Malatya Büyükşehir Belediyesinin Sanat Merkezi... Hastalıklara şifa dertlilere deva

A -
A +

En küçüğü 3,5, en büyüğü ise 75 yaşında... Hepsinin ayrı bir hikâyesi var... Kimisi kanser hastalığını yenmiş, kimisi de engelini aşıp hayata bağlanmış kurslar sayesinde... Bu haftaki pazar röportajım Malatya Büyükşehir Belediyesinin Sanat Merkezinde tanıştığım kahraman öğrencilerle... Mesela 73 yaşındaki Bekir Amca; anne-kız kurslara devam edip grafiker olan Serpil ve Gonca Hanım, “3 aylık ömrüm” var diye gelip kanseri atlatan ve aşağıdaki harika eseri yapan isimsiz kahraman. Hikâyelerini bize anlatan, yolculuklarında onlara rehberlik yapan Kültür ve Sosyal İşler Müdür Yardımcısı Coşkun Karaağaç’a teşekkürlerimle, iyi pazarlar dilerim. 

¥ Kurslar hakkında kısaca bilgi verir misiniz?
35 farklı branşta, 69 tane kurs var. Müzik alanında 12 tane kursumuz var. Onun dışında İslam sanatları kursumuz var, piyano var, keman, çello, bağlama, ney var. Konservatuarımız var. Geçen sene tam 4137 öğrencimiz eğitim aldı. Bunun 1400’ü ise hanımdı. Hüsnü hat, tezhip, minyatür, seramik, çini, el sanatları, üniversiteye hazırlık, resim kursu, hobi karakalem kursu, ebru, ahşap yakma, ahşap oyma, heykel, seramik, tiyatro kurslarımız var. 

¥ Hanımlar daha çok hangi dallara ilgi gösteriyor?
 El sanatlarına ilgi çok büyük. Yaşa göre de değişiyor, müzik ve gösteri sanatlarında da çok eğitim alan var.

¥ Kursiyerlerimizin yaş aralığı nedir?
 En yaşlı kursiyerimiz 73 yaşında kağıt rölyefte. En gencimiz de 3,5 yaşında, kil şekillendirme atölyemizde. Dede, oğul, torun beraber gelen de var. 

¥ Bu arada yanımızda olan anne-kız kursiyerlerden; Serpil Kökbay ve kızı Gonca Kılınc da izlenimlerini anlattı:
 Kızım engelli o iki senedir kursa geliyordu. Grafiker oldu. “Anne sen de gel” dedi. “Yapabilir miyim” diye korkuyordum, şimdi hiç bırakmak istemiyorum. Kızım da devam ediyor, uzman oldu. Öğrendiklerimizi işe çevirmeyi de düşünüyoruz.

¥ Kurslar ücretsiz mi?
Bir anlamda terapi merkeziyiz. Otistik öğrenciler geliyor, psikiyatri kliniğinden gençler, yetişkinler geliyor ve birçok atölyemizde varlar. Hepsi ücretsiz ve haftanın her günü açığız. 

¥ Bir ev hanımı araya giriyor bu kez de.
Bizim yaşımızdaki hanımlar için de terapi merkezi. Her anlamda bize çok iyi geliyor. Günlük streslerden arınıyoruz.

¥ Peki nasıl yetişiyorsunuz talepleri karşılamaya? Kapasiteniz yeterli mi?
Çok duyuru yapmıyoruz, buna rağmen 4000 küsur öğrencimiz var, duyan geliyor. Gerçi şehrin en güzel kısırını da burada yapıyoruz. O da ünlü. 

¥ Hocalarımız kimler?
 54 tane eğitmenimiz var. 18’i belediye personelimiz, geriye kalanı da “Halk Eğitim” üzerinden gelen çalışanlarımız. Burası marka gibi, çoğu hocalarımızın Türkiye’de ve dünyada ödülleri var. 

¥ İlginç hikâyeler var dediniz. Bazılarını anlatır mısınız?
Senin tıbben iki aylık ömrün var” dediler bir hanımefendi için. Bize anlattı durumu. Geldi. 3 buçuk yıl sonra “madem ölmeyeceksin git” dedik. Kanseri atlattı. Sonra belediyede işe girdi ve sağlıklı durumda. Birçok problemli arkadaşımız gelip, normalleşip gidiyor. Bu tamamen belediye başkanımızın bize verdiği destek sayesinde. Bizde 5 tane piyano var mesela. Gelen herkes de burayı evi gibi değerlendiriyor. Kısır yapıyoruz, doğum günleri kutluyoruz. Mesela 3 ay sonra kollarını kullanmayı kaybedecek olan bir arkadaşımız geldi. Kursa kaydoldu. Yağlı boyada çok yetenekliydi, birkaç tane tablo yaptı. Yüzde 20 kaslarını kaybediyor ama pes etmedi, hayata bağlandı.
Malatya Büyükşehir Belediyesinin Sanat Merkezi... Hastalıklara şifa dertlilere deva
BAŞKAN ÇAKIR YALNIZ BIRAKMADI
Sanat galerisinde düzenlenen etkinlikler kapsamında ilk olarak “Yaşamın İçinden Kadın” adlı bir fotoğraf sergisi açıldı. Açılışa, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır da katıldı. 
Malatya Büyükşehir Belediyesinin Sanat Merkezi... Hastalıklara şifa dertlilere deva
El emeğini hediye etti
Bu hikâyeleri dinlerken, şehirde böyle bir aktivite merkezinin önemini, daha yakından fark etmiş oldum. Güler yüzü ve enerjisiyle bizi hiç yalnız bırakmayan ve en sonunda da kendi elleriyle yaptığı çini işleme tabağı bize hediye eden Erva’ya da ayrıca teşekkür etmek istiyorum. Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır’ı Kadınlar Günü etkinliği ve sergi açılışında tanıma fırsatım oldu. Şehir genelinde sanata, kültüre ve spora verdiği destekleri takdir ettim. Bizi gün boyunca ağırlayan değerli eşi Fatma Zehra Çakır’a da ayrıca teşekkür ederim. 
Malatya Büyükşehir Belediyesinin Sanat Merkezi... Hastalıklara şifa dertlilere deva
3 AYDA ÖĞRENİP YAPTI
Kursun en yaşlısı Bekir Amca, ahşap yakma sanatını sadece 3 ayda öğrenmiş. Şimdi yaptığı eseri merkezin duvarında sergileniyor.

Çiğdem Hanım’ın adı yaşatılıyor
Sanat merkezinin yanı sıra Çiğdem Tozkoporan Kadın Kültür ve Spor Merkezi ile de tanışma fırsatım oldu. Buranın isminin hikâyesi de acıklı, belediyede birçok projeye el atmış olan 30’lu yaşlardaki belediye çalışanı Çiğdem Hanım’ın ani vefatından sonra ona vefa gösterip, ismini vermişler. Son derece aktif bir şehir olan Malatya’daki hizmetler arasında “Engelli Spor Merkezi” de var. 

 

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.