Merhaba...

A -
A +

Türkiye’nin patronu değişmeyen en köklü medya kuruluşu İhlas Yayın Grubu’nun göz bebeğinde birlikteyiz. Bildiğiniz gibi çok uzun süredir TGRT Haber’de ekonomi yayınları ve İş Dünyası adıyla bir program yapıyoruz.

Sonrasında bu köklü grupta Türkiye’de İş Dünyası adıyla aylık ekonomi dergisi çıkarmaya başladık ve grubun yeni bir "bebeği" oldu. Şimdi de grubun en köklü yayını ilk göz bebeği Türkiye gazetesinde ekonomi yazıları yazmaya başlıyoruz...

Ekonomi dünyasından perde arkası gelişmeleri, başarı hikâyelerinde bilinmeyenleri, seçimleri, başkanları, kısacası ekonomiyi yönetenleri ve yönetilen ekonomiye ilişkin bilgileri sizlerle paylaşacağız… Ve bunu yaparken sizlerin görüş, düşüncelerini almayı asla ihmal etmeyeceğiz. Desteklerinizi bekliyoruz…

 

 

Nasıl TÜSİAD başkanı oldu ve ilk ne yapacak?

 

İlk yazı zordur. TÜSİAD’ın yeni başkanı Orhan Turan’a ilişkin özel bilgileri yazalım istedik. Orhan Turan, Türkiye’de İş Dünyası’nın mayıs sayısında kapak konuğu. Orada ayrıntılı açıklamalar yaptı. Dergi’den fiziki olarak ya da online okuyabilirsiniz.

Biz size Orhan Turan TÜSİAD’a neden ve nasıl başkan oldu ona ilişkin bilgileri aktaralım... Bildiğiniz gibi TÜSİAD’da seçimler çekişmeli olmuyor. Önceden başkan ve yönetim belirleniyor. Üyeler önceden belirlenmiş o listeyi onaylıyor.

Bu uygulamayı eleştirenler var. Ancak en başından bu yana böyle gelmiş böyle gidiyor. Bu sisteme bir tek ünlü iş insanı Hüseyin Bayraktar karşı çıkmıştı o da yanında kimseyi bulamadı.

Orhan Turan 30 yıldır çeşitli iş insanı örgütlerinde önemli çalışmalar yaptı. Tam 18 yıldır TÜSİAD’da değişik kademelerde görev aldı.

İkimizin de saçlarında beyaz olmadığı yıllardan bu yana tanıyorum kendisini. KOBİ’leri ve Anadolu’yu çok iyi bilir.

Zaten ilk tanışmamız bir KOBİ buluşmasındaydı. KOBİ’lerden çok önemli başarılar çıkacağını düşünüyor.

Daha önce başında bulunduğu TÜRKONFED’de çok başarılı çalışmalara imza attı. TÜSİAD’ın önde gelen isimleri özellikle bu çalışmaları dikkatle izledi.

TÜSİAD başarı hikâyeleri yazan Anadolu’dan biraz uzak kalmıştı. İşte o yüzden Orhan Turan’a görev verilmesi kararı alındı.

Şimdi Orhan Turan’dan ilk iş olarak Anadolu açılımı bekleniyor. Bu arada Orhan Turan’ın bir başka hamleye de hazırlandığını duyuyoruz. Dünya ile yeni bağlantılar kurmayı hedefliyor. Mesela Almanya’nın en başarılı yeni nesil girişimcileri arasında üçü Türk… Bunlarından biri de pandemiye karşı aşı geliştirdi. Orhan Turan bunlarla bağlantı kurmak istiyor. Özetle TÜSİAD’da yeni adımlar atılacak çok yakında…

 

 

 

Birlik seçimlerinde neler oldu, TİM Başkanı ne dedi?

 

Ramazan ayı boyuncu Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle ile onlarca defa karşılaştık. İftarlar neyse de sahurlar da karşılaşma noktamız oldu. İstanbul’dan ayrılırken de havaalanında karşılaşmak çok iyi geldi.

Kısa bir değerlendirme yaptık… Her yerde iş olur mu demeyin. Olur, çünkü TİM’e bağlık birliklerin seçimleri de yapılmış ve bitmişti ve başkanın bu konuda ne dediği önemliydi. Giriş böyleydi, devamını İsmail Gülle “muhteşem bir ilgi vardı” diye sürdürdü ve şöyle devam etti:

-İhracat artık ekonominin en önemli parçası hâline geldi. Herkes biliyor ki ihracatımız ithalatı geçtiğinde bugün konuştuğumuz birçok sorunumuz olmayacak. Bu yüzden iş insanları daha fazla ihracat yapmanın anahtarı olan birlik yönetimlerine talip oluyor. Bu Türkiye açısından çok sevindirici bir gelişme… Bazı birliklerde üç adayın çıktığını biliyorum. Herkes projelerini anlattı. Bazı birliklerin seçimlerinde TİM’in otoparkı yetmedi. Şimdi seçim bitti. Hep birlikte ihracatı nasıl artırabiliriz ona bakmalıyız...

İsmail Gülle’nin tatil öncesi yola çıkarken yaptığı bilgilendirme böyleydi.

Peki birlik seçimleri nasıl geçmişti. Kimler kazanmıştı. Çok ilginç çekişmeler oldu mu? Onu da birkaç başlık altında toparladık. Bilgilerinize sunuyoruz:

*CV’si en farklı Başkan: Bu kategoriye İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin yeni dönem başkanı Muzaffer Taviloğlu girdi. 2017 yılından bu yana İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İFMİB) Başkan Yardımcılığı görevini üstlenen Taviloğlu Robert Koleji’nden mezun oldu. Sabancı Üniversitesi’ni bitirdi.

*En ilginç seçim: İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği'nin (İHBİR) yeni başkanı Kazım Taycı oldu. Seçim için iki farklı tarih açıklandı. Diğer başkan adayı Aydın Soyyiğit son dakika seçimden çekildi ancak onun seçime davet tarihi bir gün sonraydı.

*En organik Başkan: Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Genel Kurulu’nda Mehmet Ali Işık, tek aday olarak girdiği seçimde kullanılan 59 oyun tamamını alarak Başkan oldu. Mehmet Ali Işık, Türkiye’de ihracatçı birliklerinin 83 yıllık tarihinde organik sektöründen başkan seçilen ilk isim oldu. En büyük desteği de önceki başkan Biral Celep’ten aldı.

*Maratona çıktı başkan seçildi: Aylar önce pandemi dönemiydi. Afyon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hüsnü Serteser ile kentin ekonomisi konusunda online bir toplantı yapmıştık. Rüstem Çetinkaya o toplantıda söz almış ve madenciler, özellikle de mermerciler için yapılması gerekenleri aktarmıştı. Seçimlere daha çok var diye düşünmüştük. Oysaki seçim çalışmalarına o günlerde başlamak gerekiyormuş. İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) seçimini kazanan Rüstem Çetinkaya işte o günlerde çalışmaya başlamıştı. Yaptığı çalışmanın da karşılığını aldı ve maratoncu başkan olarak tarihe geçti.

*Birlik seçimlerinin en çekişmelisi İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği’nde yaşandı. Malatyalı iş insanı Çetin Tecdelioğlu İDDMİB’in yeni başkanı olarak seçildi. Rakibi Ayşegül Çapan’dı ve kadın aday olarak ses getirdi. Bu seçimin en ilginç yanı iş dünyasının seçim konusunda en tecrübeli isimlerinden Hikmet Tanrıverdi’nin bir kere daha haklı çıkmasıydı. Hikmet Başkan kazanmak için sanal destek değil, getirdiğiniz oy önemli demişti. Hemşehrisi Çetin Tecdelioğlu bu işi biraz abartmış olmalı ki herkesi seferber edip o gün iki bine yakın üyeyi getirme operasyonu yaptı. Bu, tarihin en büyük oyu sandığa getirme çalışması olarak kayıtlara geçti... Bu arada bu çalışmada büyük emeği geçen Burak Önder ve Talha Özger’i unutmamak gerekiyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.