"Ramazan davulculuğu keyif işi, para için yapılmaz"

A -
A +
Ramazan ayı ne çabuk geçiyor. Yeni başladı derken, yolu yarıladık bile. Oldum olası ramazan davulcularıyla bir tur dolaşmak istemişimdir. Çok keyifli gelir bana işleri. İş de demeyelim, gönül koydukları görevleri. Uykunun ağırlığı çökmüş evleri şöyle bir sallarlar ve sıcacık sofralara ilk kapı onlarla açılır. Hep ramazanda davulla dolaşmak istemişimdir. Bugüne kısmetmiş. 
"Abla bizim buranın davulcuları başka güzeldir. Biz ramazan davuluyla uyanırız, halay çekeriz, ramazanın neşesini yaşarız" dediler ve sonra da 2 kişi, 3 oldu, 3 kişi 5 oldu derken bir baktım koca bir kalabalık halay çekiyor. Ramazanlarımız huzurlu, neşemiz bol olsun. Müslümanların üzerindeki kara bulutlar bir an önce kalksın ve neşeyi huzurla, buruk olmadan yaşamak nasip olsun diye de duamı buradan eklemek istiyorum. 
Hasan Çiçek ve İbrahim Halil Çiçek ile biz de bir sahur gecesinde Şanlıurfa sokaklarında dolaştık. Çiçek kardeşlere ulaşmamıza vesile olan Urfa'nın tanınmış davulcularından Kadir Eğlence'ye de teşekkürü borç bilirim. Urfa'nın ünlü davulcularından olan Kadir Bey 1967'de Fransa'da Avrupa biriniciliği, 1973'te Tunus'da dünya birinciliği, 1980'de İtalya'da festival birinciliği gibi bir çok başarının yanısıra, İbo Show'a bir çok defa katılmış ve İbrahim Tatlıses, İzzet Altınmeşe, Gönül Akkor, Emel Sayın, Bedia Akartürk, Belkıs Akkale gibi bir çok ünlüye de davul çalmıştır. Hasan ve İbrahim Halil kardeşlerle konuşup sahur turuna çıkmadan önce Kadir Bey'e de Ramazan davulculuğunu sorduk. "5-10 sene arası Ramazan Davulculuğu yaptım. Şimdiki davulcular ramazanda ne çaldıklarını bilmiyor. Biz sahurda Kara Üzüm Habbesi, Urfalıyam Ezelden gibi türküleri çalardık. Şimdikiler iki tık vuruyorlar tamam. Biz uzun çalardık. Eski ramazanlar kalmadı. Mahellenin ortasından davulu çalınca mahalleli önümüzü keserdi. Uzun uzun ben çalardım, onlar oynardı" şeklinde konuştu. Fakat yeğenleri ve mahalleli de bizi mahçup etmedi ve hem önümüzü kestiler, hem de halay çektiler.  

 - Ne kadar dolaşıyorsunuz? Nerelerde davul çalıyorsunuz?
 Yaklaşık 25 dakika dolaşıyoruz. İki, üç kilometre yürüyoruz. Sokak başlarında bazen duruyoruz, bazen de bütün sokağı dolaşıyoruz. 
 - İnsanlar sokaklarda oluyor mu? Sohbet ediyor musunuz?
 Arada bir sohbet edenler oluyor. Halay çekenler oluyor. Hemen hemen her gece halay çekmek için bekleyenlere rastlıyoruz. 
 - Ne kadar zamandır Ramazan'da davul çalıyorsunuz?
 Beş yıl oldu. Çok keyifli bir şey Ramazan'da davul çalmak. Başka bir duygu.
 - Normalde mesleğiniz nedir?
 Ben neyzenim. Halk eğitim merkezinde de usta öğretmenim. Ramazanlarda ise gönüllü olarak bu mesleği icra ediyorum. 
 Halk eğitimde eğitmenlik konunuz nedir?
 Halk oyunları eğitmeniyiz. Geçen sene Adana'ya gittik bölge yarışmasına. Orada 3. olduk. Merkezde birinciliklerimiz var. Geçen yıl ve bu yıl birinci olduk. 
 - Siz sahuru ne zaman yapıyorsunuz?
 Biz normalde 1:30'da çıkıyoruz evden. 25 dakika yarım saat çalıyoruz, sonra da evlerimize dönüp sahur yapıyoruz.
  - Sinirlenen, ne çalıyorsunuz diyen, aksilik yapan oluyor mu?
 Oluyor tabii ki. Arada sırada ters tepki de oluyor. Çocuklar uyuyor diyenler oluyor bazen, yoksa başka bir rahatsızlık olmadı.
 - Bahşiş nasıl topluyorsunuz?
 Kapıları çalıp topluyoruz. Bahşiş vermezlerse kapının önünde çalmaya devam ediyoruz.
  - Davulu sanki bir melodiyle çalıyorsunuz, Ramazan'da özel bir ritim var mı?
 Sahur davulumuz var. Çaldığımız yöreye ait, onu çalıyoruz. Bizde mani yoktur âdette, sadece çalıp geçeriz. Bazı yörelerde mani de söylerler. 
 - Dikkatimi çekti iki kardeş birinizde Galatasaray, birinizde Fenerbahçe forması var, Ramazan'da futbol kardeşliği mesajı vermişsiniz. Şanlıurfaspor forması niye yok?
 Evet centilmenlik önemli. Biz ikimiz de farklı takımları tutuyoruz. Şanlıurfaspor birşey yapsın ki tutalım. Yapsa tutarız. Maçlarına gidiyoruz, destek veriyoruz tabii ki ama daha çok çaba göstermeleri lazım. 

İbrahim Tatlıses, İzzet Altınmeşe, Gönül Akkor, Emel Sayın, Belkıs Akkale gibi bir çok ünlüyle aynı sahneyi paylaşmış olan Kadir Eğlence, Urfa'nın tanınmış davulcularından biri...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.