Size gerçek bir sanatçıdan söz edeceğim

A -
A +
“Feridun Ağabey, ülkemizde öyle inanlar var ki aslında her biri bir cevher… Size bahsettiğim bu insanımız da öyle birisi. Önüne arıza yapmış hangi elektrikli motoru koyarsanız koyun 5-10 dakika içinde sökümü yapar. Bu esnada sarım şemasını kafasında çizer. Hiç kalem-kâğıt kullanmaz. 
 
Lise ve üniversitede motor sarımıyla ilgili dersler gördüm. 35-40 sene önce staj yaptığım iki fabrikada motor saran ustaları izledim. Bu konuda amatörce bir kitap da yazdım. Bu kadar deneyimden sonra bozulmuş bir motorun sarımını şemasını bulmadan ya da çizmeden sarım işini yapamam. Sarım konusunda bir okulda eğitim almayan, 14 yaşında çırak olarak bu işe dâhil olan bu kardeşimiz 31 yıldır başka hiçbir sektör ile ilgilenmemiş. Elektrikle ilgili motorları Alman, İngiliz, ABD, İsveç, Çin, Japonya gibi ülkelerin bilimcileri, mühendisleri keşfetmişlerdir. Sadece ilkokul ve ortaokula gitme imkânı bulabilen ustamız bozulan her motoru onarabilir, yeniden sarabilir.
 
Ama bu ülkede kusura bakmayın topçu, popçu türü şöhrete kafa atmış nice kendine tipleri ekranlar insanlara temcit pilavı gibi ısıtır ısıtır sunar da bu ülkenin gerçek sanatkârlarını hiç kimseler fark etmez, merak etmez ülkeye kazandırmak için de medya sosyal sorumluluk görevini üstlenmez.
 
Oysa bu sanatçı kardeşimiz bu ülkenin insanına hizmet etmek için haftanın 7 günü, 10-15 saat küçük atölyelerinde ter döker. Yılın sanatçısı, yılın zevzeği, yılın köpeği vb. gibi absürt seçimler yapılır ama pırlanta işler yapan teknik elemanlarımızı kimse hatırlamaz. Bu topraklar asırlardır böyle… Sonra da “Bu ülke neden kalkınamıyor” diye laf olsun muhabbeti yaparız. Tanımanızı istediğim kişi elektrik motorlarının bobinajı (sarımı) üzerine çalışan Durmuş Aktaş Bey’dir. Kendisine iletişim kurmak isteyenler olursa diye telefonunu da size gönderiyorum. Bu gerçek sanatçılarımızın kıyıda köşede böyle kalmalarına da kahroluyorum.”
Ali Özdemir
***
EYT’yi EPT mi yapacaklar?
 
Feridun Ağabey merhaba, Türkiye gazetesi olarak EYT’yi hep gündeme taşıdınız. Teşekkürler. Ancak geçen yayınlanan EYT haberi “Türk modeli” başlık beni çok yaraladı. EYT 1999 ve öncesi sigortalı olup da yaşa takılanlardır. Bu kimselerin sigorta prim gün sayısı ise 5.000 ila 5.975 gündür. Gazetede bu haberi hazırlayan arkadaşlar bu 7.200/9.000 günlerini nereden çıkardı? Bunlar siz EYT’yi (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) kaldırıp EPT’yi mi (Emeklilikte prime takılan) çıkaracak? Bu konuyu sizin aracılığınızla dile getirmek istedim. Teşekkürler. Saygılar
Sedat Özkaya
***
 
Daha çok zeki insanlar hayal kurar
 
"Feridun Ağabey, ben hayal kurmayı çok seviyorum. O kadar ki çevremdekilerin bana “kafayı yemiş” diyecekleri kadar hayallerime dalıyorum. Sonradan bir yerde okudum. Bunun bir hastalık olabileceği yazıyordu. Kendi kendime evham yapmaya başladım. Benim hayalci olmam bir hastalık olabilir mi?” diyen “Aysu” rumuzlu genç kardeşimiz, okuduğunuz haberden etkilenmenize gerek yok. Anlattığınıza göre hayatınızda herhangi bir anormallik yok. Derslerinizde başarılısınız. İkili iletişimde hiç sorun yaşamıyorsunuz. Herhangi bir sağlık sorununuz da yok. Öyleyse bir haberde okuduğunuz yazıdan yola çıkarak “acaba hayalciliğim rahatsızlık mı?” endişesine kapılmanıza gerek yok… Daha çok zeki nisanlar hayal kurar. Hatta derler ki “Hayal edenler belki hayal ettiklerine kavuşamazlar ama hayal etmeyenler hiçbir şeye kavuşamazlar.” Son olarak Yahya Kemal Beyatlı’nın Deniz Türküsü isimli şiirindeki son mısraı paylaşayım: “İnsan âlemde hayal ettiği müddetçe yaşar.” F.A.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.