Bu da bana ders olsun!

A -
A +
Geçtiğimiz aylarda, bir tanıdığım İngiltere'de üniversiteye başlayacak olan kızıyla, önce Bulgaristan'a gitti. Orada birkaç gün dinlenip ardından İngiltere'ye geçeceklerdi. Ancak Bulgaristan'da, denizde korkunç bir kaza geçirdi ve başından yaralandı. Hemen ambulansla en yakın hastaneye kaldırıldı, müdahalesi yapıldı. Hemen dediysem, lafın gelişi. Bulgaristan'daki sağlık şartlarını, sistemi, yavaşlığı falan geçiyorum...
Orada olması gereken, sigorta şirketinin ödemeyi doğrudan o sağlık kuruluşuna yapması. Kaza geçirmiş, kötü biçimde yaralanmış bir insan, yanında binlerce avro para taşımıyor olabilir. Taşısa dahi canıyla uğraşırken, onu ödemekle, gerekli belgeleri almakla uğraşmamalı. Olması gerekenler olmadı ve o sağlık kuruluşunda, yaklaşık 2000 avro kadar bir bedel ödedi; ardından da birkaç sefer pansuman ücreti. Sonra Londra'ya geçildi. Orada yapılan pansumanlar da pound ile ödendi ve toplamda binlerce avroluk bedel… Neyse ki sigortasız adım atmaz da, bütün acısına rağmen "Neyse ki sigortam var" rahatlığıyla attı her adımını. Onca acısı arasında sigorta şirketiyle bağlantı kurdu, ülkeden ayrılmadan önce yapması gerekenleri yaptı, istenen belgeleri aldı. Türkiye'ye dönüşte de hiçbir eksiği olmaksızın, harcamalarının tahsili için şirkete başvurdu. Ancak sigorta şirketi; "kaza geçirirken gözünün üzerinde kaşın da var mıydı" kadar saçma sorularla süreci uzattı da uzattı. Geri ödeme başvuru dosyasında hiçbir eksik olmamasına rağmen 'Yok Bulgaristan'dan bilgi gelmedi, yok şu raporunu istedik, olmadı öbürünü de istedik' gibi bahanelerle hasar ödemesini yaklaşık 6 ay süründürdü. Üstelik ödemeler avro ve poundla yapılmasına rağmen sigortanın geri ödemesi TL ile... Hem de 6 ay öncesinin döviz kuru üzerinden olsun... 2021'in eylülünden, 2022'nin şubat ayına kadar devam eden bir süreci düşünün. Dövizin o sırada nereden nereye geldiğini de... 'Neyse, kayıp sadece dövizdeki oynaklıktan’ denildi sonuçta ama “Bu da bana ders olsun” dedim şu kuralları hatırlarken:
- Sigortasız çıkma: Aksi takdirde yurt dışında binlerce, 15-20 dolar-avro ödeyerek alınacak poliçe yerine, 10 binlerce dolarlık, avroluk bedelleri ödemek zorunda kalırsın.
- Poliçeyi dikkatli al: Sadece fiyatına bakarsan yanılırsın. Avantajını, dezavantajını karşılaştır, 2 katını öde ama bütün riskleri kapsamasına dikkat et.
- Bütün ayrıntıyı sor: Valiz kaybetmekten sağlıkla ilgili bir olumsuzluğa kadar; nerede, ne zaman, hangi belgeleri alacağını iyice öğren.
- Şirketi dikkatli seç: Her tür alışverişte önemli ama, özellikle finansal şirketlerde güvenirlik en önemli şey. Sigorta şirketinin gücünü, güvenirliğini, daha önceki hasar ödemelerindeki davranışlarını incele.
- Süreye dikkat: Gideceğin ülkede tıbbi masraflar ne seviyede, mutlaka bak ve poliçeyi seyahat bitiminden birkaç gün sonraya uzat. Tıbbi gerekliliğin ne kadar süreceği bilinmez.
- Hava ambulansı sor: Ne zaman, nerede, ne olacağı bilinmez. Hava ambulansı bile ihtiyaç olabilir. Var mı diye mutlaka sor.
- Ödeme şekli: Sigorta şirketi, oradaki sağlık kuruluşuna doğrudan mı ödeme yapıyor, "Siz ödeyin biz size ödeyelim" şeklinde mi, öğren ki, 6 ay ödeme bekleme...
 
 
Bedava otobüs bitsin artık
 
Dinî ya da millî, her bayramda bedava toplu taşıma uygulamasına, ilk günden beri karşıyım.
Bence toplu taşıma kalitesi, uygarlığın göstergesi. Arabası, o arabanın deposunu her gün dolduracak maddi gücü olsa da bir insan toplu taşımada seyahati tercih etmeli, edebilmeli. Çünkü her geçen gün kirlenen dünyamızda toplu taşıma, daha çok insanın, havayı daha az kirleterek bir yerden bir yere ulaşmasını sağlar; daha doğrusu sağlamalı.
Ancak bayramlarda 'bedava' yapılan seyahatler nedeniyle toplu taşımayı kullanmak isteyenler bile kullanamaz oldu. Özellikle büyük kentlerde, en fazla da İstanbul'da metrobüsler, otobüsler, tramvaylar çocukların oyun alanı oluyor âdeta. Gitmesi gerekenler de kullanamıyor maalesef. Tamam, belediyeler bayramda jest yapmak istiyor da, bu jesti isteyene yapsanız olmaz mı? Şunu demek istiyorum: Bayramlarda ücretsiz kullanmak isteyen, bunu talep edenin şehir kartına örneğin 20 geçişlik hak yüklemesi yapılsın. Bu gerek online, gerek kontör yükleme makineleri aracılığıyla, gerekse kart merkezlerinde kolayca yapılabilir. Herkese bedava bitsin artık.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.