Eğitimde niçin bu kadar geri kaldık?

A -
A +
Bayramdan önce liselere giriş sınavı sonuçları açıklandı... Sınavda sorulan soruların yüzde 60'ı cevaplanamadı. Öğrenciler başarılı değil. En başarılı 3 il Muğla, Tunceli ve Giresun oldu. Mahrumiyet bölgelerinde yaşayan öğrenciler daha iyi dereceler aldı. MEB tarafından uygulanan "ortalama ile sınıf geçme" başarıyı çok düşürdü. Atölye (meslek) dersi 90-100 olan bir öğrenci 4-8 dersten başarısız olsa bile sınıfı geçiyor. Ne desek boş… Evrensel yaşayış standartlarında 200 ülke arasında 90. sıradayız. Esasında Türkiye ilk 10 arasında olabilecek niteliklere sahip. Değerli topraklarımız var. Zeki insanlarımız var. Her türlü altyapımız var… Ama daha yeni yeni kendi otomobilimizi, kendi gemimizi, kendi savunma sistemimizi vb. kendimiz yapmaya başladık. Yoksa yıllar yılı onlarca şirket yabancılara ait ve kârı onlar alıp götürüyor. Uluslararası birçok otomobil firmalarının ülkemizde fabrikaları var. Bunlar otomobil, kamyon, otobüs yapıyor. Bu tesisler bir yıl çalışıyor. Elde ettikleri kârı kendi ülkelerine götürüyorlar. Bize işçilik, hizmetçilik yaptırıyorlar. Verilere göre 500 büyük şirketimizin 400'ü yabancıların kontrolünde. Kârlar hep dışarı gittiği için ekonomi genleşemiyor. Devletin yeni yeni millî üretime geçmesi umutlarımızı artırıyor… Çünkü bu alanlarda da yerli ve millî olamadığımız sürece eğitimi 1 numara da yapsak, dünyanın birincisi de olsak yine varlıklı olamazdık… Bu konu uzun… Bu konuda gereken öz eleştirilerimizi de yapıp ama yerli ve millî hamlelerimizi destekleyip kırmadan dökmeden, yıkmadan birlik ve beraberliğimizi bozmadan kendimizi yenilemeye ve geliştirmeye devam etmeliyiz.
Ali Özdemir-Eğitimci Yazar
***
 
“Görevde Yükselme Sınavları” ne zaman yapılacak?
 
Feridun Ağabey ben size Elâzığ-El Aziz’den ulaşıyorum. MEB ile Diyanet’in masa başı memuriyet ve şeflik için yapılacak olan “Görevde Yükselme Sınavları” ne zaman yapılacak Feridun Ağabey? MEB ve Diyanet internet sitelerine mukabil İçişleri Bakanlığı sayfalarına baktım, CİMER'e dilekçe yazdım; hatta Alo 150 Telefon Hattı'nı bile aradım. Yetkili bayan "Biz de bilemeyiz" dedi. Kısacası sizden başka müracaat edecek kimsem kalmadı. Konuyu sizin aracılığınızla ilgili kurumlara arz ediyorum. Saygılarımla.
            Şuayb Elyesa Kurtoğlu
***  
Bu nasıl bir akıl tutulmasıdır
“Feridun Ağabey, hepimiz aylardan beri okuyoruz, haberlerde dinliyoruz. Yıllar yılı siyasette başarı gösteremeyen bazı parti liderlerinin dünya çapında yaşanan sıkıntıları, hastalıkları, ülkeler arası savaş sebebiyle baş gösteren kıtlık tehlikesini görmezden gelerek ülkede yaşanan bu ekonomik dalgalanmanın sebebi yönetimmiş gibi göstererek ülkemizi ve siyasi iktidarı dışarıya jurnallemesine hepimiz şahit olmaktayız. Bu nasıl bir mantık, nasıl bir insaf ve izandır. Bu bir yerde akıl tutulmasıdır. Bu bir yerde kin ve nefretin vücudun bütün hücrelerine nüfuz etmesidir. Bir tarafta silahlı kuvvetlerimizin değerli mensupları komutanları gidip vatan için sıcak çatışma bölgesine tayinlerini istemekte ve şehadet şerbetini içmekte, diğer taraftan bazı siyasi parti liderleri Avrupa ülkelerine giderek iktidarı şikâyet etmekteler. Kendileri iktidara gelmek için ülkenin millî menfaatlerini göz ardı edecek kadar nefsani davranmaktalar.
Bu nasıl gaflet, nasıl dalalet ve hıyanettir anlamakta güçlük çekiyorum. Bu müşteki siyasi partilere ve temsilcilerine bunu bile bile oy verenlere de eyvahlar olsun diyorum. Saygılarımla.”
Bir okuyucunuz
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.