Doktor Niyazi vs Niyazi

A -
A +
Reklam, milattan önceki zamanlardan beri insanların ticari ihtiyacı olmuştur. İlk olarak çığırtkanlarla başlayan bu merak, günümüzde de kimi mecralarda bu boyutuyla devam etmektedir.
Reklam, amacı doğrultusunda ve dozunda kullanıldığında güzeldir. Amacı dışına çıktığında etki göstermediği gibi, abartılı reklam yapıldığında da ters etki görülmektedir. Misal, çok reklamı yapılan bir ürün her zaman kalite endişesi taşır yahut kıymetli olan pek çok şey reklama konu olmaz.
Madde üzerinde yapılan reklamlar, amaçları, hedef kitlesi, yöntemleri üzerine tartışmak yerine konuyu insanlar ve bireyde reklamcılık üzerine çekmek istiyorum. Özellikle ön plana çıkarılan etiketler, boş şişirilmiş egolar neticesinde kişisel reklam oldukça popüler. İsmimizden önce söylediğimiz titrlerimiz, mesleklerimiz; kişiliğimizden önce gelen başarılarımız, ödüllerimiz buna misal. Zira Doktor Niyazi olmak neredeeee, Niyazi olmak nerededir?
Tevazuu topraktan öğrenen, çürümeden meyve verilmeyeceğini bilen ecdadın, etiket üzerine etiket vurup bunu da en görünen yere asmayı düstur edinen nesliyiz. O hiç beğenmediğimiz, inceliğinden ve dilinden haberdar olmadığımız ecdadı anlayamıyor olmamızı da, Osmanlıca bilmememize bağlayarak farklı bir polemik konusu gündeme taşımak isterdim, geçiyorum...
Öte yandan ne kadar etkilerinden bahsedilse de biz, reklam gördüğümüzde kanal değiştirmeyi severiz. Sizi dinleyen insanlara ben diliyle konuşmaya başladığınızda da aynen TV reklamlarında olduğu gibi zihinlerdeki kanallar değişecek ve algılar sizden başka yerlere kayacaktır.
Reklamınızdan etkilenen insanlar, sizden beyan edilen yönde beklentilerini karşılayamadığınızda adınızı bile unuturlar, silinir gidersiniz.
Etiketinizde yazanların muadili bulunduğunda, bırakılır gidersiniz.
Reklamlar bittiğinde insanlar esas konuya dönerler, öylece gidersiniz.
Kısacası sahip olduklarınız kişiliğinizin önüne geçtiğinde, bir gün muhakkak hiç olur gidersiniz.
Bırakın önce ve sadece isminiz ve kişiliğiniz bilinsin, insanlar sizi kendileri tanımlasınlar.
Siz kendinizi ben Niyazi diye tanıtın, insanlar size Niyazi iyi bir doktor tanımlamasını yapsınlar. Bir gün doktorluktan emekli olduğunda Doktor Niyazi'yi herkes unutacakken, Niyazi her zaman hüsnü kabul görecektir, şüphesiz.
.....
Eczacıdan Not: Televizyonlarda bilgilerini bağıra bağıra piyasaya döken, sağlığı reklam aracı yapan insanların bilgileri yerine, sizi profesyonel anlamda yönlendirecek olan doktor ve eczacınızdan bilgi almanızın daha faydalı olduğunu belirtir, güzel bir hafta dilerim.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.