YÜZDE 100 ELEKTRİKLE ÇALIŞAN MİKRO ARAÇ

A -
A +
Karayolları Trafik Yönetmeliği değişti. Buna göre daha önce sadece A sınıfı (motosiklet) ehliyetle kullanılan Renault Twizy, artık B sınıfı ehliyet sahibi sürücüler tarafından da kullanılabilecek. Twizy, söz konusu yönetmelik kapsamında B1 sınıfı ehliyete sahip 16 yaşındaki sürücülerle de buluşacak. Renault Twizy, tasarımının yanı sıra sıfır karbondioksit salımlı, çevreci ve yüzde 100 elektrikli bir araç olma özelliğini taşıyor. Tek motor ve ekipman seviyesiyle pazara sunulan Twizy, bataryasıyla birlikte 13 bin 700 avrodan (yaklaşık 39 bin TL) başlayan fiyatla satılıyor. Aracın full donanımlı versiyonu ise 14 bin 400 avrodan sunuluyor. Büyük şehirlerdeki trafik problemine uygun çözüm olarak da öne çıkan Twizy, çok küçük alanlara dahi park edilebiliyor. Twizy'de sürücü ön hava yastığı ve dört noktalı ön emniyet kemerinin yanı sıra arka yolcu için de üç noktalı emniyet kemeriyle güvenliğe önem veriliyor. Sürücüler, aracın kişiselleştirme özelliğiyle kendine özgü bir Twizy oluşturabiliyor. 100 kilometrelik menzile sahip Renault Twizy, 3.5 saatten daha az sürede şarjını tamamlanabiliyor. Batarya, 220 voltluk herhangi bir topraklı elektrik prizinden dolduruluyor.

Skoda'nın yeni ralli aracı
Yüksek teknolojili dört çeker sürüş sistemiyle donatılan Skoda'nın yeni ralli otomobili Fabia R5, birçok şampiyonluğa imza atan Super Fabia 2000'in başarısını devam ettirmeyi hedefliyor. Fabia Super 2000, 2009 yılından bu yana 50 ulusal ve uluslararası şampiyonluk elde ederek, Skoda Motorsporlarının 114 yıllık ralli tarihindeki en başarılı otomobil oldu. Fabia R5 ise yüksek teknolojiyi barındıran özelliklerinin yanı sıra 1.6 lt turbo motorla yarışacak. Dört çeker sürüşe, beş ileri şanzımana sahip araç, kurallar gereği minimum bin 230 kg olacak. Bu yıl birçok önemli rallide yarışacak Skoda'nın takımında genç yetenek Pontus Tidemand'ın yanında şampiyon pilotlar Jan Kopecky ve Esapekka Lappi yer alacak.

Mitsubishi L200 zirvede
2014 yılını Mitsubishi L200 ile "pick-up" segmentinin lideri olarak kapatan Temsa Motorlu Araçlar, yeni bir rekora daha imza attı. 2015 yılının ilk üç ayında Mitsubishi L200, bin 232 satış adedine ulaşarak yüzde 42.7 pazar payı ile liderliğini güçlendirdi. Otomotiv sektörü açısından oldukça hareketli geçen yılın ilk çeyreğinde pazar yüzde 50 oranında büyüme gösterirken; Mitsubishi L200'ün pazardan daha hızlı bir tempoya ulaşarak yüzde 80 büyüme yakalaması da dikkat çekti.
İhracatta 'parite' zararı 750 milyon doları aştı
Otomotiv ihracatı yılın ilk çeyreğinde yüzde 6.1 gerileyerek 5 milyar 204 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu dönemde otomotiv ihracatındaki düşüşün temel sebebi, parite kaynaklı ihracat kaybı oldu. Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sabuncu, "Yaptığımız hesaplamalara göre ihracatta parite kaynaklı kaybımız, ilk çeyrekte 750 milyon doları aştı. Diğer bir deyişle avro/dolar paritesi geçtiğimiz yıl ile aynı seyretseydi, otomotiv ihracatımız ocak-mart döneminde yüzde 8 artacak ve 6 milyar doları bulacaktı" dedi. Sektörün 2015 ihracat hedeflerine de değinen Sabuncu, "Biz 2015 yılı için 23 milyar dolarlık bir ihracat hedefi belirlemiştik ancak avro/dolar paritesini 1.25 olarak almıştık. Bugün yıllık parite ortalama 1.12'ye kadar gerilemiş durumda. Paritenin bu şekilde devam etmesi halinde hedeflerimize ulaşmamız tabii ki zorlaşacaktır" değerlendirmesinde bulundu. Sabuncu, yılın ilk çeyreğinde 5 milyar 204 milyon dolara gerileyen sektör ihracatının, geçen yılın aynı döneminde 5 milyar 545 milyon doları bulduğunu da hatırlattı. Otomotiv ihracatının ortalama yüzde 85'i avro ile gerçekleşiyor. Avronun da dolar karşısındaki değer kaybı, dolarla hesaplanan ihracat rakamlarının düşük görünmesine yol açıyor.

Kabin filtresiyle araca temiz hava sağlayın
Mevsimsel değişikliklerin yaşandığı bugünlerde artan kurum, polen ve kir parçacıklarına karşı Bosch kabin filtresi, ciddi ölçüde koruma sağlıyor. Seyir halindeyken araç, elektrik süpürgesi gibi kirleri topluyor. Filtrelerde yer alan aktif karbon ise kötü kokuları ve zararlı gazları emiyor. Bu sayede sıkışık trafikte veya tünellerde dahi temiz ve ferah hava sağlanıyor. Uzmanlara göre kabin filtreleri her 15.000 km'de veya en geç bir yılda bir defa mutlaka değiştirilmeli. Alerjisi veya astım rahatsızlığı olan kişiler için de filtre kullanımı çözüm üretiyor.
TOYOTA'DAN EĞİTİME DESTEK
Toyota Türkiye, teknik eğitime destek vermek maksadıyla 20 okula 20 araç teslim etti. Toyota Otomotiv Sanayi Genel Müdürü ve CEO'su Orhan Özer ve şirket üst yönetimi tarafından geçtiğimiz hafta çarşamba günü törenle teslim edilen araçlar, 15 Endüstri Meslek Lisesi ve 5 üniversitede eğitim amaçlı kullanılacak.
Toyota CEO'su Orhan Özer, teknik eğitim kalitesinin geliştirilmesi amacıyla araç ve ekipman desteğini, ulusal çapta yapılan bir faaliyete dönüştürdüklerini belirtti. Özer, ana sorumluluk alanı "üretim" olan bir şirket olarak bu konuda her zaman destek vereceklerini vurguladı.
ÇEVRECİ MOTOR ÖDÜL KAZANDI
Çevreci "BlueHDi" motor teknolojisi ile 92g/km karbondioksit emisyon değerlerine ulaşan Yeni Peugeot 308, "Düşük Karbon Kahramanı" ödülüne layık görüldü. Türkiye'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen 2. İstanbul Karbon Zirvesi'nin destekçilerinden olan Peugeot Türkiye, "BlueHDi" teknolojisini geçtiğimiz haftalarda tüketicilerin beğenisine sunmuştu.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.