YGS ve LYS kaldırılmasın; ve bir öneri

A -
A +
Feridun Ağabey, YGS sınavına girecek öğrencilerin pek çoğu mart ayında yapılması düşünülen YGS sınavına girmek üzere piyasada mevcut YGS kitap ve kaynaklardan veya çeşitli kurslar ile hazırlanmaya iki ay önceden başladı. Öğrenciler mart ayında yapılacak YGS’ye kadar çalışacak, istediği bir puanı alırsa bazıları LYS girmeyerek YGS için tercih yapmayı bekleyecekti. Bazı öğrenciler ise YGS’de aldığı puana göre 10 günlük dinlenmenin ardından LYS’ye çalışmaya başlayacaktı. Barajı geçemeyenler içinse sınav işleri ve stresi bitmiş olacaktı. Hazirandan sonra yapılacak sınavlara daha az öğrenci girerek bu stresi sadece o girenler yaşayacaktı.
Getirilmek istenen sistemde ise sınava girecek tüm öğrenciler haziranda yapılacak sınava kadar stres yaşayacak ve zaman harcayacak. Onun için biz öğrenci ve veliler olarak iki aşamalı olan YGS ve LYS sınavlarının kaldırılmasını kesinlikle istemiyoruz. Sınavların iki aşamalı olması hem maddi bakımdan hem de zaman bakımından öğrenci ve velilerinin yararına bir sistem olduğunu düşünüyoruz. 
 
YÖK NE DİYOR?
 
YÖK, sınav sisteminin değişmediğini ve öğrencilerin çalışmalarını değiştirmeden aynı şekilde devam etmelerini söylüyor. Sınavın bir hafta sonunda iki günde yapılmasıyla YGS ve LYS sınavlarının kaldırılacağı anlaşılıyor. Bu belirsizlik tüm öğrencilerin kafasını karıştırıyor. Sınavın haziranda bir hafta sonunda yapılacak olması mart ayında YGS sınavının yapılmayacağını gösteriyor.
Sınava hazırlanmaya haziranda başlayan öğrenci çalışmasını YGS kitap ve kaynaklarından mı devam ettirecek yoksa LYS kitaplarından mı? Yoksa her ikisinden mi? Çünkü sınava hazırlanan bir öğrenci için piyasada yalnızca YGS ve LYS kitap ve kaynakları var.
YGS ve LYS sınavında soru türleri, konuları ve soruluş şekilleri çok farklı olduğundan mevcut sistemde yalnız YGS’ye girip bir okulu tercih etmek isteyen bir öğrenci neden haziranda yapılacak sınav için LYS’ye de çalışmak zorunda kalıyor? Bazı öğrencilere LYS konuları daha zor geldiğinden bu öğrenciler yalnız YGS sınavlarına giriyorlardı.
 
VE ÖNERİMİZ...
 
Hangi sistem olursa olsun üniversiteye zaten belli sayıda öğrenci girebiliyor. Mevcut uygulamada sınava giren öğrencilerin tahminen yarısı kadarı yalnız YGS sınavına hazırlanıp bu sınavda alacağı puana göre tercih yapıyor. LYS sınavlarına  girmiyorlardı. Sınav olacaksa isimleri değişse bile tercih yapılabilen iki aşamalı olmalı. Bu değişikliğin 2019 sınav sisteminde olması gerekir. 2018 yapılacak sınav mevcut siteme göre yapılmalıdır. Çünkü öğrenciler çalışmalarını YGS ve LYS sınav sistemine göre 2 ay önceden başladılar. 2018’de yapılacak değişiklik öğrencilerin kafasını karıştıracağından motivasyonunu bozacak ve başarılarını olumsuz olarak etkileyeceği açıktır. Yetkililerden işi aceleye getirmeden 2019 için yine iki aşamalı öğrencilerin daha da yararına olacak bir sınav sisteminin getirilmesi uygundur diye düşünüyoruz. Saygılarımla...
         Rumuz: “Güneş”
 
 
 
 
Birileri vatandaşı bezdirmek için mi yapıyor?
 
Feridun Ağabey, Emniyet Genel Müdürlüğümüze bu köşeden bir bilgi iletmek istiyorum. Aşağıya yazacağım hususu kendilerine iletebilirseniz sevinirim. Derdim şu:
“Antalya’dan Aydın’a şehirler arası otobüslerle yolculuk yaptım. Ancak aynı otobüse hem Isparta girişinde hem Denizli girişinde 'Asayiş kontrol!' diyerek polis otobüsü iki kere durdurulup kimlik toplayıp kontrol yaptı. Bu iş için ne zaman biteceğini bilemeden dakikalarca durduk. Daha sonra aynı otobüs bir başka şehirde yine aynı şekilde durduruldu. Emniyet bir otobüsü iki kere niye asayiş kontrol eder ki? Kimlik topla GBT kontrol tekrar kimlikleri geri ver. Bunu uçaklardaki 'check in' gibi bir şeyle otogarda çözemezler mi? Ya da bu yönde daha pratik bir sistem geliştirilemez mi? Otobüse binen polis kimliği alıp otobüsten inerken 'kimliğime niye yanımda bakmıyorsun?' diye soramıyor. O kimsenin polis olup olmadığını nereden bileceğiz? Burada bir güven niye tesis edilmiyor?"
Bu belirttiğim problem için 2 kere durdurdular demiştim. Denizli’nin girişinde yapılan aynı işlemi bu sefer asker yapıyor. Otobüs ilerleyemiyor. Birileri milleti bezdirmek için bunu maksatlı mı yapıyor acaba? Bu ne anlamsız aşırı kontrol aynı hat üzerinde? Bu konuda bakanlığımızın, emniyet teşkilatımızın bilgisi var mı?
        Ali Enerji-Aydın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.