Kris Meeke: Korkaklar piste çıkmasın

A -
A +

"Benim için yarışmak damarlarımda akan kan gibi. Ralli olmadan yaşamayı düşünemiyorum. Ama yarışırken mutlaka kendinize güvenmeniz gerekiyor. Korkarsanız rallici olamazsınız."

Kris Meeke, dünyanın en hızlı ralli pilotlarından biri... Kendisiyle ilk defa 2008 yılında Ford Fiesta ile yarışırken bize eğitim vermeye geldiğinde tanışmıştık. İnanılmaz cesareti, yan koltukta bize destek verirken ve daha hızlı gitmemizi söylerken bile devam ediyordu. Şaşırmıştım. Genelde pilotlar sağ koltukta oturamaz. Ondan çok şey öğrendim. O eğitimden sonra seviye atlamıştım. Sonra Galler’de özel bir eğitim yaptık, yağmur çamur içinde perişan olduk ama uluslararası ralli kariyerimde bir basamak daha çıkmak için değmişti. Neşeli tipik bir İrlandalı olan Kris Meeke’yle bu vesileyle başlayan dostluğumuz birçok dünya şampiyonası yarışında devam etti. 2015 yılında Arjantin Rallisi’ni kazanarak 15 yıl sonra dünya şampiyonası yarışını kazanan ilk Birleşik Krallık vatandaşı oldu. Hayali Dünya Ralli Şampiyonluğu için bu sene Citroen ile imzaladığı koltuk çok önemli biliyorum. Abu Dabi’de hem bu yeni heyecanını, hem geçmişte üzücü bir helikopter kazasında vefat eden Colin McRae ile dostluğunu, hem de yarışlarda çok özlediği ailesini; eşini ve çocuklarını konuştuk. 

Çocuktan başlayalım o zaman. Çocuğun olunca hayat nasıl değişti?

İnsanın çocuğu olunca, zamana daha çok değer vermeye başlıyor. 2 kızım var. Yani evde 3 kız :). Bazen kolay olmuyor ama şaka bir kenara, muhteşem bir şey. Ama ben hâlâ bir yarışçıyım, tabii ki yarışlardan da inanılmaz mutlu oluyorum. İşimi ve araba kullanmayı çok seviyorum. 

Kris Meeke: Korkaklar piste çıkmasın

Eşin nasıl bakıyor rallilere? Merak ediyor, endişeleniyor mu?

Dürüst olmak gerekirse ralliye çok ilgilisi yok ama benim kariyerime ve işime ilgisi var. Çok panik yapmıyor, sakin bir şekilde takip edebiliyor. Beni hep rallici olarak tanıdı, o yüzden problem olmuyor.

Yeni sezonda yeni bir takım.

Evet yeni kurallarla yeni bir yıl başlıyor. Citroen ise, yeni bir fabrika takımıyla geri döndü. Ben de fabrika takımı pilotu olarak Citroen’de yarışacağım. Bu benim hep hayalimdi. Çok mutlu ve gururluyum. Doğru zaman olduğunu düşünüyorum, buna hazırım.

2017 sezonundan hedefleriniz neler? Kendinizi nerede görüyorsunuz?

Herşey mümkün. Volkswagen’in Dünya Şampiyonası’ndan ayrılmasıyla son şampiyon Sebastien Ogier M-Sport’la Ford ile anlaştı. Jari Mari Latvala da Toyota ile. Her takımın bu sene yarış kazanabilen pilotları var. Hiç olmadığı kadar rekabete açık. Yeni kurallarla arabaların seviyesini henüz bilemiyorum. İyi bir çalışma yaptığımıza inanıyoruz ama yarışmaya başlayana kadar hiçbir şey kesin değil. Testlerde iyi bir iş çıkardığımıza inanıyorum. Bakalım, göreceğiz, hepimiz için heyecanlı bir yıl olacak.

Kris Meeke: Korkaklar piste çıkmasın

Nerede yaşıyorsun?

Şu anda ailecek Andorra’da yaşıyoruz. Çok seviyorum. Dağlar muhteşem. Yazın 30 derece, kışın ise kayak yapma şansınız var. Barselona Havaalanı’na da sadece 2 saat mesafedeyiz. Birçok yere de zaten arabayla gidiyoruz. Motorsporları içinde bulunan birçok insan da burada yaşıyor. Evimde gibi hissediyorum.

Rallilerde hiç korktuğun oluyor mu?

Korkmadım. Rallide korkarsanız, kariyerinizi bırakmanız gerekir. Benim için yarışmak damarlarımda akan kan gibi. Ralli olmadan yaşamayı düşünemiyorum. Ama yarışırken mutlaka kendinize güvenmeniz gerekiyor.

Türkiye’ye çok geldin. Ülkemiz hakkında ne düşüyorsun?

Rallilerde birçok farklı kültür ve ülke görme imkânımız oluyor. Türkiye’de çok güzel rallilere katıldık, çok güzel günlerimiz geçti. O günlerin geri gelmesini diliyorum. Umarım yeniden Türkiye’de yarışabiliriz.

Kris Meeke: Korkaklar piste çıkmasın

Hâlâ sağ koltukta oturabiliyor musun?

Fabrika pilotu olmadan önce farklı işlerde çalışmam gerekiyordu ve o dönemde çok sık eğitimler verdim. Ama artık çok fazla sağ koltuğa oturmamaya çalışıyorum. 

Colin senin için ne ifade ediyor?

Çocukluk kahramanımdı. Kariyerime rehber olması, onunla çalışmayı bırakın; onunla tanışabileceğimi bile hayal edemiyordum. Sanırım kariyerimin sonunda güzel bir kitap yazabilirim. Ama daha herşey bitmedi. Önümüzde çok güzel bir fırsat var şampiyon olabilmek için. Colin bana gençken inanılmaz bir fırsat verdi ve bunu asla unutamam. Herkesin hayatta fırsatlara ihtiyacı var. Colin de benim için bu fırsatı sağladı.

Colin McRae ile ayrı bir dostluğunuz vardı. Vefatından sonra da ailesiyle görüşüyorsunuz değil mi?

Ailesiyle, özellikle babası Jimmy ile sık görüşüyoruz. O da bizi takip ediyor, çünkü genç bir sürücüye bu yolda destek olmak Colin’in en büyük hayaliydi. Bize de çok destek olmuştu. Bu günlerde, ilk galibiyetimizi aldığımızda Arjantin’de aramızda olmayışı üzücüydü tabii ki. Ama bu yolda onu hep hatıralarımda saklayacağım.

Kris Meeke: Korkaklar piste çıkmasın

Babadan rallici

Kris Meeke, Kuzey İrlanda’da 1979 yılında doğdu. Babası ülkesinin en ünlü ralli hazırlık uzmanlarından birisi. Kris de babasıyla beraber sürekli rallilere giderek büyüdü. 2001 yılında katıldığı bir yetenek yarışmasını takiben, Peugeot 106 Super Cup ile kariyerine başladı. Bir helikopter kazasında kaybettiğimiz Colin McRae onunla yakından ilgilendi ve rehberiydi. JWRC ile başlayan Dünya Şampiyonası kariyerine 2012’de ara vermek zorunda kalsa da, 2013’de Citroen çatısı altında geri döndü. 2015 yılında kazandığı Arjantin Rallisi, daha sonra ilk 5 ve odyum sonuçları ile Dünya Ralli Şampiyonası’ndaki en iddialı isimlerden birisi olduğunu kanıtladı.

 

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.