Bir grup cesur yürekli kadın, mazlumların sesi oldular

A -
A +

2015 yılında bir araya gelen gönüllü birkaç kadın tarafından kurulan Human Movie Team, çektikleri kliplerle mültecilerin yaşadıkları dramı dünyaya duyuruyor. Bu haftaki röportajım gurur duyduğum bir grup kadınla. Ekibin mimarı yönetmen Tülay Gökçimen’e en başta teşekkürlerimi borç bilirim. Kendisiyle ayrı bir röportajda uzun uzun çektiği belgeselleri konuşmak istediğimden ilk olarak, hayallerini emanet ettiği genç kızlardan dinledim ‘Human Movie Team’i (İnsan film ekibi). Bütün ekip bir arada değildi ama yine de temsilen röportaja katılan kızlarımızın bir kısmının kısa hikâyelerini sizlerle paylaştım. Bence bu ismi ilerleyen tarihlerde mazlum coğrafyaların derdine derman olma yolunda dünya çok duyacak... İyi pazarlar...
Bir grup cesur yürekli kadın, mazlumların sesi oldular
- Human Movie Team nasıl ortaya çıktı?

 2015 yılında yönetmen Tülay Gökçimen’in girişimleriyle birlikte Uluslararası Mülteci Hakları Derneği ile mülteci hikâyeleri çekerek başladı. Medya sektöründe bir şeyler yapmak isteyen genç kızlar bir araya geldik.

- Proje nasıl ilerledi?
 Bize sadece mültecilik konusu sınırlı gelmeye başladı. “Dünya üzerinde birçok yerde zulüm var ve biz bu zulümleri duyurmalıyız” dedik. Buradan harekete çıkarak yeni bir platforma ihtiyaç duyduk. Ve Human Movie Team başladı.

- Neden isminiz İngilizce?
 Aslında önce Türkçe isimler düşündük ama aramızda Arapça ve İngilizcesi iyi seviyede olan arkadaşlarımız olunca “Biz sadece Türkçe değil, üç dilde yayın yapalım ve dünyanın birçok yerindeki milyonlarca insana seslenelim” dedik. Dünya üzerinde de en çok kullanılan ortak dil olan İngilizceyi seçtik.

- Birleşmiş Milletler veya başka uluslararası otoritelerle iletişim içinde misiniz?
Şu ana kadar doğrudan bir iletişimimiz olmadı fakat şöyle bir anımız var. Halep tahliyesi döneminde aslında Human Movie Team tam oluşmamıştı ama oluşma aşamasındaydı. Bir grup zor durumda olan yetim çocuk vardı. Bize bölgeden bir video geldi. Biz bu videoya yaklaşık 7 dilde çeviri yaptık. Bu video patladı ve BBC’den El Cezire’ye kadar birçok yerde yayınlandı ve o çocuklar oradan tahliye edildi.  

- Çalışma alanlarınız daha çok nereleri?
 Suriye, Yemen’deki açlık, Gazze’deki ambargo sebebiyle yaşanan elektrik ve ilaç sıkıntısına değiniyoruz. Son zamanlarda Avrupa ve Amerika’da artan İslamofobik ve ırkçı saldırılara da değiniyoruz. Ama genel olarak en büyük insan hakları ihlalerinin yaşandığı Orta Doğu, Asya ve Afrika çalışma alanımız. Bunun dışında “kapitalist günler” olarak değerlendirdiğimiz bazı günlere farklı bir bakış açısı sunmak istiyoruz. Sloganik olmak değil de daha çok sebeplere dikkat çekmek amacımız. Kadınlar Günü, Anneler Günü gibi günlere daha farklı pencerelerden baktırmaya çalışıyoruz. Mesela 19 Mayıs’ta inançları için hayatlarından olan gençleri andık. Anneler gününde evlat acısıyla sınanmış anneleri andık.

- Size katılmak isteyen arkadaşlar olursa ne yapsınlar?
 Hepimiz medya sektöründen değiliz ama ilgi alanlarımızla ilgili uzmanlaşmaya çalışıyoruz. İlgilendiğimiz bölgelerle ilgili makaleler okuyoruz, araştırmalar yapıyoruz. Medya ile ilgili bir çok eğitim aldık. O yüzden dışarıdan birisini kabul ederken de kurgu, montaj bilen kişileri artık alabiliyoruz. 
 

- Human Movie Team’in bütçesel ihtiyaçlarını nasıl karşılıyorsunuz?
Teknik ekipmanlarızı bize yapılan destek ile karşılıyoruz. Fakat kendimize ait teknik ekipmanımız yok. Zor şartlarda çalışmıyoruz ama daha çok desteklenirsek çok iyi projeler ortaya çıkacağına inanıyoruz.
Bir grup cesur yürekli kadın, mazlumların sesi oldular
AİLE GİBİLER
Genç yürekleri iyilik için atıyor

Elif Kırmaç: Bu işin okulunu okumadım. Hem bir şeyler öğreniyorum hem de insanlara yardım etmeye çalışıyorum.
Meryem Songür Işkın: Babam Mavi Mar-mara şehitlerinden, Cengiz Songür’ün kızıyım. Dünyam insanlarda dertlenmeye başladıktan sonra daha değişti. İnsanlık için, ahiret için çabalıyorum.
Rubeşa Ergin: Üniversiteye girdiğimde en korktuğum şey zulmü kanıksamaktı. Bundan dolayı üniversitede sahada olmak istedim ve Tülay Abla’dan haberdar olur olmaz ekibine katıldım.
Mukaddes Kaya: Ümmet için neler yapabilirim derken Tülay Abla ile tanıştım. Şu anda iyilik için çalışıyorum.
İkra Suna Oruç: Kayseri’den yeni geldim. Ayak basar basmaz kendimi böyle bir ekibin içinde buldum. 
Esra Hacıoğlu: Medyanın çok güçlü bir alan olduğunu biliyorum bu alanda insan hakları ihlalleri alanlarında çalışmayı düşünüyorum. 
Betül Doğan: 2015 yılında Tülay Abla ile beraber mülteci hikâyeleri çekerken ekiple tanıştım. 
Bir grup cesur yürekli kadın, mazlumların sesi oldular
TEŞEKKÜR

Sadece genç kızlardan oluşan bir insani medya ekibi Human Movie Team.  Ekipte emeği geçen aşağıdaki isimlerin tümüne izlediğim güzel videolar için teşekkür etmek istiyorum. 
İstişare grubumuz, kemik tayfa diyorlar: Esra Hacıoğlu, Betül Doğan, Eslim Biset Bol, İkra Suna Oruç, Elif Kırmaç, Meryem Songür Işkın, Mukaddes Kaya, Nuveyba Akıncı, Rabia Aydoğdu, Rubaşa Ergin, Sena Öztürk, Sultan Uygur, Sümeyye Yiğit, Hatice Kübra Tüze, Rüveyda Keleş, Seda Sevencan, Firdevs Aysa, Ayşenur.
Grafik grubumuz: Fatma Zehra Karatay, Fatma Gönen.
Çeviri grubumuz: Berin Ceylan Bülbül, Gülsen Sufracı, Hatice Batmaz, Ataa Ummuhan, Nazife Ünalmış.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.