TARSİM’den önemli bir açıklama geldi

A -
A +
15 Mayıs 2017 tarihinde bu köşede yayınlanan “Hangi devlet destekli sigortacı çiftçiye inanmıyor?” başlıklı yazıda yer alan, Ankara’nın Bala ilçesinde badem bahçesi olan sigortalı üreticinin açıklamaları TARSİM ile ilgili yanlış algılamalara yol açarak tarım sigortasına karşı ön yargılı bir yaklaşım oluşmasına sebebiyet vermektedir. Söz konusu açıklamalar nedeniyle kamuoyuna sizin aracılığınızla aşağıda yer alan doğru bilgileri iletmeyi görev sayıyoruz.
6558592 numaralı Devlet Destekli Tarım Sigortası poliçesi, gönderdiği şikâyet yazısında dolandırıldığını ve mağdur edildiğini iddia eden üreticiye aittir. 2016 yılında sigortalı alanda dolu hasarı meydana gelmiştir. 19.05.2016 tarihinde yapılan hasar ihbarını takiben, 23.05.2016 tarihinde ekspertiz işlemleri gerçekleştirilmiştir. Yerinde yapılan incelemede %20 oranında dolu nedenli verim kaybı tespit edilmiştir. Poliçe 5 kg/ağaç verim değerine göre tanzim edilmiş olup hasar tespitinde ağaç başına ortalama 4 kg verim belirlenmiştir. Hasar dosyası Devlet Destekli Bitkisel Ürün Sigorta Genel Şartlar, Tarife ve Talimatları’nda yer alan uygulama esasları çerçevesinde tamamlanmış ve üreticiye kesinleşen tazminat tutarı olan 6.504 TL ödenmiştir.
 
Dolu yağışının en karakteristik özelliği
 
Bu doğrultuda haberde yer alan %80 oranındaki verim kaybı, gerçeği yansıtmamakla birlikte bu durum hasar tespiti esnasında çekilen fotoğrafta açıkça görülmektedir.
Söz konusu üreticiye ait olan 8626353 numaralı Devlet Destekli Tarım Sigortası poliçesi ile ilgili olarak 08.05.2017 tarihinde dolu ihbarı yapılmıştır. İhbar üzerine 09.05.2017 tarihinde de eksperler ve TARSİM Ankara Bölge Müdürlüğünden yetkililer tarafından yerinde inceleme geçekleştirilmiştir.
İncelemede, sigortalı alanda dolu yağışı emaresi olmadığı, aşırı yağıştan ve sigortalı bahçedeki yoğun zararlıdan kaynaklı verim kayıplarının olduğu tespit edilmiştir. Bu doğrultuda, teminat kapsamı dışında yer alan hastalıklardan, zararlılardan kaynaklı verim kayıplarının poliçe kapsamında değerlendirilmesi mümkün olmamıştır. Bunun yanı sıra, sigortalı arazide dolu yağışı olup olmadığının en kesin ve doğru tespiti, yine sigortalı alanın kendisinde yapılan tespitlerle elde edilebilmektedir. Dolu yağışının karakteristik özelliği gereği yan yana iki parselde dahi farklı sonuçlar oluşturabilmesidir. Aynı zamanda Bala ilçesinde herhangi bir alanda dolu yağışı olması tüm alanlara da aynı etkide dolu yağışı olduğu anlamına gelmemektedir.
 
TARSİM’den önemli bir açıklama geldi
 
Eksperler uzman ve bağımsızdır
 
Devlet Destekli Tarım Sigortaları Sistemi’nin en önemli unsurlarından birisi olarak risk inceleme ve hasar tespit işlemleri, Ziraat Mühendisleri ve Veteriner Hekimlerden oluşan Tarım Sigortaları Havuzu Eksperleri tarafından yerine getirilmektedir. Eksperler bağımsız kişiler olup ekspertiz işlemlerini yürütürken riskleri ve hasarı tam ve doğru tespit ederek, sigortalılar için doğru primin ve hasar alacakları için doğru tazminatın belirlenmesine aracılık etmektedir.
Tüm değerlendirmeler, kapsama alınan riskler, ürünler ve bölgeler ile prim desteği oranlarına ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı gereğince belirlenen kapsam dâhilinde ve Devlet Destekli Bitkisel Ürün Sigortası Genel Şartlar ile Tarife ve Talimatlar çerçevesinde yapılmaktadır. Netice itibarıyla, haberde belirtildiği gibi eksperlerin kötü niyetli olduğu, sigortayı hiçe saydığı, üreticiyi ve devleti dolandırdığı, çiftçiyi mağdur ettiği ifadeleri gerçeği yansıtmamaktadır. Bu haber, sadece üreticiye hizmet etmek amacıyla 10 yılı aşkın süredir kâr amacı taşımadan çalışmalarını sürdüren TARSİM’e ve tarım sigortası yaptırmayı düşünen ancak haberler neticesinde yaptırmaktan imtina ederek üreticilere zarar vermektedir.
Bu sebeple kamuoyunda yanlış kanaatlerin düzeltilmesi ve gerçeğin ortaya çıkması amacıyla düzeltme yazısının yayınlanması zarureti doğmuştur. İşbu düzeltme yazımızı yine haberin yayınlandığı sayfa ve sütununuzda yayınlamanızı rica ederiz. Saygılarımızla.
        Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi A.Ş.
 
Biz de TARSİM yetkililerine gazetemize ve köşemize gösterdikleri ilgi, okuyucularımızın şikâyetlerine cevap ve kamuoyunu doğru bilgilendirilmesine yönelik verdikleri bilgi için çok teşekkür ediyoruz. (F.A.)
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.