Avukatlar günü Ankara’nın adliye binası ihtiyacı

A -
A +
Avukatlar günü Ankara’nın adliye binası ihtiyacı
 
“5 Nisan Avukatlar Günü'' vesilesiyle Avukat İbrahim Avşar’ın gazetemize gönderdiği makale...
“Ülkemizde son beş yılda avukat sayısı yüksek oranda artış oldu. 2017 sonu itibarı ile ülkemizde Avukat sayısı 106 bini geçmiş durumda. Önemli bir rakam. Bu sayının yarıdan fazlası İstanbul, Ankara ve İzmir’de faaliyet gösteriyor. Ülkemizin genç nüfusu, ekonomi, ticari çeşitlilik, ulusal ve uluslararası ticaret ve insan ilişkilerinin artışı dikkate alındığında bu rakam çok fazla sayılmaz.
Teknolojide akıl almaz, baş döndüren gelişme olduğu aşikâr. Hukuk sistemi de bu değişim ve gelişimden her bakımdan etkileniyor. İletişim, bilişim teknolojileri ile internet kullanımı kamusal ve özel alanlarda haberleşme, ticari faaliyetler, tekliflerin internet üzerinden sunulması, sözleşme yapma, iş emri vs. konularındaki gelimeler, hukuk bakımından da yeni alanlar oluşturuyor.
Üretimin çok farklı alanlarda artması, mal ve hizmetlerin el değiştirmesinin çeşitlenmesi, ödemeler/finans sektörü, uluslararası ticaretin çok yaygınlaşması gibi daha sayılabilecek pek çok etken. Bu gelişmelere bağlı olarak ihtiyaç duyulan yasaların geç çıkarılması; bunların uygulanması ya da uygulanamaması nedeni ile meydana gelen çekişmeler. Her biri ayrı bir hukuki problem olarak hayatımıza giriyor.
Yukarıda altını çizdiğimiz gibi 2017 yılı sonu itibarı ile ülkemizdeki avukat sayısının çok fazla olmadığını belirtmiştik. Kimi ülkelerdeki avukat sayısı ile mukayese edildiğinde mesele daha açık gözüküyor.
Dünya ülkelerinin hukuk sistemlerindeki farklılıkları da dikkate almak gerekir. Avukat sayısının çok fazla olması hukuk ve hakkaniyet açısından iyi durumda olunduğunu tek başına göstermez. Tersi de mümkün, nüfusa oranla avukat sayısının az olması, ülkenin hukuk sisteminin işlevsiz olduğuna tek başına karine oluşturmaz.
Avrupa, ABD ve Japonya da avukat sayıları ile nüfus oranlarını mukayese etmekte fayda var. Liste 2014-2015 verilerine ait.
Almanya   158.000 avukat  nüfusu 82 milyon
Fransa       60.223 avukat   nüfusu 66 milyon
İngiltere Barristers 15.716   Solicitors 168.303 (toplam 184.019) nüfus 60 milyon
İspanya    253.190 avukat   nüfusu 46 milyon
İtalya        246.786 avukat   nüfusu 59 milyon
ABD       1.281.432 avukat  nüfusu 325 milyon
Japonya      30.000 avukat  nüfusu  129 milyon
En ilgi çekici Japonya’nın rakamları, geleneksel yapının korunması ve niza’nın az olması. İncelemeye değer bir hukuk sistemi olduğu anlaşılıyor.
Hukuk sistemleri, yargılama usullerine göre dünya ülkelerinde sayılar değişken. Ülkemizin nüfusu olarak genç, dinamik yapıya sahip.
Hukuk sisteminin sağlıklı yürümesi ülkeler için hayati değere sahip. Avukatlar hukuk siteminin sağlıklı yürümesinde üçlü sacayağının en önemli fonksiyonuna sahip (iddia, savunma, karar mekanizması.)
Avukatlık mesleği yargılamanın sağlıklı yürümesi, hakkaniyet ve denetimi için olmazsa olmaz kurum. Güvenilir bir hukuk sistemi ve toplum yapısı için her bakımdan iyi çalışan avukatlık kurumu olmazsa olmazdır. Avukatlık mesleğinin icrasında, sorumlulukla birlikte dosya münderecatına ve delillerin toplanması konusunda istisnalar haricinde çok geniş yetkiler verilmesi zorunlu.
Vekâlet ücretleri, sosyal haklar ve emeklilik haklarının hakkaniyetli hâle getirilmesi gerekiyor. Özellikle 25-30 yıl birçok istihdam sağlayan, vergi ödeyen avukatların emeklilik haklarının da münasip ve emsallere uygun hâle getirilmesi gerekiyor. Bunun için kaynak bulmanın mesele olmadığı kanaatindeyiz.
Ülkemizde Hâkim, Savcı, Noter ve Avukat olabilmek için Hukuk Fakültesi mezunu olmak gerekiyor. Hukuk fakültelerinde eğitim kalitesinin artması zorunlu. Dünya ölçeğinde söz sahibi akademisyen sayımız, uluslararası arenada hukuk konusunda yayınlarımız bu konuda bir ölçüt olmalı. Uluslararası hukuk sistemini yakından takip etmek ve söz sahibi olmak hedeflenmeli.
İletişim ve teknoloji dünyayı çok küçülttü. Gelişmek ve ekonomik olarak iyi noktalara varmak için dünyanın her noktasına ulaşmak ve katma değeri yüksek ürünler satmak gerekiyor.
Bunun sağlıklı işlemesi için de karşılıklı hukuk sistem ve normlarının bunu desteklemesi ve güven vermesi elzem.
Avukatlık mesleği; hukukun sisteminin olmazsa olmazı ve önemli sacayaklarından birisi. Etkin, pozitif, hakkaniyetli ve aksiyoner avukatlık anlayışının adaletin tecellisinde önemli etkileri olacaktır.
Tüm meslektaşlarımızın ve hukuk camiasının “Avukatlık Gününü” tebrik ediyoruz...
 
Avukatlar günü Ankara’nın adliye binası ihtiyacı
 
ANKARANIN ACİL ADLİYE BİNASI İHTİYACI
 
Ankara Sıhhiye Adliyesi tüm Türkiye’de örnek adliye yerleşkesi olarak gösterilirdi 1990’lı yıllarda. Ülkemizdeki iç göç nedeni ile yirmi yılda nerede ise Ankara’nın nüfusu iki katına ulaştı. Nüfus artışı ile birlikte yeni iş alanları, gelişen teknoloji, yeni sektörlerin doğumu yeni mahkemeler kurulmasına vesile oldu. Fikrî ve sınai haklar mahkemesi, Tüketici Mahkemeleri, Aile Mahkemeleri vs… Gıpta ile bakılan adliye binası 2000 yılların başından itibaren fiziki olarak yetmez oldu.
Ceza mahkemeleri ve Savcılık büroları sayısı nerede ise dörde katlandı. Başsavcılığa bağlı pek çok yeni ihtisas büroları kuruldu. Mahkemeler dosya esas numaralarının tek ve çift sayılarına göre iki hâkimli olmaya başladı. Bir odada iki hatta üç savcı çalışmak zorunda kaldı.
Sincan’a büyük bir adliye binası yapılarak ayrı ayrı yerlerdeki mahkemeler birleştirildi ve Ankara “Batı” adliyesi olarak hizmete girdi. Sincan bölgesindeki ceza, hukuk, icra mahkemeleri ile icra dairelerinin tek çatı altında olması Sincan ve bağlı bölgelerinde ciddi rahatlama oluşturdu.
2000'li yılların sonuna doğru Ankara adliyesindeki sıkışma had safhaya ulaştı. İlk olarak Fikrî ve Sınai haklar hukuk ve Ceza mahkemeleri ayrı bir binaya taşındı.
İcra mahkemeleri ve müdürlükleri önce Yenimahalle Toptancı Hali’ne sonra bu yıl Söğütözü’nde 12-13 katlı bir binaya taşındı.
2016 yılı başında önemli bir iş yüküne sahip İş ve Ticaret Mahkemeleri Balgat'ta yüksek katlı bir binaya taşındı.
Bir süre sonra Asliye Hukuk, Sulh Hukuk Mahkemeleri ile Tüketici Mahkemeleri Dışkapı semtinde bir binaya nakledildi.
Merkez Sıhhıye Adliyesinde Ceza Mahkemeleri (Asliye, Sulh ve Ağır ceza mahkemeleri) Aile Mahkemesi savcılıklar bulunuyor.
Hâlihazırda Ankara’da Sincan Batı adliyesi hariç adliye sayısı beşe çıkmış durumda...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.