Yerli otomobil için yeni atak

A -
A +

Türkiye'nin AR-GE ve inovasyona dayalı teknolojik altyapısını güçlendirmeyi hedefleyen İstanbul Teknik Üniversitesi ARI Teknokent ile Otomotiv İhracatçıları Birliği (OİB), otomotiv teknolojilerinin gelişimi için güçlerini birleştirdi. Yapılan iş birliği ile Türk otomotiv sektörünün fason üretici rolünden çıkması, yeni ve inovatif teknolojilerle pazara liderlik eden bir yapıya doğru geçmesi hedefleniyor. Bu alandaki girişimciler, OİB'in otomotiv sektöründeki deneyiminden, vizyonundan ve sanayideki geniş ağından yararlanacak. İTÜ ARI Teknokent Genel Müdürü Kenan Çolpan, "Girişimcilerin yetişmesine imkan tanıyan İTÜ Çekirdek projemizde, bu sene 1 milyon TL değerinde ödül dağıtıyoruz. Bu yıl 2500'e yakın proje başvurusu bekliyoruz. Otomotiv sektöründe Türk markası çıkarmalıyız ancak bu sadece seri üretim yapacak bir marka oluşturmak anlamına gelmemeli. Önümüzdeki 10 sene içinde otomotiv sektörünün elektrik, elektronik, yazılım ve enerji üzerine odaklanarak gelişmesi bekleniyor. Bu yönde Türk markalı teknolojiler üretmek, otomotiv alanında fark oluşturmanın ve gelişimin anahtarı olacak" dedi.
Fabia şimdi çok daha güvenli
Piyasaya sunulduğu 1999 yılından bu yana dünyanın pek çok ülkesinde başarılara imza atan Fabia, Euro NCAP çarpışma testlerinden 5 yıldız alarak "yenilikçi güvenlik teknolojilerini" küçük sınıfa da taşıyor. Yeni Fabia'da Elektronik Stabilite Kontrol Sistemi (ESC), çoklu çarpışma freni, lastik basınç sensörü, dinamik diferansiyel kontrolü XDS, yokuş kalkış destek sistemi, sürücü yorgunluk algılama sistemi gibi aktif ve pasif güvenlik sistemleri standart olarak sunuluyor. Yeni Fabia'da 3 benzinli ve 1 dizel motor seçeneği bulunuyor. Benzinli motor grubu 1.0 litre MPI 75 PS, 1.2 litre TSI 90 PS ve 110 PS gücündeki seçeneklerden oluşurken; dizel motor seçeneği olarak 1.4 TDI 90 PS gücündeki motor dikkat çekiyor.  Start-Stop, fren enerjisi geri kazanımı gibi yakıt tüketimini optimize eden özelliklere sahip yeni Skoda Fabia 38.900 TL den başlayan fiyatlarla satışa sunuldu.



Audi'nin yeni 'Le Mans'ı 
Audi, 2015 sezonu Dünya Dayanıklılık Şampiyonası Yarışlarında kullanacağı "Le Mans" otomobilini tanıttı. Daha az dizel yakıt tüketen TDI motor ve daha fazla elektrikli güç üreten "R18 e-tron quattro", Le Mans kategorisindeki yarışlarda Audi'ye üst üste 6'ncı zaferi kazandırmak için piste çıkacak. Le Mans yarışlarını bir hibrit spor otomobil ile kazanan ilk ve tek marka olan Audi, bu yıl 'R18 e-tron quattro'nun elektrik gücünü de artırdı. Otomobilin yenilenen elektrik motoru artık 272 HP güç üretirken, yenilenen enerji geri kazanım sistemleriyle de geçen yıla göre yüzde 17 daha fazla enerjiyi geri kazanabiliyor. Audi Ultra hafiflik felsefesiyle üretilen otomobil, sadece 876 kilogram ağırlığında...

Yeni Outlander görücüye çıkıyor
Mitsubishi Motors, Türkiye'de de yılın ikinci yarısında satışa sunulacak Yeni Outlander'ın dünya galasını, 2 Nisan'da New York Uluslararası Otomobil Fuarı'nda gerçekleştirecek. Yeni Outlander, güçlü ve dinamik görünüm, gelişmiş yol performansı, kullanım ve gaz tepkisi, iyileştirilmiş gürültü seviyeleri ve sürüş performansı gibi özellikleriyle fuarın ilgi odağı olmaya hazırlanıyor. Tüm araçlarında 5 yıl/100 bin km garantisi bulunan, dünyanın önde gelen otomotiv üreticilerinden Mitsubishi Motors, Yeni Outlander ile SUV segmentinde fark oluşturmayı  hedefliyor.



Dacia Lodgy Stepway Geldi
Dacia, Sandero'nun ardından Lodgy Stepway versiyonunu da müşterinin beğenisine sunuyor. Lodgy'nin Stepway versiyonları "crossover" araçlardan alınan ilhamla daha kaslı bir görünüme ve güçlü bir kişiliğe kavuştu. Lodgy Stepway'de iç mekan ayrıntıları da ilgi çekiyor. Mavi üst dikişlerle bezenmiş özel döşeme kullanılan Stepway versiyonlarında; göstergeler ve hava çıkış kanalları, orta panelde bulunan mavi ton ile çevreleniyor. Lodgy Stepway, 6 ileri vitesli manuel vites kutusu ve 110bg güç üreten 1.5 dCi motorla sunuluyor. 5 ve 7 koltuklu seçenekleri bulunan Lodgy Stepway 52.500TL'den başlayan fiyatlarla Türkiye'de satışta...



HAFTANIN OTOMOBİLİ
Fiyatı: 53.490 TL'den başlıyor



ARTILARI
Yeni Focus'ta tasarımdaki yenilikler aracı daha dinamik, genç ve sportif hale getirmiş. Genel olarak aracın artıları arasında iç mekandaki genişliği, geniş motor seçenekleri, yakıt tüketimi ekonomisi. Konforu ve rahatlık hissi yol tutuşuyla birleşince fiyatına göre gerçekten başarılı bir tercih oluyor.


EKSİLERİ
Yüksek süratlerde biraz gürültü almaya başlıyor ama onun dışında ses yalıtımı gayet güzel.


TEKNİK ÖZELLİKLERİ
1.6 litre benzinli, 125 beygir düz ve otomatik şanzıman,  1.6 litre dizel  95 beygir, 1.6 litre dizel 115 beygir
ÖNE ÇIKAN RAKİPLERİ
? BMW 1 Serisi, Volkswagen Golf, Opel Astra, Renault Megane, Honda Civic, Hyundai i30, Peugeot 308


10 MİLYON OTOMOBİLDEN 4 MİLYONU LPG'li 
Çevreyi kirletmeyen ve ekonomik yakıt LPG'nin kullanımı gün geçtikçe ülkemizde yaygınlaşıyor. Bu yılın ocak ayı sonu itibarıyla trafiğe kayıtlı 9 milyon 944 bin 305 adet otomobilin yüzde 41.2'si LPG'li araçlardan oluşuyor. LPG tüketimi de 2014 yılı sonunda 2.38 milyon tona çıkarak, yıllık bazda yüzde 2.8 artış gösterdi. Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Havamızı egzoz gazları zehirlemektedir. LPG'nin ise sera gazı etkisi sıfırdır. Diğer yakıtlar gibi yanma sırasında kurum üretmez. Dizele oranla 10, benzinden de yüzde 30 daha az katı parçacık salınımına sebep olur. Bugün trafikte bulunan 19 milyon aracın 4 milyonu LPG kullanıyor. Her yıl da 300 binden fazla araç ekonomik diye LPG dönüşümü yaptırıyor. LPG'ye zam yapmak yerine teşvik edersek, enerji tasarrufu ve çevre kirliliğinin önlenmesine ciddi katkıda bulunacaktır. Daha az hava ve gürültü kirliliği yaşanacaktır" dedi. 


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.