Yıkılan evler millî servettir, lütfen sesimizi duyun!

A -
A +

Feridun Ağabey iyi günler. Gazetenizi yakından takip eden bir okuyucunuzum. İlkeli ve doğru haber yaptığınız için bir okuyucunuz olarak öncelikle çok teşekkür ederim. Türkiye’nin kanayan yaralarından birisi olan imar affı mağdurlarından biriyim. Sayın Cumhurbaşkanımız, insanların bu sıkıntısını yıllar sonra, imar barışı yasası ile çözüme ulaştırarak vatandaşın bu noktada gönlünü fethetmiştir. Fakat uygulamada mevzuatı bilmeyen ya da Sayın Cumhurbaşkanımızın bu iyi niyetini suistimal etmeye yönelik e-Devlet üzerinden yapılan başvurularda vatandaşı yanlış yönlendirenler yüzünden gerek memur gerek herhangi birinin yaptırdığı yanlış beyanlar çok ciddi mağduriyetler doğurmuştur. Çok ciddi anlamda imar affı mağduru var. Bu anlamda sosyal medyada sayıları binleri bulan takipçi grupları var.

Şimdi vatandaş olarak sizin aracılığınızla konuyu gündeme getirmek istiyorum. Sayın Cumhurbaşkanımız, “vatandaşın yuvası yıkılmasın, bu imar barışı sayesinde vatandaşı ile devlet arasındaki sorunlar ve mağduriyetler giderilsin” diyerek yaptığı bu yasayı uygulama noktasından çok ciddi haksızlık doğuran noktaya gelmesi üzüntü vericidir.

Vatandaşa “e-Devlet üzerinden beyanını ver” denildi. Ödemeler 2018'e kadar uzatıldı. Yapı kayıt belgeleri onaylandı. İnsanlar yapı kayıt belgelerini aldı. Daha sonra uydudan bakıldı veya kontrol edildi. “Beyanınız yanlış” denilerek yapı kayıt belgeleri iptal edildi. Bununla birlikte bu yapıların suyu ve elektriği kesildi. Tam bir mağduriyet yaşamaya başlanmışken üstüne üstlük bir mahkeme süreci başlatıldı. Çoluğu çocuğu evdeyken keşifler yapıldı. Çok ciddi para cezaları verildi. Üstüne en son yıkım kararı ile karşı karşıya bırakıldı.

Durumumuz bu Feridun Ağabey. Lütfen sesimizi duyurun. Lütfen bizim durumumuzu haber yapın. Bu şekilde kahredici sonu bekleyen üç milyona yakın mağdurun olduğu söyleniyor. Kimisi balkonu yüzünden, kimisi çatısı, kimisi kendi bahçesine yaptığı kulübe yüzünden; kimisi köyde evlenme yaşına gelmiş çocuğu için ilçeye kaçmasın diye arazisine ev yaptığı için mağdur durumda. Cezalar ağır, üstüne bir de mahkemeler, belediye, çevre şehircilik derken vatandaş bunalıma giriyor. Sosyal medyada bir bakın imar affı mağdurları grubuna, çoğu kişinin psikolojisi bozulmuş, umudunu yitirmiş, devlete olan inancı bu bürokrasi sebebiyle sarsılmış durumda. Kanayan yaramız olan imar barışı mağdurlarını gündeme getirirseniz çok seviniriz. Gözleri önünde “kanunen” denilerek yıkılan evine yuvasına çaresiz bakan ailelerin, o evde yaşayan çocukların üzüntüsünü, acısını, travmayı düşünür müsünüz? Yıkılan evler millî servettir Ağabey, lütfen sesimizi duyurun...

        İlkay Daşkesen

 

 

 

Artan senet dolandırıcılığına karşı bazı öneriler

 

“1. Senetler matbu formatta olsun, borç miktarını hem rakam hem de yazı ile borçlu kendi el yazısı ile doldursun, borçlu imzaladıktan sonra altına okudum anladım kendi rızam ile imzalıyorum diye el yazısı ile yazdıktan sonra tekrar imzalasın. Yani her senette çift imza mecburi olsun. Bu şartları taşımayan senetler hukuken geçersiz sayılsın.

2. En düşük memur maaşının 2 veya 3 katına kadar olan borç miktarlarında sadece borçlunun imzası yeterli olsun. Bu miktarı geçince senette bir de şahit imzası olsun.

3. Memur maaşının 5 katını geçen senetler; esnaf odası, meslek odası, banka veya noter tarafından onaylanarak veya düzenlenerek geçerlilik kazansın.

4. Sahte senetle yapılan dolandırıcılıklar; nitelikli dolandırıcılık, iftira ve kamu güvenini sarsmak suçlarından, her bir suç 5 yıldan az olmamak üzere hapis cezası ile cezalandırılsın. İspat edilen borcunu inkâr edenler de aynı hükümlerden cezalandırılsın.

5. Bu konudaki davalar mağduriyetlerin önlenmesi için öncelikle görülüp karara bağlansın. Davalarda borcun %20’si kadar teminat için borçlunun gelir ve mali durumuna uygun bir üst sınır konulsun.”

         Rumuz: "Vatandaş"

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.