. Ülkede ileri gelenlerden bir kısmı bağımsızlık diye tutturmuş, öbürleri ise, amaaan, neyimize lazım bağımsızlık.. Gidip büyük devletlere sığınalım demiş miş de.. Mandacılara rağmen ülke bağımsız olmuş da..
Hadi o günlere aklınız/aklımız ermiyor. Bugüne bakıp karar verin.. Mesela Suriye'de, Irak'ta, Libya'da  bizim kurtuluş harbimizdeki gibi iki grup olsaydı, gruplardan biri şu işgalcilere sığınalım deseydi.. Öbürü de, "Yok biz bağımsız olmaya karar verdik. Pis mandacılar" deseydi.. Bağımsızlığı savunan kardeşlerimiz ne halt ederdi? Hadi onlar beceriksiz.. Irak'takiler daha dirençli.. Onlardan bir kısmı bağımsız olmaya karar verselerdi nasıl bir yol izlerlerdi. Yolundan vazgeçtik, siz orada yani Irak'ta Saddam'ın yerinde olsaydınız.. Libya'da Kaddafi gibi söz sahibi olsaydınız bağımsızlık tutkunu olarak nasıl bir yol izlerdiniz. Vazgeçtim: Size daha sevimli bir rol vereyim: Muhalif güçlerin önderi olsaydınız ne yapardınız?.. Artık her şey kayıt altında.. Onlar, bizim gibi çocuklarına masal da anlatamayacaklar. Mısır'da, Libya'da, Suriye'de yeni yönetimler  halkına düşmanları kovduk, bu güzel yurdu kurduk kurtardık diyemeyecek. Görüntüler var, perişan hâlleri var.. Kim kime kahramanlık taslayacak. Daha ne için, kimin için savaştığını bilmeyen adamın kahramanlığından ne olur.. Demokrasisinden ne olur..
 .....
O topraklar bir zamanlar Osmanlı mülkü idi. Ayaklandılar, sürüler gibi o tarafa bu tarafa koştular. Başlarına krallar tayin edildi.. Onları indirip yerlerde sürüklediler.. Diktatörler geldi. 30 yıl, 40 yıl kıvrandılar onlardan da kurtuldular.. Başkaları geldi. Bunlar ne istediğini bile bilmiyor. Sihirli lambadan cin çıkıp dile benden dese, çoğu tüymeyi diler.. Onların dert etmediği şeylerin derdi bize mi düştü.. Zulüm varmış da, iç savaş varmış da.. bağımsız olacaklarmış da, demokrasi gelecekmiş de.. Amanın da aman.. Sevsinler sizin demokrasi ve özgürlük mücadelenizi, adaletinizi.. Biz kendimizi avutuyoruz, siz de avunacak bir yol bulun..
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.