Alman TV yıldızı, otomobil sevdalısı Lina Van de Mars: 'Motor yağı benim için bakım kremi sayılır'

A -
A +

Bu haftaki röportajım Almanya’nın televizyon yıldızı, aynı zamanda mekanikerlik yapan ve garajı bulunan çok yönlü dostum Lina Van De Mars ile. Yıllarca Almanya’da otomobilleri modifiye edip, yenilediği televizyon programıyla gönüllerde taht kuran Lina, erkeklerin dünyası gibi görünen otomobil mekanikerliği konusunda hem eğitim almış hem de bir garajı var. Bateri çalmak ve yarışmak gibi ilginç hobileri de olan Lina ile kariyerini ve hayallerini konuştuk.

Almanya’da otomobil ve kadın deyince akla ilk sen geliyorsun. Otomobil sevdan nasıl başladı?

Bence benim kanım yerine benzin akıyor. Çocukken oyuncaklarım vardı ama hiçbir şey otomobiller kadar ilgimi çekmiyordu. Hatta ailem o dönem sahip oldukları otomobili sattığında acı gözyaşları dökmüştüm, çok etkilenmiştim. İlk otomobilim 1997 model pembe bir Fiat Uno’ydu. Eski olduğu için bu otomobili sürekli tamir etmek gerekiyordu ve ben hep kendim tamir ettim. Daha sonra 2001 yılında Berlin’de Ford Taunus aldım. O zamanlardan beri klasik otomobiller hep ilgimi çekmiştir. 

Motor sporları sevdan ne zaman başladı peki?

Motor sporları sevdam aslında oldukça geç başladı. Geç kavuşulmuş bir aşk diyebiliriz. Otomobillerin bu kadar içinde bulunmama rağmen ancak otomobille ilgili kariyerim başladıktan 10 sene sonra motor sporları ile tanıştım. Ama çok sevdim. Çölde bir yarış otomobili üzerinde etapları beklerken kendimi bulduğumu hissediyorum.

Aynı zamanda otomobil mekanikerisin. Otomobilleri tamir ederken bir kadın olarak ellerin etkilenmiyor mu? 

Motor yağı, dişli yağı ya da fren hidroliğinin yağı krem yerine geçiyor!

Alman TV yıldızı, otomobil sevdalısı Lina Van de Mars: 'Motor yağı benim için bakım kremi sayılır'

Mekanikerlik, otomobil sporları, otomobil dünyasının tümü erkeklerin dünyası gibi gözüküyor. Öyle mi? Bu dünyadaki az kadından biri olmak nasıl bir duygu?

Evet, otomobil sektörü dünyanın her yerinde erkeklerin nüfuzlu olduğu bir alan. İstisnlar dışında muhafazakar olarak kalmış bir sektör. Herkes herşeyi öğrenebilir ama önemli olan kendini bulmaktır. Eğer herşeye ticari gözle bakıyorsanız belki durum farklı olabilir ama benim için tercihlerim bir tutku ve bu tutkuyu profesyonel olarak sürdürmeye devam etmek için çok iradeli ve mücadeleci olmak gerekiyor.

Günlük hayatta ne tarz otomobiller kullanıyorsun?

Çok fazla farklı otomobil kullanıyorum. Bazen kiralıyorum, bazen test için aldığım otomobiller oluyor. Garajımda hala bir Citroen C-3 var. Geçenlerde bir Touareg ve Mercedes E-90 vardı. 

Dil bilimi üzerinde eğitim hayatına başlamışsın fakat yarıda bırakmışsın. Okumak sana göre değil mi veya yanlış alan mı seçtin?

Kesinlikle eğitim çok önemli. Fakat ben çok pratik bir insanım. hep gerçeklerle öğrendim. Bir de ilgi alanım daha çok otomobiller ve mekanik üzerine. Zaten onun da eğitimini aldım sonradan.

Alman TV yıldızı, otomobil sevdalısı Lina Van de Mars: 'Motor yağı benim için bakım kremi sayılır'

 

Almanya otomotiv teknolojilerinin çok ileri olduğu bir ülke. Çağımızın otomobilllerini nasıl buluyorsun?

İnsanız, hepimiz yolda araç kullanırken hata yapabiliyoruz. Bazen dış etkenler de olabiliyor. Bize yardımcı olmak için tasarlanan elektronik yenilikleri ve teknolojileri destekliyorum. Ama bazen bu teknolojiler insanın yeteneklerinin gerilemesine sebep olabiliyor. Mesela park yardımı gibi.

Boş zamanlarında ne yapmayı seversin?

Sinemaya gitmeyi çok severim. Çok büyük bir gerilim filmi fanatiğiyim. Ama çok yoğun çalıştığım için bu ara sinemaya çok nadir gidebiliyorum. 

Otomobil sevdan arasında ralli de var. Hem pilotluk hem co-pilotluk yaptın. Hangisini tercih ediyorsun?

Çok iyi bir pilota co-pilotluk yaptım ve çok keyiflydi. Ama pilotluğu tercih ediyorum. Zaten artık yarışlara kendim katılıyorum. 

 

Alman TV yıldızı, otomobil sevdalısı Lina Van de Mars: 'Motor yağı benim için bakım kremi sayılır'

LİNA VAN DE MARS KİMDİR?

Lina, 13 Eylül 1979 Münih doğumlu. Televizyon yıldızı, otomobil mekanikeri, baterist ve motor sporları sporcusu. Aynı zamanda PETA’nın (Hayvanlara Etik Muamele için Mücadele Edenler adlı bir uluslararası hayvan hakları organizasyonu) gönüllü elçisi. Gençlik yıllarını Münih’te geçirdikten sonra 2000 yılında LemonBabies ismindeki müzik grubunda bateri çalmak üzere Berlin’e taşınır. Motor mekanikerliği üzerine aldığı eğitimini 2014'te mekatronik mühendisliği eğitimi ile devam ettirir. Almanya’nın çeşitli TV kanallarında birçok farklı program hazırlayıp sunar. 2006'dan 2013'e kadar otomobilleri modifiye ettikleri ‘Der Chekher’ programı ile iyice ünlenir. 2008'te ralli lisansı alır ve kariyerine motor sporları sporculuğunu da ekler. Sadece kadın sporcuların katıldığı ünlü "Aicha Des Gazelles" rallisi ile sporculuk kariyerine devam eder. Almanya’da düzenlenen hemen hemen her yarış, motor sporları fuarı, otomobil etkinliğinde sunucu olarak bulunması ile de dikkat çeker. Aynı zamanda birçok farklı müzik grubunda baterist olarak yer alır. 

Alman TV yıldızı, otomobil sevdalısı Lina Van de Mars: 'Motor yağı benim için bakım kremi sayılır'

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.