“Hiçbir borçlu telefonda taciz edilemez, suçtur!”

A -
A +
Feridun Ağabey, ekonomik olarak sıkıntıya düştüğüm için bazı borçlarımızı ödeyemez duruma geldim. Biz de alacaklarımızın bir kısmını tahsil edemedik. Ama borçlu olduğum firma şahsımın ödeme zorunluluğundaki bir iki alacağını hukuk bürosu dedikleri bir yere devretmiş. Burada telefon başında kendilerine avukat diyen kimseler evimi sürekli telefonla arayıp cebimi arayıp beni, ben yoksam ailemi çocuklarımı taciz etmeye başladılar. “Borcunuzu ödemez iseniz evinize icraya geleceğiz. Polis ile birlikte geleceğiz. Nüfusta kayıtlı tüm yakınlarınızı arayıp bu borcun ödenmesi konusunda bilgilendiririz ve söz verdiğiniz günde ödeme yapmadığınızda hapse gireceksiniz!..” Daha ne sözlerle hayatımızı kâbusa çevirmeye başladılar.
Ağabey soruyorum size kanunen yazılı olarak icra memuruna verilmeyen ödeme sözü dışında taahhüt ihlali olmuş sayılır mı? Borçlu insan bu şekilde telefonla sürekli taciz edilir mi?
Benim borcum benim en yakınım da olsa üçüncü kişilere bildirilerek benim itibarım saygınlığım rencide edilebilir mi? Ben bu insanlar hakkında savcılığa gidip suç duyurusunda bulunuyorum. Bakıyorum ki çoğu avukat değil avukatın yanında çalışan ücretli elemanlar… Bu durumu, zaten zorda kaldığı için ezik olan parasını ödeyemediği için mahcup olan nice borçlu bilmiyor ve perişan oluyor. Buna da kahroluyorum. Tamam iyi niyetli olmayan kimseler için alacaklı elinden geleni yapıyordur ama bu tarz korkutarak tehdit ederek insanlardan para tahsiline gitmek suç olduğu gibi toplumun sosyal dokusuna zarar vermektedir. Herkesin birbirine anlayış göstermesi ve yardımcı olması gereken bir dönemde bu tür “kurtardı mı kaçarım!” düşüncesini ahlaki bulmuyorum. Şık bulmuyorum. Bu konuda Adalet Bakanlığımızın bir tedbir alması; vatandaşlarımızı bilgilendirmesi gerektiğine inanıyorum. Saygılarımla...
            Rumuz: “Tutmaçlı Kadir”-Ankara
 
“Çocukken ölüm nedir bilmiyorduk ki”
 
“Ah be Feridun Ağabey… Tren kazasında hayatını kaybeden yolcularımıza Allahtan rahmet diliyorum. Yakınlarına başsağlığı… Ama geride babasını bekleyen, annesini bekleyen çocuklar geliyor gözlerimin önüne… Çocukluğumu hatırlıyorum. Duygularım paramparça olup çığ gibi yıkılıveriyor üzerime… Çocuk yaşta gelen böyle bir acı haberi hiç unutmam… Babam uluslararası bir nakliyat firmasında şofördü. Kullandığı araçla kaza yapmıştı… Ağır yaralı olarak hastaneye kaldırmışlar, birkaç gün içinde komadan çıkarsa çıkar çıkmazsa yapacak bir şeyimiz yok demiş doktorlar… Biz çocuğuz, ölüm nedir bilmiyoruz ki… Babam sonunda çıkıp gelecek sanıyoruz… Bir hafta mı on gün mü ne geçmişti… Okuldan eve geldim ki evimiz kalabalıktı… Sandım ki babam geldi… Baktım annem aygın baygın yerlerde sürükleniyor… Baktım bir hoca efendi Kur'ân-ı kerim okuyor… Gözüm gözüne değdi ablamın… Boynuma sarılıp hıçkırıklarını koyuverirken anladım babamın bir daha gelmeyeceğini… Allah kimseye vermesin. Hayatta babanız var mı? Anneniz var mı? Bırakın onu şunu bunu kıymetini bilin abiciğim… Ben bunu derim başka da bir şey demem… Allah düşmanımı anasız babasız bırakmasın… Çok acı çook!..”
          “Ercan K.”-Konya
 
 
Trilyonluk metrobüs otobüslerini koruyun!
 
Bilmem İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı bu isteğimi duyar da yerine getirir mi? Seçim dönemine giriyoruz; daha önemli meseleler var diyerek es geçer mi? Sayın Feridun Ağabey metrobüs güzergâhında asfaltta meydana gelen irili ufaklı onlarca çukur o trilyonluk araçları zangır zangır titretiyor. İçindeki yolcuların içi dışına çıkacak derecede sarsılıyorlar o önemli değil(!) biz vatandaşlar yıllarca “biz insan taşıyoruz” denilmesine rağmen otobüslerde metrobüslerde sırt sırta çuval gibi gittik geliyoruz. Ancak bu gece sabaha kadar o yerlerin tespit edilip asfaltlanması çok mu zor iş Allah aşkına… O trilyonluk araçlar tak tuk pat put o çukurlardan geçip giderken inanın yüreğim sızlıyor… Yolcuyu hesaba katmıyorum tamam ama o milletin araçlarına kıymayın, o güzel hizmeti böylesine basit deformasyonlar sebebiyle aksatmayın. Sayın Cumhurbaşkanımızın “Denizi geçtik derede mi boğulacağız?” sözü gibi bu şehre böylesi bir güzel sistem kazandıran belediyemiz basit bir kontrol ve dikkat sebebiyle ortadan kaldırılabilecek bir hizmet sebebiyle metrobüs yollarını böyle mi bırakacak? Hayır belediyemiz bunu okuduğunda kesinlikle konuyu çözecektir. Ben bunu kimsenin önemseyip de gündeme getirmediği için böyle olduğunu düşünüyorum. En kısa zamanda metrobüs yollarımızın da pürüzsüz asfaltla düzenleneceğine inanıyorum. Saygılarımla...
         Ünal Kılıç-Bayrampaşa/İstanbul
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.