Rıza Kayaalp örnek oluyor, minderde pehlivan sokakta kahraman

A -
A +

“2020 olimpiyatlarına kadar seferberlik ilan ettim. Gücümün zirvesinde olacağım son 4 yıl. Altın madalyayı almak istiyorum”. “Kurban Bayramı’nda ailemin yanında tatilde olabilirdim ama ben gönlümden gelerek insanlara yardım yapmak için dolaşıyorum”

Öncelikle Kurban Bayramımızı kutluyorum ve daha nicelerine hayırla, huzurla kavuşmak duasını ediyorum. Hatta bayram vesilesiyle manevi ve maddi bütün imtihanlarımızı hayır yolunda, huzurla, sevgiyle ve Müslüman üslubu, ahlakıyla geçmeyi Rabb’im nasip etsin diyorum. Bu haftaki röportajım başarısıyla bizi mutlu eden, Dünya Şampiyonu güreşçimiz Rıza Kayaalp ile... Kendisiyle Gençlik ve Spor Bakanlığının kamu spotunda rol almıştık, sonra da yollarımız Türkiye Diyanet Vakfının kamu spotunda kesişti. En son 2015 yılındaki röportajımızda hedeflerini konuşmuştuk, 2016 Rio Olimpiyatlarında altını ucundan kaçırsa da 2020 altın madalya hedefi için tam gaz ilerleyen millî sporcumuz aynı zamanda da Türk Diyanet Vakfı gönüllüsü. Spordan arta kalan zamanlarında yardım faaliyetlerinde bulunuyor. Bayram vesilesiyle Bosna Hersek Saraybosna’da kurban dağıtımı için bulunan Rıza ile bu defa telefonda yaptık röportajı. Umarım 2020’de de altın madalya ve düğün kutlamalarını konuşuruz...
Rıza Kayaalp örnek oluyor, minderde pehlivan sokakta kahraman
¥ 2015 röportajımızda 2016 Olimpiyatları ve 2020 Olimpiyatlarında altın madalya hedefini söylemiştin. Bir adım daha yaklaştın bu defa olimpiyatlarda gümüş aldın. Ne düşünüyorsun?
Avrupa ve Dünya Şampiyonu bir sporcu olarak her zaman hedefim olimpiyatta altın madalya almak. 2012’deki bronzdan sonra, 2016’da altın hedefiyle Rio’ya gittik ama çok çalışmama rağmen finaldeki ufak bir hatadan dolayı altını kaçırıp, gümüş madalya aldık. Bu defa da hedefi 2020’ye koyduk. O zamana kadar da Dünya ve Avrupa Şampiyonaları var. Rakiplerim hepsi aynı yerlerde güreşiyor, 2020 Olimpiyatı için de bu şampiyonalardaki başarılar çok önemli. 2020’ye kadar seferberlik ilan ettim. Sonuçta gücümün zirvesinde olacağım son 4 yıl ve sıradaki olimpiyatlarda altın madalya istiyorum. 

¥ 2017 Dünya Güreş Şampiyonası’nda grekoromen stilde 130 kiloda şampiyon oldun. Henüz çok taze madalyayı alıp geldin. Gerçi bu 3. şampiyonluğun ama neler hissediyorsun?
Bu benim 7. Dünya Şampiyonası’na katılışım. İki bronz, iki gümüş ve iki altın madalyam vardı. Allah’a şükür bir altın madalya daha kazandım. Beni takip eden birçok insan var; onları sevindirdiğim için mutluyum. Ülkemizi temsil ettiğimiz için millî duygularla gidiyoruz ve kazanınca da bu büyük mutluluk oluyor.

¥ Paris’te yapıldı şampiyona, Türkiye’den seyirci var mıydı?
Beklediğimden azdı. Gurbetçilerin çoğu tatildeydi, tatil zamanına denk geldi. Ama bazıları maçı izlemek için Türkiye’den geldi. Yine tezahüratlar yüksekti, 30-40 kişi vardı. Gelenlerden de gelmeyenlerden de Allah razı olsun.

¥ 2015’te Olimpiyat Komitesi tarafından yönlendirilen bir reklam filmi dışında reklam filmi teklifi yok demiştin. Bu durumda gelişme var mı?
O zaman yine varmış, şimdi hiç yok. 
Rıza Kayaalp örnek oluyor, minderde pehlivan sokakta kahraman
¥ Yeni “Spor Bakanı”mız; eski “Güreş Federasyonu Başkanı”... Bu, sizin için bir avantaj mı? Daha yakın hissettiniz mi kendinizi?
İki üç yıl başkanımızdı. Samimiydik. Birçok maça gittik, birçok şampiyonaya katıldık, birçok sevinci beraber yaşadık. Kendisinin bakan olması tabii ki bizi, dolayısıyla güreş camiasını çok sevindirdi. Geçenlerde kampımıza geldiğinde de “Bakanım” değil de “Başkanım” diyesim geliyordu. İnşallah güreş ve diğer bütün sporlara güzel izler bırakır.

¥ 2016’ya doğru evlenmem lazım demiştin, gelişme var mı?
2016’da altın madalya alırsam evlenmek istemiştim. Ama iş 2020’ye kaldı. Tabii bu, işin şakası ama nasip. Şu anda yoğunluktan dolayı zaman da bulamıyoruz ama planlar, dilekler arasında var.

Rıza Kayaalp örnek oluyor, minderde pehlivan sokakta kahraman
SIRRI ANNE DUASI
Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlenen Dünya Güreş Şampiyonası’nda Türkiye’yi temsil eden Rıza Kayaalp, Estonyalı rakibi Heiki Nabi’yi tuş ederek altın madalyayı kazanmıştı. Yozgat’ta yaşayan annesi Sevgi Kayaalp ise, oğlunun maçını televizyondan seyrederek dualarıyla destek olmuştu.

¥ Türkiye Diyanet Vakfının kamu spotunda beraber rol aldık, birçok kamu spotunda yer aldın. Ama fiilen hayır faaliyetlerine gidip katılmak başka değil mi? Nerelere gittin şu ana kadar?
Bu Türkiye Diyanet Vakfı gönüllüsü olarak üçüncü senem. İlk senemizde Kırgızistan’a gitmiştik. İkinci senede yine Kurban Bayramı’nda Tanzanya’ya, Zanzibar’a gittik. Bu sene de Saraybosna’dayız. Bosna Hersek’teyiz. Geçen hafta şampiyonadaydık, an itibarıyla da burdayız. Belki ailemin yanında tatilde olabilirdim ama ben gönlümden gelerek yaptığım için burada olduğum için çok mutluyum. Başarılarımızla gençliğe örnek olduğumuz kadar bu tür faaliyetlerde yer alıp da örnek olmak da güzel bir şey. Halkımızın yaptığı yardımların yerine ulaştığını görmelerine vesile oluyoruz, şahit oluyoruz, elçilik yapmış oluyoruz. 

¥ İlk gününüz nasıl geçti, neler yaptınız?
İlk olarak Büyükelçiliğimizi, Şehitliği ziyaret ettik. Bilge Kral Aliye İzzetbegoviç’in kabrine gittik. Biraz Saraybosna’nın tarihî yerlerini gezdik. Bayramın birinci gününden itibaren de kesim, dağıtım faaliyetlerine başladık.
Rıza Kayaalp örnek oluyor, minderde pehlivan sokakta kahraman
¥ Tanıyanlar oluyor mu sizi?

Buradaki Türk vatandaşlar arasında ilgi oluyor. Tanıyorlar. 

¥ Ailenizden serzenişte bulunanlar oluyor mu? Bayramda da bizle olsaydın diyenler?
11 yaşından bu yana evden ayrıyız. Onlar da alışkınlar, ayrıca bu faaliyetlerde yer almam onları da sevindiriyor. 

¥ Tanzanya, Zanzibar nasıl geçmişti?
Orada biraz uzun kalmıştık, 6 gün kadar. Genel olarak Zanzibar bölgesindeydik. Oranın da nüfusun yüzde 94’ü Müslüman. Orada dağıtım faaliyetlerinde bulunduk. Orası buralara göre çok farklı bizim fakir dediğimiz yerlere, orada zengin gözüyle bakılır. İnsanlar çok yardıma muhtaç. 
Rıza Kayaalp örnek oluyor, minderde pehlivan sokakta kahraman
¥ Döndükten sonra sırada ne var, sıradaki hedef ne?

Şu anda dinlenme zamanı. Artık planlar 2018 için. 2020’ye kadar 3 Avrupa Şampiyonası ve 2 Dünya Şampiyonası var. Hazırlıklarım da bunlara yönelik olacak. 
Biz de kendisine kalbindeki bütün başarıları gerçekleştirmesini diliyoruz… 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.