TEOG 1.si Sinan Bozan: Ben başardıysam herkes başarabilir

A -
A +

Sinan, TEOG’da bütün soruları doğru cevapladı. Şimdi tercihini yapıp, ailesiyle birlikte mevsimlik işçi olarak başka bir kente çalışmaya gidecek.

TEOG birincisi Şanlıurfa Viranşehir’den olunca gurur duydum. Rekabetin bu derece arttığı bir ortamda, kendi çocukluğuma gittim bir an. Sınavları düşündüm, sonra okuduğum şartların rahatlığını, sonra rahatlığın içinde okumak istemeyenleri. Sonra koşa koşa Sinan Bozan’ın yanına gittim. Öğretmenleri, ailesi ve en önemlisi de kararlı keskin bakışlarıyla bana ümit veren Sinan’la sohbet ettik. Hayatının gerçeklerini gururla taşıyacak kadar kendinden emin, olgun, centilmen ve pırıl pırıl bir genç vardı karşımda. Düşündürdü beni. Belki de bazılarımız tüketim çılgınlığında boğulurken, sadelik ve yokluk içinden çıkacak elimizden tutup bizi kurtaracak bir kahraman…
Önce Viranşehir İsmet Öztop Ortaokulu Müdürü Mehmet Sıraç İper ile sohbet ettik. 
TEOG 1.si Sinan Bozan: Ben başardıysam herkes başarabilir
Hocam okulunuzun başarı hikâyesini anlatır mısınız biraz?

5 sene önce okulun yönetimine geçtim ve okulumuzun 200 tane camı kırıktı. İlk işimiz fiziki anlamda okulu düzeltmek oldu. Sonra da eğitimin kalitesini artırmaya başlamak için kolları sıvadık. Bütün öğrencilerimize her ay deneme sınavları yaptık. Takviye kurslar verdik. İl Millî Eğitim Müdürlüğünün yaptığı denemeler haricinde, ek denemeler yaptık. 

 Eğitimde çektiğiniz en büyük zorluklar neler bölgede?
Öğrenciler çalışmaya gidiyor. TEOG’dan bir gün önce gelen öğrenciler var. Kız öğrencilerden bazıları şimdi gittiler bile çalışmaya, mevsimlik işçi olarak. Bizim buradaki en büyük dezavantajımız velilerimiz. Eğitime harcanan zamanı kayıp olarak görmeleri. Öğrencinin günlük 40, 50 TL yevmiyeyle çalışması ailelere daha faydalıymış gibi geliyor. Biz bunu aşamıyoruz bir türlü. Birçok velimiz 100 üzeri net yapmanın ne anlama geldiğini anlamıyor. 

 Peki Sinan, birinciler arasında olmayı bekliyor muydun?
 Bekliyordum çünkü çok kolay bir sınavdı. 

 Başarının sırrı ne, zekâ mı, çok çalışmak mı?
 Pek düzenli çalışamıyordum. Sonra karar verdim ve istediğim derslere yoğunlaştım. Böylece daha rahat çalıştım. 

 Hangi dersler bu dersler?
 Matematik ve fen.

İlk TEOG sınavı nasıl geçmişti?
 4 yanlış yapmıştım.

 Gelecek hayallerin ne?
İyi bir meslek sahibi olmak ve uzay mühendisi olmak istiyorum. 
TEOG 1.si Sinan Bozan: Ben başardıysam herkes başarabilir
Üniversiteyi nerede okumak istiyorsun?

 Ya İstanbul, ya da Ankara.

Tatillerde çalışıyor musun ailenle? 
 Evet mevsimlik işçi olarak tarlalara gidiyoruz. 

Çalışmaktan şikâyetçi misin?
Evde kalsam televizyon izlerim en azından işe gidince televizyondan uzak kalıyorum. 

 Nerelere gidiyorsunuz?
 Ordu ve Malatya. Şimdi Malatya’da kayısı toplayıp daha sonra da fındık işçiliğine gideceğiz. 

 Burs alıyor musun?
 (Burada öğretmeni söze giriyor) Evet, aldığı bursu babasıyla paylaşıyorlar, ailesine de destek oluyor. Sinan kendi ayakları üzerinde durmayı seven bir çocuk. İhtiyaçlarını da karşılıyor, ailesiyle de paylaşıyor.
TEOG 1.si Sinan Bozan: Ben başardıysam herkes başarabilir
SİNAN’IN AİLESİ:
Gurur duyduk

Sıra Sinan’ın ailesiyle tanışmaya geldi. Okuldan her gün yürüdüğü yoldan evine doğru ulaştık ve bizi annesi, babası ve yeğeni ile tanıştırdı. Yapılan röportajlarda bahçedeki daha yıkık olan bölümün hep çekilmek istemesine serzenişte bulundu. “Olanı farklı göstermeye gerek yok” dedi ve evinin yeni bölümünde bizi ağırladı. 

 Sinan’ın okumasını destekliyor musunuz?
 Evet. Başarılı olduğunda gurur duyduk. Ama bizim için de zor, tarlaya gidip para kazanıyoruz ve şu anda Sinan’ın okulu için işe gitmedik, hep beraber o bitince gideceğiz. 

 Kaç çocuğunuz var?
 10

 Son olarak da Sinan’a soruyorum: Gençliğe bir mesajın var mı?
Biz bu şartlarda başarabiliyorsak, diğerleri haydi haydi başarabilirler. Şartlara takılmasınlar. Kendilerini bazı şeylerin arkasına gizlemesinler. 

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.