Otomobilde ithal 'ticari'de yerliyi aldık

A -
A +
Türkiye'de ithal otomobil satışı, yerlileri üçe katlayarak 244 bine ulaştı. Hafif ticari araçlarda ise yerli modeller yabancıları geride bıraktı. Türkiye otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı 2015 yılının ilk yarısında, geçen yılın aynı sürecine göre yüzde 50 arttı. 432 bin 550 adet aracın satıldığı pazarda, ithal araçların hakimiyeti devam etti. Yılın ilk yarısında satılan araçların yüzde 67'sini (288 bin adet) ithal, yüzde 33'ünü ise (144 bin adet) yerli üretimler oluşturdu. Volkswagen, 65 bin toplam satış rakamıyla ithal araçlarda zirveye çıkarken; yerli araç satışlarında toplam pazarın lideri 43 bin adetle Fiat oldu. Ocak-Haziran döneminde sadece otomobil satışı 327 bin olarak gerçekleşti. Bunların 244 binini ithal araçlar oluşturdu. İthal otomobillerin satışı, yerlilerin üç katına yaklaştı. Otomobil satışında da Volkswagen, 51 bin 346 adetle birinci sırada yer aldı. Onu Renault (42 bin adet) ve Hyundai (23 bin adet) takip etti. Yılın ilk yarısında 105 bine yaklaşan hafif ticari araç pazarında ise farklı bir tablo ortaya çıktı. İthal ticari araçta 44 bin, yerlide 61 satışa ulaşıldı. Böylece yerli hafif ticari araçların satışı, yüzde 58'lik payla ithal araçları geçti. Hafif ticari araçlarda, toplamda Ford 30 bin adetle birinci, Fiat 26 bin ile ikinci, Volkswagen 14 bin ile üçüncü oldu.

Infiniti'nin yeni sedanı Q50
Bayraktar Grubu, premium otomobil markası Infiniti'nin sportif sedan modeli Q50'yi tanıtıyor. Yeni yılın başında lansmanı gerçekleştirilecek aracı yakından tanımak isteyenler, Bayraktar Otomotiv İstinye ve Ankara şubelerinde deneme sürüşü gerçekleştirebilecek. Q50 modeline önceden sahip olmak isteyen müşteriler için, şubelerde Infiniti 2.0 Turbo benzinli araç bulunuyor. Sınırlı sayıdaki araçlar 65 bin avrodan başlayan fiyatlarla satışa sunuluyor. Infiniti markasının, 'premium kompakt segmen'te farklı bir soluk getirecek Q30 modelinin de 2016 yılının ilk çeyreğinde Türkiye pazarına sunulması planlanıyor.

Ödül avcısı Ferrari
31 ülkeden uzman otomotiv gazetecilerinin oluşturduğu EOTY (Engine Of The Year) Jürisi, Ferrari'nin "458 Italia" ve "458 Spider" modellerinde görev yapan 4.5 litrelik V8 motorunu, "Yılın En İyi Performans Motoru" seçti. 570 HP güç ve 540 Nm tork üretmesiyle dikkat çeken V8 motoru; 2011'den sonra dört defa daha bu ödüle layık görülmüştü. Farklı kategorilerde de 40'tan fazla uluslararası ödül kazanan V8 motoru; "458 Speciale" ve "Speciale A" modellerinde performansını zirveye taşıyarak 9000 devirde 605 HP'lik güç ortaya koydu.

TEMMUZ FIRSATLARI
Renault, temmuz ayında binek ve hafif ticari araç satın alan müşterilerine, sıfır faizli kredi ve ilk taksiti 2016 yılında ödeme imkânını bir arada sunuyor. Kampanya kapsamında sıfır faiz, 18.000 TL kredi tutarı ve 18 ay ödeme seçeneği ile kullanılabiliyor. Bu seçeneğin üzerindeki kredi taleplerinde, maksimum 48.000 TL ve 48 ay olmak üzere, müşteriler yüzde 1.03 faiz oranıyla kredi kullanılabiliyor. Kampanya kapsamında kullanılan kredilerin ilk taksit ödemesi, 2016 yılının ocak ayında yapılıyor. Ayrıca Kangoo, Master, Trafic hafif ticari araç modellerinde de araç fatura tutarının yüzde 100'üne kadar kredi imkânı sunuluyor.
49 BİN 840 TL YENİ NESİL CADDY GELDİ
Pazara sunulduğu tarihten bu yana dünya genelinde yaklaşık 1.5 milyon adetlik bir satış rakamına ulaşan Volkswagen Caddy'nin dördüncü nesli satışa çıktı. Türkiye'de 1.6 lt TDI 102 PS motorla pazara sunulan Yeni Caddy; 7 ileri DSG ve 5 ileri manuel olmak üzere iki farklı şanzıman seçeneğiyle, "Trendline" ve "Comfortline" olmak üzere de iki farklı donanım seviyesinde alınabiliyor. Yeni Caddy, 49 bin 840 TL'den başlayan fiyatlarla alıcılarını bekliyor.
Otomatik park etme sistemi geliştirildi
Bosch, Daimler ve car2go, yakın gelecekte araçların bir akıllı telefon uygulaması ile kendi başlarına otoparkta yer aramasını ve ardından geri dönmesini sağlayacak bir proje geliştirdi. Bu yeni iş birliğinin mevcut park etme sürecinde devrim niteliğinde olduğu düşünülüyor. Araçlar, bağımsız bir şekilde müsait bir park alanına gidecek ve yine kendisi geri gelecek. Otonom park; Mercedes-Benz'in en yeni nesil otomobil içi sensörleri, car2go'nun araç paylaşım uzmanlığı, Bosch'un da park etme ve kontrol ünitesi içerisinde yer alan altyapısıyla mümkün hale gelecek.
HAFTANIN OTOMOBİLİ
Yeni Ford Mondeo
Fiyatı: 89.150 TL'den başlıyor
ARTILARI
Geniş iç hacmi, yeni tasarımı, dış çizgilerindeki yenilik, iç mekandaki rahatlık ve malzeme kalitesinin halen eksikler olsa da daha da gelişmiş olması yeni Mondeo'yu çok cazip ve dikkat çekici yapıyor. Yol tutuşu, sürüş keyfi olarak da cüssesine göre oldukça atak ve rahat bir otomobil. İç mekanda fazlaca tasarlanmış olan cepler kalabalık aileler için zaten cazip olan aracı daha da uygun hale getiriyor.
EKSİLERİ
Ön göstergelerin olduğu bölüm biraz karışık olmuş, hareket halindeyken odaklanıp ilgili yeri bulmak biraz zor oluyor, genel olarak aracın ön bölümü hem donanım olarak gelişmiş ama dezavantaj olarak da biraz karışık ve gözü yoran bir hale gelmiş.
Teknik özellikleri
1.5 litre benzinli, 160 beygir otomatik şanzıman, 1.6 litre dizel, 115 beygir düz şanzıman, 2.0 litre dizel, 180 beygir otomatik şanzıman

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.