Tarım konuşulacak bekleniyorsunuz

A -
A +

Adana, DEİK ve Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) desteklediği MÜSİAD’ın düzenlediği çok önemli bir etkinliğe ev sahipliği yapacak. MÜSİAD Gıda, Tarım ve Hayvancılık Sektör Kurulu Başkanı Cemal Özen ile Adana MÜSİAD Başkanı Burhan Kavak’ın aylardır üzerinden çalıştığı "GELECEK TARIMDA" başlıklı toplantı için Çukorova’nın tercih edilmesi çok anlamlı.

9 Haziran’da Adana Sheraton Grand Hotel’de yapılacak toplantıda konunun bütün tarafları görüşlerini aktaracak. Toplantıda kıtlık tehlikesi de ele alınacak, iklim değişikliği, nüfus artışı gibi konuların tarıma etkisi de gündeme gelecek. Yani her şey konuşulacak. Ve en önemlisi de Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci de toplantıya katılacak...

 

Yakından almak istiyorlar bu Türkiye için büyük fırsat

 

Pandeminin başladığı günlerdi. Kentler arasında bile geçit yoktu. O günlerde Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Hilmi Güler ile online bir toplantı yapmıştık. Kendi kendine yeten kentlerin önemine dikkat çekmişti Hilmi Güler ve “Kentler daha çok üretmeli. Yerel kalkınma çok öne çıkmalı” demişti.

Pandemi bitti. Hilmi Güler’in sözlerinin doğrulandığını son dönemde neredeyse bütün önemli fuarları yakından takip eden İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç şu sözlerle dile getirdi:

“Yakın coğrafyadan tedarik etme tercihi öne çıktı. Şu anda Türkiye yakın coğrafyanın radarına girmiş durumda. Sadece bir örnek vereyim. Biliyorsunuz bizim 30 yıldır geçiş belgeleri ile ilgili yaşadığımız problemler vardı. Şimdi Avrupa’nın bir çok ülkesi geçiş belgeleri ile ilgili Türkiye’nin önünü açtı. Bu da Türkiye’ye olan kapıların açıldığının somut göstergesi. Yakından alma olayı sadece Avrupa ile sınırlı değil. Rusya, Afrika bütün ülkeler yakın çevre ile ilgili. Zaten bizim bir pazarımız vardı. Ancak şimdi ilave bir pazar oluşuyor. Doğru fiyat, kalite ve sevkiyat politikalarıyla bu büyüyen pazarı uzun vadeli korumayı becerebilmeliyiz. İş dünyası olarak bunu kendimize söyledim. İyi bir fırsat var. İyi gidiyor şu anda. Bu konjonktörü iyi değerlendirmemiz ve ihracatı artırma konusunda kalıcı bir fırsata çevirmemiz gerekiyor.”

 

Ey firmalar gelin biz sizi pazarlarla buluşturalım

 

Yakın çevredeki bu fırsatları değerlendirmek, bir üretim üssü olan Türkiye için önemli bir fırsat. Peki bu fırsatı değerlendirmek için firmalar ne yapmalı. Tam da bu noktada “İstanbul Ticaret Odası’nın kapısını çalmakta fayda var” diyor Şekib Başkan ve devam ediyor:

“Biz diyoruz ki: Ey firmalar gelin, Millî Takım şemsiyesi altına. Seni fuara yani pazara ben ulaştırayım, paketini yapayım, sandığını yapayım. Sen çantanı al gel. Hiç yorulma. Teşvikini alalım. Fuar bitince toplayıp götüreyim, paket hizmet verelim size. Sonra işini büyüt. Artık pazarda sen de ol. Kendin git standını aç. Biz yeni firmaların yolunu açalım.”

 


 

Dil bilmeden en fazla iş

bağlantısını yaptı

Cumhurbaşkanı

ile fotoğrafı hak etti

 

Tüm Afrika’nın Dostları Derneği’nin kurucusu Dr. Bilgehan Güntekin çok önemli işler yapıyor. Geçtiğimiz günlerde yaptığı bir etkinlikte Afrika’da iş yapan iş insanları ile tanıştık. Başarı hikâyeleri vardı. Ama birinin hikâyesi başarı ötesi olarak nitelenebilirdi.

Mehmet Çankaya… 1986’da kurdukları Karmod’u Afrika’da rakipsiz hâle getirmiş, en büyük prefabrik üreticisi olmuştu. Afrika’nın tamamında kentler oluşturuyor, ofisler yapıyor en önemlisi de dev şantiyeleri en kısa sürede kuruyordu. "Artık herkes Karmod’u biliyor Afrika’da" diyor ve bu hâle nasıl geldiğini anlatıyor:

“Dünyanın 90 ülkesine ihracat yapıyoruz. Afrika’nın tamamında iş yapıyoruz. Yıllarca süreceği söylenen işleri biz 7 ayda teslim ediyoruz. En hızlıyı en kaliteli yapıyoruz. Ben dil bilmem. Ama çok iyi bir ekibimiz var. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile katıldığımız bir gezide en fazla iş bağlantısını yaptım. Görüşmeye gelenlerden kartlarını aldım. Merkeze ilettim. İki dakika içinde hangi dili biliyorsa kartın sahibi arandı. 5 dakika sonra da iş bağlantısı yapılmış oldu. Cumhurbaşkanımıza bunu anlattım. O da ödül olsun diye benimle fotoğraf çektirdi. Bu fotoğraf benim için bu yüzden çok anlamlı.”

 

 

Hem başarının hem de vefanın adresi oldular

 

Ev ve Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği'nin (EVSİD) başında önce Burak Önder vardı… Genç yaşına rağmen koltuğa yapışmadı. Sevgili arkadaşı Talha Özger’e görevi devretti. Özger de onun izinden gitti.

Bütün dünyaya süzgeçten, tabak-çatala kadar her türlü ürünü satmanın yollarını aradılar. Burak Önder’in başkanlığı sırasında Kolombiya’dan Şili’ye Amerika’nın güneyindeki bütün satış zincirlerine girdiler.

Yaptıkları projeler ödül aldı. Talha Özger geçtiğimiz günlerde Polonya’da başarı hikâyesi yazdı. Bütün sektör Polonya’dan mutlu ayrıldı. Şimdi de 60 ülkeden 120 nitelikli alıcıyı İstanbul'a getirip sektörle buluşturdu. Buluşmanın galasına da  yeni dönemde Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanlığına aday olamayan İsmail Gülle’yi davet ettiler. Tabii ki İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Başkanı Çetin Tecdelioğlu'nu da ihmal etmediler.

Gülle’nin davet edilmesi çok anlamlıydı. Sektöre yıllarca hizmet etmişti. EVSİD ekibi bu davranışla 'VEFA’nın kendileri için bir semt adından öte anlamı olduğunu da ispatlamış oldu... Vefa gösterdiler ve "çok teşekkürler İsmail Gülle” dediler.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.