'Baba olunca risk almayı bıraktım

A -
A +

Bu haftaki pazar röportajım dünyanın en başarılı rallicilerinden birisi olan son 5 yılın Dünya Ralli Şampiyonu Fransız pilot Sebastien Ogier.  İşin ilginç tarafı Dünya Ralli Şampiyonası’nı son 14 yıldır Fransız pilotlar kazanıyor. Bunlardan birincisi 9 defa Dünya Ralli Şampiyonu olan Sebastien Loeb. İkincisi de Ogier. Sebastien Ogier ise şu anda 6. şampiyonluk hedefiyle yolda. Kendi ralli kariyerimde özellikle 2010 yılında IRC’yi (Kıtalararası Ralli Şampiyonası) takip ettiğim dönemde verdiği eğitmenlik desteğiyle o dönemdeki başarımda çok önemli rolü olan şampiyon pilota her zaman teşekkürü borç bilirim.  Yoğun yarış programı ve antremanlar arasında çok kısa bir aralıkta buluşabildik ve ufak bir sohbet gerçekleştirdik. Bence en güzel cümlesi “Profesyonelim, yarışıyorum ama oğlum olduktan  sonra evden uzaklaşıp rallilere gelmek her geçen gün daha zor oluyor” idi.
İyi pazarlar ve daha çok uzun yıllar Dünya Ralli Şampiyonası ve şampiyonlarını ülkemizde misafir etmek duasıyla…

- 8 yıl aradan sonra Türkiye’ye gelen Dünya Ralli Şampiyonası Marmaris Rallisi için ne düşünüyorsun? Antremanlar nasıl geçti?
- Bence çok zorlayıcı. Çok güzel yerleri var. Çok kırıcı ve zor olan bölümleri de. Otomobiller için, lastikler için çok zor olan kısımları var rallinin. Hızlı gitmek lazım ama aynı zamanda akıllı olup otomobilin mekaniğini, lastikleri de kollamak lazım.

- Artık iki yaşında bir oğlun var. Baba olduktan sonra hayatında neler değişti?
- Başlangıçta hiçbir şey değişmez diyordum. Ama her şeyin önüne geçti oğlum. Evden ayrılmak her gün daha zor oluyor. Ralliler için de aynı şekilde. Ama profesyonelim işimi en iyi şekilde yapmaya çalışırım. Zaten hiç bir zaman hesapsız bir kamikaze gibi kullanmıyordum. Çok büyük riskler almıyordum. Ama bugün belki daha da az risk alıyorum. Ama risk almadan da hızlı gidebiliyorum.

- Türkiye hakkında genel olarak neler düşünüyorsun?
- Çok gezecek vaktim olmadı. Geldiğim gibi antremanlara başladık. Güzel bir yere benziyor Marmaris. Antremanlarda hep etaplarda ve dağlık bölgelerdeyiz. Ama yine de çok güzel bir bölgeye, tatil için güzel bir konuma benziyor.

- 5 defa Dünya Ralli Şampiyonu oldun. Bu sayıyı kaça çıkarmayı hedefliyorsun?
- Bilmiyorum. Ama hazır bu konumdayken tabii ki sayısını artırmaya çalışıyorum. Ama şu ana kadar 5 defa Dünya Ralli Şampiyonu olmuş olmak bile bir kaç yıl önce hayalini kuracağım bir şeydi. Olduğum yerden mutluyum. Tabii ki daha fazlası olursa sevinirim ama olmazsa da sorun yok.

- Hiç yaralandığın bir kaza geçirdin mi?
Bugüne kadar rallide böyle bir kaza geçirmedim. Araçlarımız çok güvenli. Federasyonun kuralları da bu güvenliği kontrol ediyor.

- Dünya Ralli Şampiyonası’nı son yıllarda önce Sebastian Loeb, sonra sen domine ediyorsun. Bunun özel bir sebebi var mı?
- Fransız motorsporları federasyonu gerçekten çok iyi. Projelerle genç ve yetenekli pilotları bulup destekliyor. Bence en önemli sebebi bu, biraz da şans faktörü var tabii ki.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.