64. Hükümetin fotoğrafı...

A -
A +

Putin’in çok sert bir şekilde Türkiye’yi suçladığı sıralarda Başbakan Ahmet Davutoğlu 64. Hükümeti açıkladı..

Önce isterseniz yeni kabinenin şifrelerine bakalım..

Ekonomi yönetimi sil baştan...

14 yıldır ekonominin dümeninde olan Ali Babacan kabine dışı kaldı.. Aslında bekleniyordu.. Uzun süredir Babacan kabinede yer alacak mı almayacak mı tartışması vardı..

Yeni dönemde Ekonomiye Mehmet Şimşek yön verecek...

Başbakan Davutoğlu, “bu kabine Türkiye’yi önümüzdeki 4 yıl içinde yeni bir ufka taşıma misyonunu üstlenmiş durumdadır” sözleri ile aslında 64. Hükümetin misyonunu da açıkladı..
Mehmet Şimşek Maliye’den bir basamak daha atlayarak ekonominin yeni patronu oldu..

Ekonomi yönetiminde ciddi değişiklikler yapıldı aslında..

Naci Ağbal mesai arkadaşı (Eski Maliye Müsteşarı) Mehmet Şimşek’in koltuğuna oturdu.. Ağbal’ın 1 Kasım seçimlerinde kırdığı oy rekorunu da unutmamak lazım..

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz da 62. Hükümetteki yerini korudu..

Ekonomi yönetiminde bir başka sürpriz de Ekonomi Bakanlığında yaşandı.. Kimse Nihat Zeybekci’nin gitmesini beklemiyordu..

Ekonomi Bakanlığı’na 3 dönemdir grup başkanvekilliği yapan, AK Parti’nin ağır işçilerinden birisi olan, Kayseri 3. sıra Milletvekili Mustafa Elitaş oturdu.. Kayseri kontenjanı bu kez, Taner Yıldız ve Mehmet Özhaseki için değil Mustafa Elitaş için kullanıldı..

Zaten Kayserili olmak demek doğuştan ticaret adamı olmak demek..

Dış ticaretin başında artık bir Kayserili var..

Ulaştırmaya “efsane bakan” geri döndü.. AK Parti’nin 2002-2014 yılları arasında en başarılı bulunduğu 3 alan vardı, sürekli tekrarlanan.. Ulaştırma, Sağlık ve TOKİ..

Mega projeler yeniden Binali Yıldırım’a emanet..

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ciddi ağırlığının olduğu bir liste olduğu hemen göze çarpıyor..

Başbakanın da “kabine” imzaları dikkat çekiyor..

Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Bakanların ahenkle çalışabileceği bir liste..

2023 hedeflerinin temellerini atacak bir hükümet..

Belki kitapta yazanı değil de biraz daha risk alarak adımlar atacak bir kabine..

Başbakan Yardımcılarında sürpriz yok...

Numan Kurtulmuş, Yalçın Akdoğan ve Tuğrul Türkeş isimleri kulislerde konuşuluyordu.. Lütfi Elvan 5.  ve Koordinatör Başbakan Yardımcısı olarak girdi kabineye..

Efkan Âlâ ve Bekir Bozdağ yani Adalet ve İçişleri Bakanları şeklinde bekleniyordu.. Özellikle paralel yapı ile mücadele anlamında önemli görevler üstlenen bu iki isim yeni dönemde, yerlerini korudular..

Adalet alanındaki reformlar ve terörle mücadele tam gaz devam edecek..

AK Parti’de önceki dönem Teşkilat Başkanı olan Süleyman Soylu dikkat çeken bir isim olarak girdi yeni kabineye..

Hem önemli bir bakanlığı, Çalışma Bakanlığını aldı hem de Trabzon’un yeniden kabinede yer almasını sağladı..

İki Bursalı vekil Efkan Âlâ ve Mehmet Müezzinoğlu’nun aynı anda kabineye girmesi AK Partinin çok önem verdiği bölgesel konum anlamında da dikkat çekti.. Belki Faruk Çelik de Bursa’ya yazılabilir..

Bursa’dan iki vekil kabineye girerken Diyarbakır, kabine dışı kaldı..

Denizli’nın bakanlık kontenjanı bu kez Sema Ramazanoğlu’na gitti.. Ramazanoğlu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı oldu..

Kabinenin ikinci kadın bakanı da Adana’ya, Fatma Güldemet Sarı’ya verildi.. Adana’nın daha önce Ömer Çelik tarafından temsil edildiğini de hatırlatalım..

Bir başka grup başkanvekili Mahir Ünal Kültür ve Turizm Bakanı oldu.. Dün TBMM’de kendisine “son kez sizi grup başkanvekili olarak yayına alıyoruz” demiştim.. Öyle de oldu..

Dışişleri ve AB Bakanlıklarına, beklendiği gibi Mevlüt Çavuşoğlu ve Volkan Bozkır geldi..

Enerji’nin başına kulislerde de konuşulan Berat Albayrak geldi.. Ekonomi kökenli olan Berat Bey’in enerjiye de yabancı olmadığını hemen hatırlatalım..

Faruk Çelik kabinede bir şekilde yer alacaktı.. Başbakan Yardımcısı olarak da adı geçiyordu, Tarım Bakanı oldu.. Tarım Bakanlığı da Diyarbakır’dan Şanlıurfa’ya geçti..

Malatya hep sorardı ‘Neden biz bu kabinede yokuz?’ diye.. Malatya, Gümrük Bakanlığı ve Bülent Tüfenkçi ile içerde.. Yüzde 70’lik oy karşılığını buldu..

MEB, MSB, Sanayi ve Orman Bakanları değişmedi..

Koşan ve koşturan bir kabine söylemi tam anlamıyla karşılık bulmuş gibi görünüyor...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.