Kibarlıkla saygı arasındaki fark

A -
A +

Kibarlıkla saygı arasında ne fark var? Astın üstün huzurunda eğilip bükülmesi kibarlık değildir.. Saygıdır.. Zorunluluktur, içtendir o ayrı.. Ama üstün asta karşı saygılı davranması kibarlıktır. Hiyerarşi deyince sadece askerlikte sıralama akla gelmemeli.. 

***
Diplomasi: Perde arkası diplomaside, kimseyi rahatsız etmeyecek formülasyonları bulma konusunda İngilizlerin üstüne yoktur. Muhataplarını zafer kazanmış havasına sokarlar. (Yalım Eralp-Büyükelçi) 
*** 
Yabancı mimarlar: Kongreye katılan mimarlara Boğaz turunda mihmandarlık yapan Şakir Eczacıbaşı'ndan bir not: "Gezinin sonlarına doğru, 'İyi hoş da bu eserlerin hepsi Osmanlı dönemine ait. Cumhuriyet nerede?' diye sordular."
***
Standart: Yurt dışındaki Türkler orada emlak sahibi olunca oh ne iyi diyoruz.. Yabancılar bizde mülk alınca tedirgin oluyoruz. Satın aldıkları mülkün toprağını taşını alıp götüreceklermiş gibi. 
***
Borç: Borçsuz ülke yok. Önemli olan borcun sürdürülebilirliği.. Çavuşesko inat etti borcu sıfırlamak için.. Halkın anasını ağlattı, borcu sıfıra yaklaştırdı ama sonunu görmeye ömrü yetmedi.
***
Bir doktordan: Anadolu'da öyle hastaneler kurulmuş ki.. Yok yok.. Ama hasta da yok. Dönüp dolaşıp bize geliyorlar.. 
***
Üniversitedeki papaz: Refik Baydur: "Torunumun mezuniyet töreni için ABD'ye gittim. Törende rektör ve papaz konuştu. Papazın niye konuştuğunu sorunca, 'papaz burada öğrencinin her derdine koşar ve çözer' dediler."
***
Nedim Esgin: "En tepeye çıktığınız vakit yalnızsınız. Hem kendinizi hem arkanızı kollamanız gerekiyor. Hep daha iyi sonuçlar almak.. hep ama hep pedala daha hızlı basmak.. Hâliyle bir gün geliyor anlamsızlaşıyor. Bir dönem meditasyona gittim.. 'Size kötülük yapana bile iyilik yapın ki hayatın anlamı olsun' gibi şeyler söyleniyor. Nasıl olacak bu? Bizler öyle bir formasyondan geçtik ki.. Her tarafımızda silah var.. Kim kımıldasa ateş ediyoruz. Kimin ne yapacağı belli değil. Diken üstündeki rambo gibiyiz."
 
 
            Sırasını bekleyen kadın 
 
"Türkiye'de politika benim düşündüğüm gibi yapılmıyor. Hiç unutmam Almanya'da kuaföre gitmiştim. Otururken scooter tipi motosikletle bir kadın geldi. Park etti, içeriye girdi, sırasını beklemeye başladı. Kadını tanıyordum ama çıkartamıyordum. Kuaföre 'kim bu kadın?' dedim. Almanya Cumhurbaşkanı'nın eşi cevabını aldım. Türkiye'de aynı manzarayı düşünebiliyor musunuz. Alman annemden gelen mantalitemden dolayı bakış açım çok farklı. Benim kafamdakilerle Türkiye'de politika yapılması zor. Zaten yapılmıyor da." Aylin Kotil anlatmıştı bu hatırayı.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.