Yaz lastiğine geçerken bunlara dikkat

A -
A +
Yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar için uygulanan zorunlu kış lastiği kullanımı, 1 Nisan tarihinde bitti. Zorunluluk kapsamına girmese de binek araç sürücülerinin de yoğun ilgi gösterdiği uygulamada, şimdi yaz lastiklerine dönüş zamanı. Peki kış lastiklerimizi çıkarıp yerine yaz lastiklerini takarken nelere dikkat etmeliyiz? Brisa, Continental, Goodyear, Michelin ve Pirelli tarafından kurulan Lastik Sanayicileri ve İthalatçıları Derneği, yaz lastiklerine geçmeye hazırlanan sürücülere önemli uyarılarda bulundu.
-Sakladığınız yaz lastiğinizin diş derinliğini mutlaka kontrol etmelisiniz. Diş derinliğinin 1.6 mm'den daha düşük olmaması gerekir. Aksi halde yol tutuşu, fren mesafesi, yakıt tüketimi gibi konularda olumsuzluk yaşanabilir.
-Yaz lastiklerinizin diş, topuk, yanak ve sırt kontrollerini yaptırmalısınız. Herhangi bir noktasında görülen düzensiz aşınma, delinme, yıpranma ve yırtılma benzeri özürlere uzmanları tarafından uygulama yapılmalıdır.
-Lastiklerinizin doğru ve teknik olarak uygun janta monte edilmesini sağlamalısınız. Lastiğinize, önerilen doğru ve uygun havayı basmalısınız. Balans ayarlarını  da yaptırmalısınız.
-Doğru lastik doğru hava ile daha verimli çalışır. Yüksek hava lastiğinizin sırtının ortasında, düşük hava ise sırtının omuza doğru kenarlarında anormal aşınmalara yol açar ve zamanından önce lastiğinizi değiştirmek zorunda kalırsınız.

Accent şimdi daha ekonomik
Hyundai, Accent Blue'yu daha ekonomik ve daha performanslı hale getirdi. Gücü 128 beygirden 136 beygire çıkarılan model, 1.6 CRDi motor ile birlikte sunuluyor. Rekabetçi motorları ve şanzıman seçenekleriyle segmentindeki en iddialı aile otomobili olarak dikkat çeken Accent Blue, bir önceki 1.6 litre dizel motoruna göre yüzde 20'ye varan yakıt ekonomisi sağlıyor. 7 ileri DCT şanzıman seçeneği ile birlikte Yokuş Kalkış Desteği (HAC) ve "supervizyon" gösterge paneli de standart olarak veriliyor. Daha sportif bir sürüş vadeden yeni Hyundai Accent Blue, 48.250 TL'den başlayan fiyatlarla satışta...

Türkiye'ye özel siparişle getirilecek
Porsche, yeni Boxster Spyder modelinin dünya prömiyerini New York Otomobil Fuarı'nda gerçekleştirdi. Bu sade, üstü açık, iki kişilik spor otomobil, serinin yıldız modeli. Yeni Boxster Spyder modelinde klasik kumaş tavan yine elle açılıp kapanıyor ve sadece manuel şanzıman yer alıyor. Yeni Boxster'da yüksekliği 20 mm daha aşağıda olan sıkı bir spor süspansiyon ve 911 Carrera'dan alınan frenler mevcut. 3.8 litrelik, 6 silindirli motor; 375 hp güç üretiyor. Boxster Spyder modeli 100 km hıza 4.5 saniyede ulaşıyor. Azami 290 km hız yapabiliyor. Ortalama yakıt tüketimi ise 9.9 Litre/100 km düzeyinde. Yeni Boxster Spyder dünya genelinde temmuz ayında satışa sunulacak. Türkiye'ye özel sipariş ile getirilecek.

PEUGEOT'DAN SATIŞ HAMLESİ
Peugeot Türkiye satışlarını yüzde 82.6 artırarak, yarışa geri döndüğünü gösterdi. Peugeot, ilk çeyrekte 3 bin 995 adedi binek, bin 978 adedi hafif ticari olmak üzere toplam 5 bin 973 adet satış gerçekleştirdi, yüzde 3.4 pazar payı elde etti. Böylece önceki yılın aynı dönemine göre pazar payını yüzde 21 artırdı. Tarihinin en genç ürün gamı ile 2015 yılına giren Peugeot Türkiye, 875 bin adetlik toplam pazarda yüzde 4 pay ve 35 bin adetlik satış hedefliyor. 2015 yılı ocak-mart aralığında, geçen yılın aynı dönemine göre otomotiv pazarı yüzde 50.3 artmıştı.

İNTERNETTEN SERVİS ATAĞI
Her marka araca hizmet verebilen, dünyanın en büyük bağımsız araç servis organizasyonu "Bosch Car Service" ayrıcalıklarına, arabamaboschservisi.com üzerinden tek tıkla ulaşılabiliyor. Model, marka ya da motor kodu girilerek araca uygun yedek parça, işçilik dahil bütün masraflar görüntülenerek satın alınabiliyor. Ayrıca site üzerinden online randevu alınarak, yedek parçalar, seçilen serviste araca taktırılabiliyor. Sitenin tüketiciye sağladığı en büyük avantajlar; kolay erişim, fiyat ve ürün sorgulama, işçilik dahil bütün maliyetleri hesaplamanın yanı sıra, teknoloji devi Bosch gibi global bir gücün arkasında yatan kalite ve garanti anlayışı...

Tasarım ödülü C4 Cactus'ün
Citroen C4 Cactus, New York'ta gerçekleşen Uluslararası Otomobil organizasyonunda "2015 Yılının Dünya Otomobil Dizaynı" ödülünü elde etti. Teknolojisi ile günümüz beklentilerine en iyi cevabı veren Citroen C4 Cactus, "airbump" özelliğiyle jüri üyelerinin beğenisini kazandı. Prestijli ödüle sahip olan C4 Cactus; akıcı çizgisi, LED gündüz farları ve tasarım detaylarıyla diğerlerinden ayrışan bir model olarak tescillendi. İlk defa Citroen tarafından geliştirilen içi hava dolu kapsüllerden oluşan "airbump" hem otomobile estetik bir görünüm katıyor hem de şehir içi kullanımlarda oluşabilecek ufak darbelerden aracı koruyor. Citroen'in bu tasarımı, sürüşü daha rahatlatıcı bir tecrübeye dönüştürüyor. Citroen CEO'su Linda Jackson, "C4 Cactus hiçbir otomobile benzemiyor. Marka kimliğimizin gücü, ayrıştırıcı özelliğimiz oldu. Bu güç, 95 yıllık başarılı geçmişimizden geliyor. Önümüzdeki dönemde otomobil severleri şaşırtmaya devam edeceğiz" dedi.

Karasu'ya  otomotiv üssü kurulacak
Sakarya'nın Karasu ilçesinde, otomotiv konusunda ihtisaslaşmış bir endüstri bölgesinin kurulması için gerekli fizibilite ve yer çalışmaları tamamlandı. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, konuyla ilgili, "Karasu ilçesinde yer alan yaklaşık 222 hektarlık alan, Karasu Otomotiv İhtisas Endüstri Bölgesi olarak ilan edildi. Bu bölgede yerli araçların üretimine yönelik yatırımlar başta olmak üzere, elektrikli-hibrit araçların üretimi ve motor gibi katma değeri yüksek parçaların üretimine ilişkin yatırımlara öncelikli olarak yer verilecek. Bölge faaliyete geçtiği zaman yaklaşık 1.5-2 milyar dolarlık yatırım gerçekleşmesi ve 7-8 bin kişilik nitelikli istihdam oluşması beklenmektedir" açıklamasında bulundu.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.