Beyin göçü mü güç transferi mi?

A -
A +
Türkiye'de son yıllarda büyük bir dönüşüm yaşanıyor; hemen her alanda...
Savunma sanayimizde yerlileşmeye ağırlık verilmesiyle gelinen nokta ortada.
Yazılımcılarımız 'süper' işlere imza atıyor. Online ticaret şirketlerimiz ortada. 'Getir' gibi kopyalanan, taklit edilen uygulamalar onların eseri.
Bankacılığımız dünyaya parmak ısırtıyor. Hız, teknoloji kullanımı, mobil bankacılık ve daha birçok özellikte öndeler. Bir ödülü kutlarken, diğerinin haberini alıyor. Kredi kartına taksit gibi dünyayı şaşırtan uygulamaya imza atan Türk bankalarının yaptığını tam olarak yapabilmiş dünya bankası yok. Şimdilerde bu sistemi uygulamak için gece gündüz çalışıyorlar.
Perakende desek; sadece al-sat sistemi değil; inanılmaz uygulamalar var.
Teknoloji, bankacılık, hızlı tüketim, sağlık, kimya, bilişim ve daha birçok sektörde de öyle.
Böyle başarılı işlere imza atılınca, o işleri yapanlar da deyim yerindeyse "kapışılıyor..."
Bu alanda son güzel haber Pınar Abay'dan geldi. Abay, 2011 yılında, 34 yaşındayken ING Türkiye'ye genel müdür olarak atanmıştı. 2016 yılında ING Belçika'nın Bağımsız Yönetim Kurulu üyeliği görevini üstlendi. Ardından aynı grubun Global İcra Kurulu Üyeliği ve Pazar Liderleri Bölgesi Başkanlığı ve son olarak ING Belçika'nın Yönetim Kurulu Başkanlığı... Abay geçtiğimiz günlerde, ING Belçika'nın Yönetim Kurulu Başkanlığı görevine atandı. Abay böylece ING Belçika'nın 150 yıllık tarihindeki ilk kadın yönetim kurulu başkanı oldu.
Bu vesile ile Vodafone Türkiye'deki genel müdürlüğündeki başarıyla öne çıkıp, Vodafone Avrupa'nın CEO'su olarak atanan Serpil Timuray'ı anmadan geçemeyeceğim. Ve tabii IBM başta olmak üzere birçok teknoloji şirketinde kurucu ve yönetici olarak çalıştıktan sonra Turkcell CEO'su olarak atanan, şimdi de kendisi ve oğlunun baş harfleriyle oluşturduğu System Capital'i kurarak büyüten Süreyya Ciliv'i...
Onların başlattığı akımda, yüzlerce Türk, uluslararası şirketlerin tepe yönetimlerinde çok büyük başarılara imza atıyor. Dünya devi P&G, yaklaşık 150 Türk çalışanını yurt dışında liderlik pozisyonlarına atadı. Beyaz eşya markası BSH, 100'ün üzerinde çalışanını yurt dışına gönderdi. British American Tobacco, 50'den fazla yönetici ihracına imza attı. Pınar Abay'la kalmayan ING, 34 yöneticiyi daha yurt dışı pozisyonlara atadı. Teknoloji perakendecisi MediaMarkts da Yenal Gökyıldırım'ı hem Avrupa hem Türkiye'de en tepede tutarak ilerliyor. Türkiye'de 70 yılı aşkın süredir faaliyette olan Unilever de yine 100'den fazla Türk yöneticisini dünyanın önemli noktalarında istihdam ediyor...
Bu liste uzayıp gider aslında ama son birkaç günde aldığımız uluslararası atamalara birkaç örnek verip bitireyim; daha doğrusu 'virgül' koyayım istiyorum.
Mastercard'ın EEMEA bölgesinin sorumluluğunu emanet ettiği Ceren Türkben Kaya... Kaya, bu bölgelerde tüketici pazarlama stratejilerini tasarlayacak.
Yine bir tüketim ürünleri şirketi Nestle'nin yöneticilerinden Buse Aksu Özgen, Nestle genel merkezde Sütlü İçecekler İş Birimi'nde strateji belirleyecek.
Mehmet Yılmaz, yine tüketim ürünlerinde dünya markası Henkel'in Orta Doğu ve Afrika bölgesindeki operasyonlarını yönetirken, ayrıca şirketin Yürütme Kurulu üyeliği gibi stratejik bir görevi kabul etti.
Evet, ülkemizde daha iyi şartlar için ülkeden giden, gitmek isteyen binlerce genç var ve bu kontrolsüz beyin göçünün "çok daha iyi şartlar sunarak" ve umudu artırarak durdurulması gerekiyor ama Türk yöneticilere gösterilen büyük talep ise daha çok "devlerin güç transferi mücadelesi..."
 
 
DİKKAT, TEHLİKELİ!..
 
Çöp değil, atmıyoruz
ama kullanmıyoruz da
 
Evlerimizde eski telefon ve onun şarj cihazı, bozulmuş saç kurutma makinesi, yanmış priz, kullanılmış pil, bağımsız kablodan oluşan ne çok elektronik atık var!.. Çoğunda kullanılan kurşun, cıva ve benzeri maddeler havaya, suya, toprağa karışarak ölümcül hastalıklara davetiye çıkarıyor. Bunu önlemek ise bize bağlı. Bu atıkları bağışlayarak eğitime destek, ihtiyaç sahiplerine katkı sağlayabiliriz. Toplamaya aracılık eden birçok kuruluş var. Mesela Vodafone'da, Hasan Süel'in başlattığı ve sahiplendiği "Elektronik Atıklar Kod Yazdırıyor" sloganıyla başlayan bir atık toplama kampanyası sürüyor. Turkcell ve Teknosa da mağazalara götürülen elektronik atıkların ihtiyaç sahiplerinin eğitimine katkı sağlamasına aracılık ediyor. Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) bu atıklardan elde edilen gelirle ihtiyaç sahiplerine ulaşıyor. İster www.atmabagisla.org sitesini ziyaret edin, ister bahsettiğim şirketleri arayın, isterseniz de bağlı olduğunuz belediyeye bu atıkları nasıl bağışlayacağınızı sorun ama onları asla ve asla çöpe atmayın!..
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.