Sürücüye gaz veren otomobil

A -
A +

BURCU ÇETiNKAYA & ALİ ÇELİK / OTOMOBiL SEVDASI - Lexus mühendisleri LC 500 modelinin motor sesini sürücüye daha iyi aktarmak için çok çalışmış… Aracın ön tarafında bulunan hava girişleri ve egzoz sisteminden faydalanarak elde edilen ses, kabinin içine akustik olarak aktarılıyor. "Konser Salonu" efekti olarak adlandırılan bu ses için LC 500’te görev yapan V8 motoru, özel ses jeneratörleri ile desteklenmiş. Egzoz sistemine yerleştirilen bir modül sayesinde aracı kullanırken bir tuş yardımı ile motor sesini değiştirmek mümkün. 
Sürücüye gaz veren otomobil

SÜER SÜLÜN: KRİZ SÖYLEMİNDEN VAZGEÇELİM 
Artık olumlu bakmak lazım

“Yeni kurulacak Ar-Ge merkezimizde global çapta Mercedes araçların testi yapılacak. Sadece araç değil mühendislik de ihraç edeceğiz”
Mercedes-Benz Türk Direktörler Kurulu Başkanı Süer Sülün geçtiğimiz hafta otomotiv basınıyla bir araya geldi. Sektörle ilgili açıklamalar yapan Sülün, kur hareketlerinin ve terör saldırılarının artık piyasayı etkilemediğinin altını çizerek şu açıklamalarda bulundu:
Son 12 ayda Türkiye’de çok olaylar yaşadık. Bir taraftan Suriye’de, Irak’ta savaş var. Bombalı terör saldırıları var. Rusya uçağının düşmesi, turizmin azalması… Bugün Türkiye otomotiv pazarı rekor kırarak 2016’yı kapatacak diyoruz. Dünyada bunu yapacak başka ülke de yok aslında. Örneğin % 3,5 altında büyüme çok iyi görünmese de, olan bitene rağmen hâlâ % 3 büyüyorsak, hâlâ otomobilde rekor varsa bu önemli bir gösterge. Biz yatırımlara gaz kesmeden devam ediyoruz. Hatta 19 Temmuz’da, yani 15 Temmuz’un arkasından yeni yatırım kararları aldık.
2017’de Aksaray Kamyon Fabrikası’nda yeni Ar-Ge Merkezi’nin temelinin atılacağını belirten Sülün “İstanbul’dan sonra ikinci Ar-Ge merkezimizi kuruyoruz ve Türkiye’ye güveniyoruz. Çok zor dönemlerden geçsek de, tam gaz, hatta biraz daha gazlayarak yatırımlarımıza devam ediyoruz. Yeni yerimiz ağırlıklı test merkezi olacak ve global olarak bütün Mercedes-Benz kamyonlarının testi yapılacak. Sadece araç değil mühendislik de ihraç ediyoruz. Mercedes-Benz Türk bünyesinde şu anda çalışan sayımız 6.200, Aksaray’da 1.800. 2018 sonunda bu rakam 3.000’e çıkacak. 2015-2016’da kamyon ihracatını % 400’ün üzerinde artırdık. Şu an yüzde 40 olan ihracatımız, 2018’de yüzde 50’ye çıkacak. Bu da 1 milyar avro civarında ilave demek. 2015’te ne planladıysak, 2016’da da aynı şekilde devam ediyoruz.  

Sürücüye gaz veren otomobil
İthalatı TL ile yapıyoruz
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gündeme getirdiği Türk lirası ile ticaret kuralını Mercedes-Benz Türk’ün 2012 yılından beri uyguladığını belirten Sülün şunları söyledi: Bugün Sayın Cumhurbaşkanımızın teklif ettiği, Rusya ve Çin’den yerel para biriminde işlem yapalım dediği konuya biz 2012 yılında başladık. Araç ithal ederken TL ödüyoruz, ithalat yine ithalat, dolar karşılığı yine dolar karşılığı, bir şey fark etmiyor ama döviz talebiniz olmuyor. İhracatı ise avro ile yapıyoruz. Yani döviz geliyor, TL gidiyor. 
Kasım’da yürürlüğe giren ÖTV’den sonra dövizde de hareketlenmenin yaşandığını hatırlatan Sülün “Normalde aralıkta satışlar yüksek olur. Bu sene kura ve fiyatlara bağlı. Son yıllarda otomobil pazarı belli seviyelerin altına inmiyor. Bu da gelişmişlik göstergesidir. ÖTV’nin ve kurun etkisi bunu ne kadar etkiler, hep beraber göreceğiz” şeklinde konuştu. 
Sürücüye gaz veren otomobil
44 ÜLKEDE SATILIYOR
Yenilenen Dacia’nın motoru Bursa’dan 

Sandero ve Logan MCV, 28,7 milyon liralık (yaklaşık 7,8 milyon avro) yeni yatırımla Bursa’da Oyak Renault fabrikalarında üretilen motoru kullanacak. 
10 yılı aşkın bir süredir 44 ülkede en iyi ‘fiyat / ekipman’ seviyesiyle dikkat çeken Dacia, yenilediği modellerle iddiasına devam ediyor. Ekim 2016 sonunda, dünya çapında 477 bin 967 adetlik satışa imza atan marka, Avrupa başta olmak üzere Avrasya ve kuzey Avrupa bölgelerindeki hızlı büyümesini sürdürüyor. Uzun süredir müşterilerin otomatik vites talebine artık cevapsız kalamayacaklarını belirten Renault Mais Genel Müdürü Berk Çağdaş, Dacia’nın 2004 yılından beri Türkiye’de 275 bin adede ulaşan satış rakamlarının altını çizerek şunları söyledi; Markamız Türkiye pazarında her yıl konumunu güçlendirmeyi sürdürüyor. 40 bin 332 adet satış rakamı ve yüzde 4,8 olan rekor düzeydeki pazar payı ile 8. durumundayız. Dacia Türkiye performansı ile dünya sıralamasında ise 5. ülke olarak üstlerde yer alıyor. Ayrıca Marka, Türkiye’de 2013’ten bu yana Duster ile 4x4 pazar lideri. Yoğun talep gelen otomatik vites seçeneğinin eklenmesi ve yenilenen modelleri ile Dacia, önümüzdeki yıllarda marka kimliğini güçlendirerek Türkiye pazarında yükselmeye devam edecek.
Oyak Renaut fabrikalarında 28,7 milyon liralık yeni yatırım Dacia’yı büyütecek. Renault-Nissan ittifakının kalite standartlarına uygun olarak üretilen yeni motor, teknolojik mimarisi ile dikkat çekiyor. 75 beygir güç ve 97 Nm tork üreten üç silindirli 1 litrelik motor, CO₂ değerlerini yaklaşık yüzde 10 düşürüyor ve selefi olan 1,2 16V 75bg motora göre daha az yakıt tüketiyor. 

Otomatik Duster martta
Ülkemizde 2013 yılından beri 4x4 pazar lideri Dacia Duster, beklenen dizel otomatik kombinasyona kavuştu. Çift kavramalı otomatik vites (EDC) ile mart ayında satışa girecek araç, sadece 4x2 1.5dCi 110bg versiyonu ile gelecek. “Laureate” paket olarak karşımıza çıkacak araçta ABS, ASR, AFU, yokuş kalkış, 4 hava yastığı, elektrikli aynalar, ön ve arka elektrikli camlar, alüminyum jantlar, yol bilgisayarı, katlanabilir arka koltuk, yükseklik ayarlı sürücü koltuğu ve direksiyon, standart olarak sunulacak. Opsiyonel olarak navigasyon, hız sabitleyici, geri görüş kamerası gibi unsurlar yer alacak. 

TEB Arval’in Tahminine Göre; Yolda 2,1 milyon şirket aracı var
İrfan Özfatura İstanbul - CVO Barometre araştırmasının 2016 sonuçları açıklandı. TEB Arval’in desteği ile gerçekleştirilen çalışma orta ve büyük ölçekli firmalarda operasyonel kiralamanın daha çok tercih edildiğini gösteriyor. Kurumsal filo kullanan firmaların %62’si önümüzdeki 3 yılda araç sayılarını artırmayı hedefliyor. 
Avrupa ve Türkiye’deki filo araç kiralama sektörünün nabzını tutan TEB Arval trafikteki toplam binek ve hafif ticari araç sayısının 2016 yılında 12,6 milyonu bulacağını şirket araçlarının ise 2,1 milyona yükseleceğini tahmin ediyor. 2020’ye gelindiğinde ise bineklerin 15,7 milyona, şirket araçlarının ise 2,6 milyona varması bekleniyor. 1989 yılından beri 28 ülkede bulunan Arval’in ise dünyada 1 milyon kiralanmış aracı bulunuyor.

FİLO SAYISI ARTACAK
Bu arada firmaların yüzde 62’si önümüzdeki 3 yıl içerisinde filolarını güçlendirmeyi hedefliyor. Rapora göre filo araçlarının % 76’sı dizel. Bu oran 5 yıl içerisinde yüzde 81’e çıkabilir. Avrupa’da ise % 82 iken, yüzde 79’a düşmesi bekleniyor. 
Zira Avrupalı filo yöneticileri elektrikli, yakıt pilli araçlarla ilgileniyor, hibriti tercih ediyorlar. Bu arada araştırmaya katılan firmalarda yüzde 45’i peşin satın alımı, yüzde 31’i operasyonel kiralamayı, yüzde 19’u taşıt kredisini, yüzde 5’i ise finansal kiralamayı planlıyor. Orta ölçekli firmalar peşin alımı, büyük firmalar operasyonel kiralamayı tercih ediyor. 

ARAÇ TAKİPTE BİR NUMARAYIZ 
Araştırma, her 10 şirketten 9’unun araç takip sistemi kullandığını ortaya koydu. Akıllı telefon uygulamaları da hızla yayılıyor.  Filo yöneticileri “hangi güvenlik artırıcı opsiyonu gerekli buldukları” sorulduğunda, öncelikle otonom acil fren sistemini işaret ediyor, hız sabitleyici (ACC), adaptif ışık kontrolü, gece görüş sistemi ve şerit değiştirme ikazını da lüzumlu buluyorlar. 
TÜİK İstatistiklerine göre trafik kazalarının en büyük sebebi sürücü hataları (yüzde 89,3). Bunu yayalar (yüzde 8,8), yol şartları (0,91) ve araçlar (0,55) izliyor. Filo sahipleri insansız araçların güvenli olacağına inanıyor. 
Sürücüye gaz veren otomobil
O Artık Dizel Otomatik 
Tofaş’ın 1 milyar dolarlık yatırımla hayata geçirdiği Egea Projesi’nin üçüncü gövde tipi olan Fiat Egea Station Wagon’un 1.6 litre dizel motorlu ve 6 ileri çift kavramalı otomatik şanzımanlı versiyonu, bayilerde yerini aldı. 86 bin 900 TL’den başlayan anahtar teslim satış fiyatı ve 5 yıl/100 bin garantisi ile dikkat çeken Fiat Egea Station Wagon’un dizel otomatik versiyonu, Urban Plus ve Lounge Plus adı verilen 2 ayrı donanımla satın alınabiliyor.

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.