Jean Todt: Formula 1'de ölümcül kazaları frenledik

A -
A +
Dünya Otomobil Federasyonu yani FIA, otomobil dünyasının kalbinin attığı, F1'den rallilere motorsporlarının en yüksek mecrası; aynı zamanda hem "yol güvenliği" hem de "hareketlilik" konularında dünya çapında çalışmalar yapan çok önemli bir kurum. Jean Todt ise hem geçmişteki spor kariyerindeki başarılarıyla hem de 2009 yılından beri yürüttüğü FIA başkanlığı göreviyle otomobil dünyasının en güçlü isimlerinden. Avustralya'da düzenlenen FIA Hareketlilik Konferansı'nda ev sahibi Jean Todt ile hem kariyerini hem de başkanlık görevi ve Türkiye'den beklentilerini konuştuk. 
 


 > Otomobil dünyasıyla tanışıklığınız nasıl başladı?
 Kopilotluk kariyerimden sonra, ralli takımı yöneticiliği ve Dakar rallisi gibi "rally raid" takımı yöneticilikleri yaptım. Dünyaca ünlü Lemans yarışları gibi dayanıklılık yarışlarında takım direktörlüğü yaptım. Daha sonrasında Ferrari'ye çok başarılı bir ekip oluşturduk. Bu kadar farklı tecrübeler edindikten sonra otomobil çevresinin de bu tecrübelerimden yararlanmasını istedim. Bu yüzden FIA'nın başkanlığına aday oldum ve seçildim ve sonra tekrar seçildim. Bu benim için çok güzel çünkü tecrübelerimi paylaşabildim. Aynı zamanda otomobil sporunu bütün dünyada tanıtma imkanına sahip oldum. Aynı zamanda hareketlilik (Mobility) etrafında ciddi çalışmalar başlattım. Özellikle de yol güvenliği ve şimdilerde çok konuşulan "connectivity" "bağlanırlık" üzerine çalışmalar yaptım. 
> Tehlikeli varsayılan otomobil sporlarının ve aynı zamanda da yol güvenliğinin başındasınız FIA başkanı olarak, bu bir çelişki oluşturuyor mu?
Zaten otomobil sporlarında en büyük önceliklerimizden bir tanesi güvenliği iyileştirmek. Rallilerde yolda otomobillerinin güvenliğini artırdık. Pilotların ekipmanlarının güvenliğini artırdık. Organizatörlerin uygulamaya koyduğu güvenlik tedbirlerini artırdık. Pistlerin daha emniyetli olmasını sağladık. Aynı zamanda otomobillerin yapılarını kuvvetlendirdik. Formula 1'i özellikle ele alırsak son 20 senede ölümcül kaza gerçekleşmedi. Hedefimiz otomobil sporlarının profesyonellerinin ve tanınmış isimlerinin de yol güvenliği konusundaki çalışmalarda gönül elçisi olmalarını sağlamak. Hayatlarında önemli olan bu profesyonellerin işlerini yarışlarda iyi yapmaları fakat yarış alanlarından çıktıklarında trafik kurallarına uymaları ve sorumluluklarını bilmeleri. Tabii ki standart otomobillerin de yarış otomobillerinin kazandığı iyileşmelerden faydalanmalarını sağlamak hedeflerimiz arasında. 
> Pilotlar genelde yolda çok hızlı gidebiliyor ama...
 Ne kadar beceriye ve yeteneğe sahip olursa olsun pilotların trafikte her zaman kurallara uyması gerekir ve bir örnek teşkil etmesi gerekir. 
> Siz uyuyor musunuz trafik  kurallarına?
 Ben de uyuyorum. 
> Zorlandınız mı kurallara uyarak gitmeye alışmakta?
 Hayır hiçbir zaman. Çünkü benim için bu prensipler o kadar önemli ki asıl bu prensiplere uymadan yol almak benim için imkansız. Zaten bu kurallara uymak gerekir derken bunlara kendim uymazsam olmazdı. Mesela insanlara çok çalışın diyeceksiniz sonra siz çalışmayacaksınız, o zaman ne kadar inandırıcı olursunuz. Oysa çok çalışın deyip siz de çok çalışırsanız o zaman teşvik edici olursunuz. 
> En son ne zaman direksiyon başına geçtiniz veya sağ koltukta oturdunuz?
Formula E (elektrikli) yarışlarının açılışında en son profesyonel bir pilotun sağ koltuğuna oturdum bir kaç hafta önce. Direksiyona ise çok uzun zaman oldu, bir kaç sene olmuştur. Yolda da spor otomobilleri seviyorum ama aslında antika otomobillere daha meraklıyım. 
> En sevdiğiniz otomobil hangisi?
 Favori tek bir otomobilim yok. Ferrari, Mercedes, Jaguar, Cobra sevdiğim otomobiller. Çocukken rüyalarıma giren eski otomobilleri hâlâ çok seviyorum. Antika otomobiller öyle otomobiller ki kıymetini bilip yavaşça keyfini sürmek için kullanılırlar. Bu eski otomobillerin hiçbirinin kayma kontrolü gibi elektronik sistemleri yok ve o yüzden kullanması daha zor ve daha yavaş kullanılması gerekiyor.
> Kaç tane otomobiliniz var?
Özel hayat...
> Türkiye'ye bir çok defa geldiniz, ne düşünüyorsunuz Türkiye hakkında?
 Türkiye'yi çok seviyorum. Çok güzel bir ülke. İnsanlar çok sıcakkanlı, yemekler ve kültür çok zengin. Ama trafiğinizi sevmiyorum. O yüzden hareketliliği konu alan TURİNG (Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu) gibi aktif bir otomobil kulübünüzün olması beni çok mutlu ediyor. Bu kulüp sayesinde bütün trafik problemlerinin ele alınabileceği ve hükümetin daha fazla gündemine getirilebileceğini düşünüyorum. Gençleri daha fazla bilgilendirmek ve eğitim sisteminin içerisine trafik problemini dahil etmek, kuralları öğretmek, altyapıyı iyileştirmek gibi Türkiye'de bu konuda yapılacak çok şey var. Ülkenizde çok fazla otomobille ilgili fabrika ve otomobil yan sanayi üretimi var, otomobilin lokomotif ülkelerinden biri olmanıza rağmen Türkiye'de trafik problemi ve yol güvenliği adına yapılanlar yeterli değil. 
> FIA dünyada farklı ülkelerin hükümetleriyle yol güvenliği ve trafik çalışmaları üzerine iş birliği yapıyor. Türkiye ile olan çalışmaların yeterli olduğunu düşünüyor musunuz?
 FIA'nın ülkenizde 2 temsilcisi var. TURİNG (Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu) ve TOSFED (Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu). Buradaki iletişimlerden memnunuz. FIA'nın bir temsilcisini hükümetinizle aktif olarak iletişimde olup tecrübelerimizi ve sosyal ağımızı temsil etmesi çok önemli. 
> Sizce Türkiye'de yol güvenliği adına genel olarak yapılan projeler yeterli mi?
Kesinlikle hayır. Daha yapılacak çok şey var.
> Peki Formula 1 Türkiye'de olduğu zaman hakkında ne düşünüyorsunuz?
Pistiniz çok güzeldi. Umarım tekrar uluslararası organizasyonlara ev sahipliği yapmaya devam eder. 
> Hem spor kariyerinizde hem de yöneticilik kariyerinizde çok başarılı oldunuz. Genelde kazanan insanlar kaybetmekten korkar. Hiç kaybettiniz mi?
Hayatta mütevazı olmak gerekir. Çünkü hayat çok hassas. Hayata saygı duymalıyız. Başarınız varsa onu iyi değerlendirmek ve başkalarıyla da paylaşmak lazım. Ben de FIA'nın başkanı olarak başkalarıyla tecrübelerimi ve başarılarımı paylaşmak istiyorum. 

 

EŞİ TANITIM ELÇİSİ...
Jean Todt 2004 yılında, Malezya'lı aktris Michelle Yeoh ile evlenir. Michelle Yeoh özellikle James Bond 007 Tomorrow Never Dies filmiyle birçok insanın hatıralarında çok ünlü bir isim. Jean Todt, evliliği sürecinde FIA'nın düzenlediği "Yol ve Trafik Güvenliği" kampanyasını tanıtmak için genelde birlikte çaba harcıyorlar ve Michelle Yeoh da bu kampanyanın tanıtım elçisi. 
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.