Bir tek, oğluma bıraktıramadım ona yanıyorum

A -
A +
“Feridun Ağabey, Allaha ne kadar ve ne şekil dua edersem edeyim benim için azdır. Çünkü bu yaşa çok kimse eremedi, göremedi. Sevgili Peygamberimiz bile 63 yaşında Rabbine kavuştu. Ben seksen sene içerisinde ne çileler çektim, yazdığım kalemi kırdım ve ağladım. Fakat kimseye derdimi bildirmedim.
Ben beş bin beş yüz sorunun cevabını aradım buldum. Fakat “para” ile “sigaranın” sırrını bir türlü bulamadım. Benim bir tek oğlum var. Para ve mal verirsen iyi vermezsen kötü… Bu para ne kadar sır bir şey? Babadan oğlu kardeşten kardeşi ve hatta kocadan hanımı ayırır. Hanıma para ve mal verirsen güler vermezsen dargındır. Ben elli sene Yeşilay’da fahri olarak çalıştım. Ve on binlerce kişiye sigarayı da bıraktırdım. Binlerce kişinin hayır duasını aldım. Fakat bir tek oğluma bıraktıramadım ona yanarım.
Sigara ile para en tehlikeli bir hastalıktır. Para aramazsın fakat en birinci düşmanından bile sigara arayacak duruma düşersin. Paranın da sırrını çözemedim ama parasızsan da dostunu göremedim.
Allah sigara içen beylerin hanımlarına sabırlar versin. Herkese de sigarayı bırakmak nasip etsin.
Feridun Ağabey, gönderdiğim yazılarımın aynen yayınlanmasını istiyorum. Ben gazetenizde yayınlanan yazıları toplayıp kitap yaptırıyorum. Ayrıca 19 Mayıs günü gönderdiğim yazıma yer verdiğiniz için de teşekkür ediyorum.”
Salih B. - Zeytinburnu/  İstanbul
 
***
Ona kendi dünyasını yeniden yaşatmalısınız
Feridun Ağabey, dedemle ilgili üzüntümü sizinle paylaşmak istiyorum. Dedem emekli bir devlet memurudur. Yaşı da hayli ilerlemiştir. Şimdiye kadar her konuda devletin kanunlarına kurum ve kurallarına uygun hareket eden her işini resmî yapan her alışverişinde bu resmiyete dikkat eden bu konuda kılı kırk yaran hassas bir beyefendiydi. Gençlik yıllarında onun bu hassasiyetini ailesi de çevrede tanıdıklar da dikkat ediyor onu anlayışla karşılıyorlardı. Eskilerin söylemişle prensip sahibi biriydi şimdiki söylemle çok kuralcı bir insan. Ama artık günümüzde dedem çok gerilerde kaldı. Onun kurallarının hemen hiçbiri kalmadı veya güncellenmesi gerekti. Eskiden ödeme yapıp makbuz getiriliyordu ama şimdi internet üzerinden online ödeme yapılıyor. Dekont da yine bilgisayara kaydediliyor. Akıllı telefonlar çıktı birçok iyi telefondan evinizden ayrılmadan yapabiliyorsunuz. Bütün bu gelişmelere ayak uyduramayan dedem kendini hayattan dışlanmış hissetmenin verdiği üzüntüyle kendini iyice kapattı. Artık kimseyle konuşmaz oldu. Konuşmak istese konuşacağı kimse kalmadı. Dedem okumuş bir insandı şimdi o bilgisi hiçbir şey etmiyor. Onu çok seviyorum ve o hâline çok üzülüyorum, ne yapmalıyım?” diyen Konya’dan Ayşe isimli torun okuyucumuza. Dedeniz hayata küsmüş değildir sadece kendi dilinden anlayan kalmadığı için konuşacak kimse bulamamaktadır. Yapacağınız şey arada bir vakit ayırıp şu an size anlamsız bile gelse, dedenizin hatıralarına konuyu getirip onu konuşturmak, onun yaşadığı dönemdeki arkadaşlarından söz açmak, prensiplerini öğrenip onları kendisine yaşatacak fırsatlar sunmaktır. Bu söylediklerimi yapmak size zor gelebilir ama esasında çok basittir. Deneyin hem dedeniz mutlu olacak hem siz onun bir çınar gibi yeniden yeşerdiğini göreceksiniz.
***  
Aramızın bozulmasını istemiyorum
“Feridun Ağabey, can ciğer iki arkadaştık birkaç ay öncesine kadar. Aramızda bir dünürlük meselesi oldu. Daha kız görmeye gidilme aşamasında bu dünürlükten vazgeçilmeye karar verildi. Hem de biz değil onlar vazgeçtiklerini söyledi. O an elbette bir şok yaşadık. Kendimizi bir anda cüzzamlı gibi hissettik. Reddedilmek zorumuza da gitti doğrusu. Gerçi karşı tarafa elimizden geldiği kadar yine de kibar olmaya çalıştık ama sonuçta üzüldük. Ancak şu an daha üzüntülüyüm. Çünkü bu can ciğer arkadaşla bir daha görüşüp konuşamaz olduk. Ben onu aramaya cesaret edemiyorum, o beni aramak istiyor mu istemiyor mu bilmiyorum. Bu arkadaşlığın böyle sonlanmasına gönlüm razı değil ama elimden de bir şey gelmiyor. Var mı bunun bir çözümü? Arasam mı aramasam mı?” diye soran Bursa’dan Vahit Yıldırım isimli okuyucumuza, böylesi durumda ilk anda doğrudan aramaya ve konuşmaya cesaretiniz yoksa da bayram günleri gibi özel günlerde, aranızda geçen olumsuz hiçbir konudan söz etmeden doğrudan bayram tebrik mesajı, iyi dilek mesajları göndererek iletişim kapısını aralayabilirsiniz. Mektup yazmak belki zordu ama şimdi mesaj çok kolay, teknolojiden yararlanabilirsiniz.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.