Yeni kadın sporcular geliyor, motosporlarında pozitif ayrımcılık

A -
A +

Zeynep Selin Erkan: Yarış pilotu olmanın hep hayalini kurmuştum. Ama hep çok uzak ve ulaşılmaz gelirdi. Şu an hayalime de her gün daha çok yaklaştığımı hissediyorum. Halide Su Urgancı: Motosikletten de vazgeçebileceğimi sanmıyorum. Çünkü pist yarışlarını seviyorum. Otomobil sporları bana diğerlerine göre daha güvenli geliyor.
Yeni kadın sporcular geliyor, motosporlarında pozitif ayrımcılık
Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu Başkanı Serkan Yazıcı ve ekibi öncülüğünde düzenlenen ‘Tosfed Yıldızını Arıyor’ projesi şampiyon sporcular yetiştiriyor. Amaçları; imkânı olan veya olmayan herkese aynı fırsatı sunup, buradan çıkabilecek finalistlere destek verip, yetenekli yarışçıları keşfetmek. Projede önce başvurular alındı (Biz duymadık diyenlere cevabım şu: eğer bir motorsporları kariyeri hayaliniz varsa, mutlaka www.tosfed.org.tr yi takipte olmanız lazım seneye inşallah). Sonra ön elemeler yapıldı ve bu haftasonu sona gelindi. 40 erkek finalist ve 4 kadın finalistten, 10 erkek ve 2 kadın finalist seçildi. Şimdi onları kendilerini gösterebilmeleri için heyecan dolu bir sene ve yarış etkinlikleri bekliyor. Fransa’dan bir örnek vermek gerekirse çok defa Dünya Ralli Şampiyonu olan Sebastien Loeb ve Sebastien Ogier gibi iki dev pilot da aynen buna benzer seçmeler ve yarış fırsatları ödülünü değerlendirerek bir yerlere gelmiş. Motorsporlarındaki kadın sayısı bir hayli az olunca müsadenizle pozitif ayrımcılık yaparak beni çok heyecanlandıran kadın pilot finalistlerimizi kazanan iki pilotumuzla başlayarak size tanıtmak istedim. En iyi zamanı yapan kadın finalistimiz Zeynep Selin Erkan ve ikinci iyi zamanı yapan isim ise Halide Su Urgancı. Bu arada 3. ve 4. zamanları yapan Cansın Koçer ve Sevi Akal’ı da tekrar tebrik ediyorum. Finale kalamasalar da motorsporlarında onları tekrar göreceğimizi ümit ediyorum. 
Birinci finalist Zeynep Selin Erkan 25 yaşında. Kocaeli’nde yaşıyor. Metalurji ve Maden mühendisi. Sorularımızı da içtenlikle cevaplıyor...

- Otomobil merakınız nasıl başladı, projeyi nasıl duydunuz?
 Araba kullanmak benim için hep keyif ve heyecan verici bir aktiviteydi. Yarış pilotu olmanın hep hayalini kurmuştum. Ama hep çok uzak ve ulaşılmaz gelirdi bu hayal. Hızdan da hep çok hoşlandım. Geçen sene arkadaşım Ahmet Keskin bana bu projeden bahsetti ve başvurdum. O günden beri de heyecanım hiç eksilmedi. Hayalime de her gün daha çok yaklaştığımı hissediyorum. Arkadaşlarla da çok iyi anlaştık, ama tatlı bir rekabet de vardı. Herkes bunu çok istiyordu ama onların da yolunun açık olduğuna eminim. İnşallah kadınların sayısı daha da çok artar. 

- Hedefiniz hangi motorsporları dalı?
 Bu işin peşini asla bırakmayacağım. İlk defa tecrübe ediyorum. Aşırı keyif aldım. Daha çok gelişirsem de kendimi daha çok ralli ve tırmanmada görüyorum. 

- Ya işiniz, yarışlara katılacak vaktiniz olacak mı?
 Kendi işimde çalışıyorum. Bu da benim için çok büyük bir avantaj. Buraya gelirken işlerimi ayarlayabiliyorum.
Yeni kadın sporcular geliyor, motosporlarında pozitif ayrımcılık
AYNI ZAMANDA KORO ŞEFİ

2’nci Finalist 24 yaşındaki Halide Su Urgancı. Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Eğitim Fakültesi Müzik Eğitim Anabilim dalında okudu. Branşı keman ve müzik öğretmenliği. Aynı zamanda eğitim müziği besteleme alanında da çalışmalar ve koro şefliği de yapıyor. Yakın zamanda müzik eğitimi üzerine de bir kitabı basılacak. Tam 7 yıldır da başarılı bir motosiklet yarışçısı. Tosfed Yıldızını Arıyor etkinliğini de facebook sayfasında görüp katılmış.

- Otomobil mi motosiklet mi?
Motosikletin yeri bende daha başka ama risk alma gibi bir lüksüm yok. Yalnız yaşıyorum. Özel sektörde çalışıyorum. Yaşayacağım bir talihsizlik durumunda hayatımdan geriye kalabilirim. Her spor dalı için aynı risk geçerli ama otomobil sporları bana daha güvenli geliyor. Ama bugün otomobilde motosikletteki kadar heyecanım olmadığını fark ettim. Motosikletten de vazgeçebileceğimi sanmıyorum. Dolayısıyla ikisini birlikte yürütmek istiyorum. 

- Finale kalıp, son seçmelere gelindiğinde ne hissettin?
 Hep hakkımızda hayırlısı olmasını istedim. Bu belki de bizler için bulabildiğimiz tek şansımız. Motorsporlarında bir şeyler elde edebilmek çok zor ve ben bunu biliyorum. Bugüne kadar motosiklette yaptıklarımı hep kendim uğraşarak yaptım. Şu anda da elimizde böyle bir fırsat varken kim daha çok hak ediyorsa onun kazanmasını isterim. 

- Kazandın ve şimdi önünde fırsatlar olucak, hangi dalı tercih edersin?
 Seçme şansım olsa mutlaka pist yarışları veya Volkicar’ı tercih ederdim. Çünkü pist yarışlarını seviyorum. 
Yeni kadın sporcular geliyor, motosporlarında pozitif ayrımcılık
PROJE DEVAM ETSİN
21 yaşında Sevi Akal da İstanbul Üniversitesi İktisat Bölümü son sınıf öğrencisi. Bize şöyle karşılık veriyor:

- Tosfed Yıldızını Arıyor projesine nasıl katıldınız?
 Projeyi Tosfed’in Instagram sayfasından öğrendim. Proje süresinde çok büyük tecrübeler kazandım ve çok eğlendim. Gençler için böyle bir fırsat oluşturan projenin ilerleyen yıllarda da devam etmesini isterim. 

- Final günü ne hissetiniz? Yarışmaya devam edecek misiniz?
 Otomobil sporlarına imkânım ve şartlarım oldukça devam etmek istiyorum. Final günü çok heyecanlıydım ama beklediğim kadar etklienmedim ve otomobilin içinde sakin kalmayı başardım.

ÇOCUKLUĞUMDAN BERİ SEVİYORUM
Bir otomobil fabrikasında araç test mühendisi olarak çalışıyor çalışan Cansın Koçer 24 yaşında. Soruyoruz ve cevaplıyor:

- Otomobil sporlarına merakınız nasıl başladı?
 Otomobil sporlarında fiziksel olarak kadın ve erkek arasında fark yok, kadınların istedikleri takdirde bu sporda neler başarabileceğini geçmişten beri biliyoruz. Otomobillere olan sevgim çocukluğumdan beri babamın arka koltuğunda otururken başladı. Benim için hız tutkusu bir anlıktan ziyade, sürekliliği korunan hızdır.

- Neler hissetiniz finallerden sonra?
 Bugün hayatımda ilk defa yarıştım ve inanılmaz keyifli bir yarıştı. Etap bittiğinde bir tur daha atmak isterdim. 

NOT:
Dün ‘Kadına Şiddete Hayır Günü’ydü. Her günün kadına ve her insana şiddetten uzak geçmesi duasıyla sizleri beni çok heyecanlandıran kadın finalistlerimizle tanıştırmak istedim. 2 finalistimiz siz bu satırları okurken İzmir Ülkü Pisti’nde TOSFED destekli ilk yarışlarını yapıyor olacaklar. Umarım uzun yıllar erkeklerle rekabet ederler...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.