YÖK'e çağrı: İhtiyaçtan fazla optisyen yetişiyor

A -
A +
Optisyenlik programı sayısının fazla olması (sürekli artması) optik hizmetinin kalitesini artırmaz. Optisyenlik programı sayısı ve kontenjan artışına bakıldığında önümüzdeki yıllarda işsizliğin, mesleğimizin en önemli sorunlarından biri haline geleceği çok açıktır. Mevcut okullarımızın bile altyapı (hoca kitap laboratuvar vs.) imkânlarının yetersiz olduğu gerçeğini bilmeliyiz. Bu sebeple Optisyenlik programı sayısının katlanarak artması artık optisyenlik eğitiminin niteliğini de tartışılır hale getirmiştir. Optisyenlik programı ve eğitimi ilk olarak 1992 yılında Sivas Cumhuriyet Üniversitesi'nde başlatıldı. Geldiğimiz süreçte 2014 yılı itibariyle, Optisyenlik program 39 üniversitede açıldı. İstihdam problemi nedeniyle bu sayı mesleğimizi tehdit eder bir duruma geldi. Ön lisans olarak eğitim veren okullarımızdan her yıl 2000 meslektaşımız mezun olacaktır. Her ilde bir üniversite açılması sonucu, eğer tedbir alınmazsa sadece optisyenlik mesleğinde değil Eczacılık dâhil birçok meslek grubunda üniversiteden yeni mezun insanlarımız istihdam sıkıntısı da beraberinde gelecektir. Bu ve benzeri sebeplerle optisyenlik programı sayısına ve öğrenci kontenjanına bir sınırlandırma mutlaka getirilmelidir.
Taylan Küçüker-Eczacı Gözlükçü

Özürlü kızım için Başbakanımla görüşmek istiyorum

"Efendim, 8 yıldır Narlıdere AK Parti kadın kollarında çalıştım ve şimdi de ana yönetimdeyim. Şu anda Buca'ya taşındığımız için kaydımı henüz Buca'ya aldırmadım.
Ben de eşim de Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'la Başbakanlığı döneminde iken makamında birkaç dakika ziyarette bulunmak istiyorduk. Ama bu isteğimiz ve arzumuz dokuz seneden beri çalışmalarının yoğunluğu sebebiyle yerine gelemedi çünkü "Yoğun programı sebebiyle müsait değiller cevabı" aldık.
Beyim parkinson hastası ben de tansiyon hastasıyım. Kızım ise % 100 özürlü. Otuz yıldır ağzından besleyip altını bağlıyoruz. Konuşma yok, yürüme yok...
Eğer Sayın Cumhurbaşkanımız veya Sayın Başbakanımız Ahmet Davutoğlu Beyefendi bize birkaç dakika ayırmak için randevu verebilirlerse kendilerine minnettar kalacağız. İletişim bilgilerimiz ektedir.
Nuran Sucu-Buca

Raporum da var reçetem de ama ilaç alamıyorum!

"15 Ekim Çarşamba günü köşenizdeki yazıyı da; hemen altında SGK'nın bu ilaçla ilgili açıklamasını da okudum. Açıklamalar bence uygulamayı yansıtmıyor. Çünkü benim raporum da var, reçetem de var fakat ilaç Türkiye Cumhuriyetinde sadece Eczacılar Birliğinde var ve yaklaşık 860 liraya bir kutu veriyor. SGK ise 'bana fatura etme ödemem' diyor. Çünkü fiyatlandırma yapmamış. Ben de kendi imkânlarımla yurt dışından daha ucuza getirtmeye çalışıyorum. Sizin anlayacağınız SGK'nın verdiği bilgiler uygulamayla örtüşmüyor.
Bunlar benim duygu ve düşüncelerim değil. Ankara Balgat'ta bulunan SGK'nın bana söyledikleridir. İlacın fiyatlandırması yapılmadığından dolayı ilacın ücretini SGK'nın ödemeyeceğini söylemişlerdir. Eğer SGK bana ücretini ödeyecekse ben neden yurt dışından alayım ki! 
SGK açıklamasına gelince, evet ilaç endikasyon listesinde var ama fiyatlandırma yapılmadığı için ödeme yapılamayacağı ve başımın çaresine bakmam gerektiğinin bana tebliğ edilmesi uygulamada karşılaştığımız gerçektir. Ya SGK'dan bu açıklamayı yapan yetkili konuya vâkıf değil, ya da devletin kurumu uygulamadaki realiteyi söylemek istemiyor." 

Dost ama hangi dost?

Dost dilimizde, edebiyatımızda, tasavvufta, dinimizde, "en ulvi, en güvenilir, sizi iyi ve kötü günde asla ve kata terk etmeyen, canını, malını, varını yoğunu uğrunuza feda etmekten çekinmeyen, kıymetine paha biçilmez insan" demektir.
Ama günümüzde dost kelimesi; bir kadınla bir erkeğin gayrimeşru, iffetsiz, sorumsuz, ahlak dışı, kanun dışı yaşayışlarına verilen bir kelime haline getirilmiştir. Türk ve İslam edebiyatı adına değerli ve saygıdeğer kadınlarımız adına 'dost' kelimesinin bu anlamda kullanılmaması gerektiğini paylaşmak istiyorum."
Nuran Ustabaş Hacıosmanoğlu-Köln/Almanya
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.