Rumeli Hisarı restore edilirken bozuluyor mu?

A -
A +
Bu konuyu yaklaşık beş sene önce de gündeme getirmiştik. Konunun önemine binaen okuyucumuzun bu maili göndererek sorması üzerine bir kez daha gündeme getirmenin faydalı olacağını düşündük.
 
Bu vesileyle okuyucumuzun gönderdiği yazıyı tekrar yetkililerin bilgisine sunuyoruz.
“Feridun Ağabey sizlere uzun zamandan beri, bir gömleğin bir düğmesinin yanlış iliklendiğinde bütün düğmelerin de yanlış olduğu gibi zincirleme yapılan restorasyon yanlışlarını ve bu yanlışların şimdilik son halkası olan Rumeli Hisarı restorasyonundaki yanlışlıkları haber vermek istiyorum. Bu restorasyon işleminde aslına uygun yapılmamakta ve restore ediliyor denilerek tarihî orijinallik yok edilmektedir. Bu konu tarihçi gözüyle değil mimari gözle anlaşılabilecek bir konudur. Dolayısıyla olaya tarihî açıdan bakan birçok yazar bu restorasyonu övmüş, başarılı bir çalışma gibi sunmuştur. Ben eğitimim gereği vâkıf olduğum bu yanlışı kimselere anlatamıyorum. İşin daha acısı bu yanlışı yapanların benim birer meslektaşım olduklarını da üzülerek belirtmek istiyorum. Çevreme tanıdıklarıma, gazetecilere, yayın kuruluşlarına vb. çok anlatmaya çalıştım ama hiçbir alanda gerekli desteği veya idraki bulamadım. Bu restorasyonlar için trilyonlarca bütçe ayrılıyor ve bu para devletin kasasından çıkıyor. Tarih, düzeltiliyor derken yok oluyor kimsenin umurunda değil. Ağabey, konunun bu kadar rahat ilerlemesinin esas nedeni ise konu hakkında toplumun bilgilendirilmemesidir. Araştırma olmamasındandır, öğrenme olmamasındandır. Okulda öğrendiklerinden başka okumayan öğrenmeyen bir nesil var önümüzde. Okumayan araştırmayan bu konuları elbette çözemez, anlayamaz. Tarih yarım kaldı. İnanın böyle giderse ne orijinal eser kalacak bugün elimizde ne bir kültür varlığı… Yapılanlar restorasyon değil birer göz boyama bence… Yanlışlıkların kültür hizmetinden sayılması da işin ayrı bir iç acısı. Saygılarımla..."
            Ömer Faruk Yıldız-Ankara
 
 
 
Sadece bir onay için bu ücret çok değil mi?
 
"Nedir bu uygulama? Nedir bu yapılan yüksek ücret gerektiren işlem? İmza atmak, evrak yenilemek için gerçekten araç başı beş yüz liralık emek sarf ediyor musunuz? Otomobil için beş yüz, kamyonet vb. için altı yüz lira. Bir asgari ücretlinin üç günlük alın teri tamı tamına yirmi dakikada tadilat ve tamirat gerektirici bir işlem yapmadan sadece bir onay, bir imza için nasıl harcanır inanılır gibi değil elbette. Toplumumuz tarafından her geçen gün daha da üzüntüye sebep olan araç muayene ücretleri ne yazık ki basit bir işlem için vatandaşın cüzdanını yakıyor. Trafikteki araçlarımızın denetlenmesi ve yürür bir şekilde olması trafik düzeni ve sağlığı için vazgeçilmez olduğu tartışılmaz bir gerçektir. Araç üzerine hata tespit kapsamında tamir edici, onarıcı bir durum geliştirilse elbette aldıkları ücret haklarıdır. Fakat sadece araç hasar kontrolü için alınan ücret elbette ki toplumumuz nezdinde hakkaniyetten uzak bir ücret olarak anılıyor. İnanıyorum ki devletimiz en kısa sürede bu konu hakkında çalışmalar yürütecektir. Saygılarımızla”
        Mert Can Aslantaş
 
 
"Biz de kentsel dönüşüm istiyoruz"
 
“Feridun Ağabey bir siz varsınız derdimizi dikkate alan ve yayınlayan. Bir iki defa sizin aracılığınızla yetkililere sesimizi duyurmak istedik. Nedendir kimse bu konuyla ilgilenmek istemiyor. Televizyonlara çıkan profesörler İstanbul’da 7 büyüklüğünde bir deprem olacağını söylüyor sürekli. Bizim de uykularımız kaçıyor. Çünkü ne yazık ki bazı belediyeler bizim farkında olduğumuz hiçbir hazırlık içinde gözükmüyor. Kumburgaz’ın önünden fay hattı geçerek Tekirdağ’a kadar uzanıyormuş. Kumburgaz ve Celaliyle 10-15 sene önce Büyükçekmece Belediyesine bağlandı. Buralardaki sitelerin çoğu 30-35 sene önce yapıldı ve çoğu da deniz kumu ile yapıldı. Denize 50-100 metre gibi çok yakınız ve doğrusu korkuyoruz. Böyle bir deprem olursa hâlimiz ne olacak? Bu bakımdan bir an önce biz de kentsel dönüşüm istiyoruz. Müteahhit alsın kat karşılığı buraları yenilesin ki bizler de huzur içinde evlerimizde oturalım. Ne yazık ki bağlı olduğumuz belediyenin bu konuda ne yaptığını bilmiyoruz. Çevre Bakanımız Sayın Kurum’un buralara gelip görüp bu işi halletmesini hassaten arz ediyoruz. İnsanlar ölmeden bu işin hallolması lazım. Müteahhitlerimizi Kumburgaz’a Celâli’ye de bekliyoruz. Saygılarımla...”
Bir vatandaş
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.