Kerrat cetveli

A -
A +
Bu güzel ülke, dünyada bir eşi, benzeri, biraz benzeyeni olmayan bir ülke.. Burada yapı farklı.. Göründüğü gibi değil.. Orta hâlli bir adam Irak’ı sorsanız size anlatır.. Küba’yı sorsanız anlatır.. Eski Sovyetler’i sorsanız anlatır.. Azerbaycan’ı anlatır.. Türkmenistan’ı anlatır.. İran’ı anlatır.. Türkiye’yi kimse anlatamaz.. Çoğu anlayamaz da.. 
Burada kelimelerin karşılığı farklı..
Din farklı, kutsal farklı, vatan farklı, istikrar farklı, iktidar farklı, ideoloji farklı, kahramanlık farklı, şehidlik farklı, demokrasi farklı, ekonomi farklı.. Üstelik bu kelimelerin ne zaman ne anlama geleceğine karar verenler farklı.. Hiyerarşi farklı.. Ulusal güvenlik farklı..
....
Tekrar hatırlatıyorum: Kendinizi akıntıya bırakın, rahat edersiniz.. Burada hak ararken, haksızlığı sorarken.. mukayese yapmayın, niye böyle demeyin, adalet beklemeyin.. kanunun bana verdiği hak, anayasamız diyor ki, yönetmeliğe göre gibi mesnetlere sığınmayın.. Herkese haklı olduğunu söyleyin, başkalarının kural ihlaline karışmayın.. siz kuralları ihlal etmemeye bakın.. Olup biteni seyredin.. Döne dolaşa, itişe kakışa, direne sürüne işler hepimizin anlayabileceği bir tarafa doğru gidiyor. 
O noktadan sonra normal konuşup normal yazmaya başlarız.. Şimdi herkes idareten konuşuyor, usulen yazıyor.. Vaziyeti idare ediyor. Niye bilmiyorum. 
 
             EVVEL ZAMAN İÇİNDE
 
Kemalettin Tuğcu'nun hikâyeleri hâlâ satılıyor mu?
Her hikâyede "oku da adam ol"un altı çiziliyordu.
Çoğu hikâyede kötü bir üvey anne vardı. Çocuk üvey anneye rağmen hem çalışıyor, hem okuyor doktor olduğu gün hayatı kurtuluyor.
Mühendis olduğu gün hayatı kurtuluyor.
Üvey anne de eninde sonunda çocukla karşılaşıyor.
Bir de ne görsün, çocuk bahçeli müstakil bir evde oturuyor.
Otomobili var.
Mezun olalı da bir sene olmuş.
Şimdiki  hikâyelerde yetim çocuklar nasıl kurtarılıyor?
Doktorluk, mühendislik kesmez.. Kasabadaki bir çocuğun.. Kenar semtlerdeki bir çocuğun.. Okulu bitirdikten sonra tezgâhı hazır olanlar dışında kalanların mesleğe dayalı bir hayali kalmadı.
Hangi işi yapacak da üvey annesini şaşırtacak?
Ben olsam hikâyemin yetim kahramanının büyük şehirlerin yakınındaki ilçelere ya da beldelere belediye başkanı yaparım.
Kendini hazır kurulmuş düzenin içinde bulur.
Bir dizide oynatırım.
Futbolcu yaparım.
Ama önce üniversiteyi bitirtirim.. Mesela veterinerlik okuyanı borsacı, inşaat mühendisliğinden mezun olanı futbolcu, arkeoloji okuyanı senarist yapar, para kazanmaya başladıktan sonra da üvey anneyle yüzleştiririm.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.